NS: Staking kan maandag heel de dag hinder geven

UPDATE. NS verwacht maandag 18 maart landelijk hinder voor treinreizigers, omdat een deel van de NS-medewerkers zich aansluit bij de acties voor een pensioenakkoord. De vakbonden FNV, CNV en VVMC geven aan dat er tot 07.06 uur geen treinen rijden. NS heeft besloten dat er voor die tijd geen enkele trein zal rijden.

Update: Bekijk onze liveblog.

Grote impact

Het spoorbedrijf heeft begrip voor de zorgen, maar vindt het jammer dat er gekozen is voor een staking/werkonderbreking. Het spoorbedrijf liet vrijdag aanvankelijk weten de treinen die wel kunnen rijden wel te zullen laten rijden. Zondagavond komt het spoorbedrijf terug op die visie: er zal maandag voor 7:06 uur geen enkele trein rijden. Ook als er werkwilligen zijn, zullen er geen treinen rijden.

Beheersbaar

De NS heeft besloten om het treinverkeer op te starten na de beëindiging van de pensioenacties. “De omvang is zo groot, dat we deze maatregel hebben moeten nemen, om er voor te zorgen dat we beheersbaar kunnen opstarten” legt NS woordvoerder Erik Kroeze uit. Een logische beslissing, zegt redacteur Hildebrand van Kuijeren. “Nu kan NS alle personeelsroosters al aan gaan passen, anders kon dat pas maandagochtend op het moment dat duidelijk is wie er staakt. Dan is de tijd tekort om alle roosters aan te passen. Dat is nu al een uitdaging”.

Heel de dag moeite

NS-President-directeur Rogier van Boxtel wijst erop dat staken in Nederland een recht is. “Dat gaan we ook niet tegenwerken”, zegt de topman. Wel is de directeur teleurgesteld dat reizigers getroffen zullen worden door de actie. “De bonden willen de treinen 66 minuten later laten starten. Dat werkt bij ons in de hele dienstregeling door. Dat betekent dat we de hele dag moeite zullen hebben om treinen op tijd te laten rijden.”

Stakingsoproep

De vakbonden FNV, CNV en VVMC lieten gisteren weten dat ze in elk geval op de standplaatsen van Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Heerlen zullen oproepen het werk neer te leggen. “De verwachting is dat het aantal standplaatsen nog zal uitbreiden”, aldus de bonden toen. Nadere informatie is er niet.

Reactie Rover

Reizigersvereniging Rover liet gisteren al weten allerminst te spreken te zijn over de stakingsplannen. De vereniging wijst erop dat de aanleiding van de staking niets met het openbaar vervoer te maken heeft. “De staking is disproportioneel”, concludeert Rover-directeur Freek Bos. 

This post was last modified on 18 maart 2019 07:38

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

25 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug