NS: Reizigersgroei zet door, plafond in zicht

Het aantal reizigerskilometers is in de eerste helft van 2019 met 4,6% gestegen. NS vreest dat op termijn onvoldoende ruimte op het spoor beschikbaar is om de groei te kunnen opvangen. Dat heeft NS vrijdag bekend gemaakt.

Groei de komende jaren

Voorlopig verwacht NS de reizigersgroei te kunnen opvangen. Vanaf eind volgend jaar stromen bijvoorbeeld de nieuwe intercitytreinen in. De komende jaren zal ook de dienstregeling worden uitgebreid. Zo is de bedoeling dat de tienminutentrein ook tussen Amsterdam en Arnhem gaat rijden. Maar op termijn zal dat niet voldoende zijn, vreest NS.

Spoorplafond

De nieuwste prognoses laten volgens NS zien dat het Nederlandse spoor in 2027 zijn plafond bereikt. Dat is 3 jaar eerder dan verwacht in de Nationale Markt en Capaciteits Analyse (NMCA) die door het Rijk gehanteerd wordt bij het bepalen van de noodzakelijke infrastructuur. Als de trend van het eerste halfjaar doorzet, is het spoorplafond zelfs in 2025 al bereikt.

Groei hoger dan verwacht

Het Rijk maakt bij de keuze voor infrastructuur gebruik van de NMCA-prognoses met basisjaar 2014 – het einde van de economische crisis. Daarmee gaat zij uit van een jaarlijkse reizigersgroei tussen de 1,4 en de 1,9%. Tussen 2014 en 2018 groeide het aantal reizigerskilometers landelijk echter gemiddeld met 2,2% per jaar. In de eerste helft van 2019 was die groei dus nog hoger: 4,6%. De hoge groei verklaart NS door de economische groei. Bij economische tegenwind kunnen de reizigersaantallen weer dalen, of de groei afvlakken.

Volle treinen

NS zegt bij de aanschaf van nieuwe treinen rekening te houden met de snelle groei. Toch stelt het spoorbedrijf soms nu al tegen de grenzen van het netwerk aan te lopen. “Steeds vaker ontstaat de situatie dat er onvoldoende spoor is om nog meer ritten te rijden of om treinen te verlengen. Ook zijn cruciale perrons hiervoor te kort. Op de drukste trajecten kunnen treinen nu al niet meer verlengd worden. Mede daardoor daalde de kans op een zitplaats in de spits in de eerste helft van dit jaar naar 95,0%, tegenover 95,5% een jaar eerder”, aldus NS. Toch zijn er ook genoeg situaties waarbij treinen wel verlengd kunnen worden, maar waarbij dit niet gebeurt omdat NS onvoldoende materieel beschikbaar heeft.

Internationaal

De groei beperkt zich niet tot Nederland. Ook internationaal groeit de populariteit van trein. Het aantal reizigers naar steden als Brussel, Parijs, Frankfurt en Londen groeide met 10 tot 20%.

This post was last modified on 18 augustus 2019 13:35

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug