NS schrapt fors in de dienstregeling vanwege ziekteverzuim

De Nederlandse Spoorwegen laat vanaf 7 februari minder treinen rijden omdat er steeds meer medewerkers thuiszitten door ziekte of omdat ze vanwege de coronaregels in quarantaine moeten. Op trajecten waar nu zes treinen per uur rijden, zullen dat er straks vier zijn. Op trajecten waar de NS nu vier treinen per uur laat rijden, worden dat er twee.

Ziekteverzuim

“Door tijdelijk de dienstregeling af te schalen, creëren we meer ruimte om de oplopende ziektemeldingen op te vangen”, stelt de NS. “Zo blijft onze dienstregeling beter voorspelbaar en hopen we hiermee minder vaak onze reizigers te moeten verrassen met plotselinge treinuitval. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze zieke collega’s de mogelijkheid hebben om te herstellen.”

Ongeplande uitval

Voor de komende dagen houdt NS rekening met het incidenteel uitvallen van treinen omdat er mogelijk minder conducteurs en machinisten zijn. Ook zegt het spoorbedrijf dat er wellicht minder monteurs zijn om de treinen te onderhouden. Door het ziekteverzuim reden er anderhalve week geleden minder Intercity direct-treinen in het weekend. Ook afgelopen weekend moesten er treinen ongepland geschrapt worden tussen Utrecht en Rotterdam/Den Haag. 

Op 7 februari begint de NS met het afschalen van de dienstregeling. De afschaling vindt in stappen plaats. Op 21 februari wil de NS alle aanpassingen hebben doorgevoerd. Vanaf die datum rijdt 85 procent van alle NS-treinen. Sinds 20 december laat NS al tijdelijk minder treinen in avond, nacht en spits rijden. Op dit moment vervoert de NS 48 procent van het gebruikelijke aantal reizigers. Mogelijk neemt het aantal treinreizigers de komende periode toe, nu er nieuwe versoepelingen zijn aangekondigd.

Reactie Rover

Reizigersvereniging Rover vindt het voorbarig dat de NS “uit angst voor personeelsuitval” nu al aankondigt om in februari minder treinen te laten rijden. “Dat er door ziekte en quarantaine soms minder treinen rijden is overmacht, maar bij voorbaat met de botte bijl in het treinaanbod hakken is een heel ander verhaal”, vindt Rover-directeur Freek Bos. “NS zou na 22 maanden ervaring op te hebben gedaan met de pandemie inmiddels in staat moeten zijn om flexibel om te springen met personeelsuitval.”

De reizigersvereniging wijst erop dat het belangrijk is juist nu waar mogelijk meer treinen te laten rijden om de terugkerende reiziger in het openbaar vervoer goed van dienst te kunnen zijn. Rover wil dat de NS per dag bekijkt of er moet worden afgeschaald in de dienstregeling, zoals nu ook gebeurt wanneer er bijvoorbeeld sneeuw wordt voorspeld.

(c) ANP

This post was last modified on 28 januari 2022 12:56

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug