NS schrapt nachttrein ondanks protest Brabant

Tussen de Randstad en de grote steden in Noord-Brabant rijden vanaf half december geen nachttreinen meer in het weekend. NS is niet van plan de dienstregeling nog te wijzigen. Het provinciebestuur hoopte en verwachtte dat twee nachttreinen behouden zouden blijven in de dienstregeling, maar dat zit er niet in.

Dat binnenkort om 04.00 uur ´s nachts geen treinen meer naar het zuiden rijden, is al langer bekend. Brabant had er echter op gerekend dat de laatste treinen om 02.00 uur ´s nachts zouden vertrekken in Rotterdam en Utrecht, met Eindhoven als eindpunt.

NS stopt straks echter al een uur vroeger: rond 01.00 uur ´s nachts vertrekken vanuit Rotterdam en Utrecht de laatste treinen. Die treinen is NS ook verplicht te laten rijden, vanwege afspraken die er gemaakt zijn bij de gunning van de hoofdrailnetconcessie. Meer dan dat wil NS niet aanbieden. Een woordvoerster herinnert eraan dat de treinen niet rendabel zijn. Provincie en gemeenten betaalden daarom jarenlang mee. Voor 2016 zou het gaan om 700.000 euro.

Brabant is daarom zelf verantwoordelijk voor het stoppen van de nachttreinen, stelt NS. "Het ministerie stelt de voorwaarden. Daar mogen wij niet van afwijken´´ klinkt het verweer verder. Als Brabant het anders wil, zijn er dus twee opties: bijbetalen of het ministerie van Infrastructuur ervan overtuigen dat treinen tot 02.00 uur ´s nachts in het eisenpakket moeten. Toch is die benadering niet helemaal waar. Weliswaar kan NS niet verplicht worden om langer te blijven rijden, maar NS had uit eigen beweging daarvoor kunnen kiezen. Duidelijk is geworden dat NS dat niet ziet zitten en de treinen alleen maar als kostenpost ziet.

Overigens gaan binnenkort waarschijnlijk wel nachtbussen rijden tussen de Randstad en Brabant. De plannen daarvoor zijn nog in de maak.

In 2007 introduceerde NS de nachttreinen naar brabant. In 2012 is ook voorgesteld om de treinen eerder te laten stoppen, maar dat stuitte destijds op grote weerstand. Volgens NS maken reizigers vooral korte ritten binnen de provincie en 75 procent van de ritten wordt gemaakt voor twee uur ´s nachts. Het spoorbedrijf had gehoopt dat het Brabantse nachtnet ook reizigers naar Schiphol zou trekken. Maar daarvoor worden de nachttreinen minder vaak gebruikt dan verwacht. Doordat reizigers vooral korte ritten maken, vallen de opbrengsten tegen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 28 oktober 2016 11:25

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug