NS somber over toekomst: ook minder reizigers na coronacrisis


Na de coronacrisis verwacht één op de zes reizigers minder met de trein te reizen. Dat blijkt uit een onderzoek van NS in samenwerking met de TU Delft onder ruim 23.000 reizigers. Reizigers verwachten meer thuis te gaan werken of hebben inmiddels een alternatief vervoermiddel zoals een auto aangeschaft.

10% omzetdaling verwacht

Forensen denken na de coronacrisis gemiddeld drie dagen per week naar het werk te gaan, in plaats van gemiddeld 4,5 voor de coronacrisis. Acht procent van de ondervraagde forensen denkt helemaal niet meer naar het werk te reizen.

“Mensen die voor hun werk met de trein reizen, vormen de helft van onze totale inkomsten”, aldus Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS. “Als deze groep al één dag per week gaat thuiswerken, dan betekent dat meteen tien procent minder omzet voor NS. Onze marges zijn beperkt, dus zo’n klap is voor ons moeilijk op te vangen.”

Minder banen, maar geen ontslagen

President-directeur van NS Marjan Rintel vindt de uitkomsten van het onderzoek somber stemmend, zegt ze tegen Nieuwsuur. Ze vertelt tegen het actualiteitenprogramma dat er wordt nagedacht over een kleinere organisatie. “Dat betekent een kleiner hoofdkantoor. En we hebben voor de pandemie veel geïnvesteerd in nieuwe treinen, waardoor er de komende jaren minder onderhoud nodig is” aldus Rintel.

Rintel vervolgt: “We willen zorgen dat iedereen binnen de NS een baan houdt. Misschien op een andere plek binnen het bedrijf. Daarnaast verlaten 2600 werknemers het bedrijf ook vanwege hun pensioen en gaan we minder nieuwe mensen aannemen, waardoor we kunnen krimpen”, aldus de topvrouw. Verder zegt ze dat er kosten worden bespaard door geen bonussen uit te keren en minder te investeren.

Dinsdag en donderdag

NS denkt dat dinsdag en donderdag straks de populaire reisdagen worden. De maandag eindigt op de derde plek. “Hier ligt echt een uitdaging. We moeten na de crisis niet meer in de oude gewoonte terugvallen om allemaal op hetzelfde moment in de trein te stappen”, stellen Rintel en Smit gezamenlijk. Overigens: ook al voor de coronacrisis waren dinsdag en donderdag de drukste reisdagen, gevolgd door maandag.

Smit: “Het is belangrijk om met bedrijven, scholen en andere organisaties afspraken te maken over dagen waarop men naar school en kantoor reist om te voorkomen dat er drukke spitsdagen ontstaan”. NS zegt al in gesprek te zijn met onderwijsinstellingen. Binnenkort volgen ook gesprekken met werkgevers.

Recreatieve reizigers

Bij de recreatieve reizigers is een ander beeld te zien. Zo’n 75 procent van de ondervraagde recreatieve reizigers verwacht na de crisis het oude reisgedrag weer op te pakken. Ongeveer dertig procent van hen verwacht ook na de crisis tijdelijk meer met de trein te reizen om uitgestelde dagtrips in te halen. 

Twee derde van de ondervraagde reizigers geeft in het NS-onderzoek aan zich op dit moment veilig te voelen in de trein en op het station. Het draagvlak voor het dragen van een mondkapje blijft groot: 82 procent van de reizigers vindt het prima om een mondkapje te dragen in de trein en 79 procent van de reizigers vindt het prima om dat ook op het station te doen.

20 procent reizigers

Sinds de tweede lockdown reizen er gemiddeld twintig procent van het gebruikelijke aantal mensen op werkdagen met de trein. Tijdens de eerste lockdown daalde het aantal reizigers zelfs naar iets minder dan tien procent van normaal.

De meeste reizigers volgen het advies op om alleen noodzakelijke reizen met de trein te maken, maar niet iedereen. Meer dan de helft van de ondervraagde reizigers geeft aan op dit moment de trein links te laten liggen omdat ze geen noodzakelijke reis hoeven te maken en ze drukte willen vermijden.

(c) ANP / Treinreiziger

Meer nieuws

This post was last modified on 18 januari 2021 14:07

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug