NS: Niet 1 miljard maar 185 miljoen verlies door overheidssteun

Door de overheidssteun in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is het verlies bij NS beperkt gebleven tot 185 miljoen euro. Zonder overheidssteun is een operationeel verlies geleden van ruim 1 miljard euro.

NS roemt Britse regeling

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die NS vrijdag bekend heeft gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk kwam er snel steun tot stand vanuit de overheid. NS-dochter Abellio heeft in het Verenigd Koninkrijk 703 miljoen euro aan steun ontvangen. “De Britse regeling is ruimhartiger dan in Nederland en dekt voor de periode 1 maart – 20 september 2020 100% van de kosten vermeerderd een kleine managementvergoeding ter dekking van de kosten van het hoofdkantoor en
algemene management van Abellio UK” schrijft NS in de halfjaarscijfers.

In Nederland dekt de overheid in 2020 93 tot 95 procent van de vervoerskosten. Dat komt neer op een vergoeding van 351 miljoen euro in het eerste halfjaar. Daarmee ontvangt NS dus per saldo de meeste steun uit het Verenigd Koninkrijk. NS roemt de Britse aanpak en zegt dat de Britse overheid “snel en adequaat” heeft gehandeld. In Nederland dringt het spoorbedrijf juist aan om snel duidelijkheid te verschaffen over aanvullende steun voor 2021.

Nieuwe abonnementen op komst

Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Na de zomer komen er nieuwe abonnementen die aantrekkelijk zijn voor forensen die door Corona voorlopig vaker thuiswerken. Voor een toename van het aantal reizigers, is gespreid reizen essentieel.” De topman benadrukt ook dat er meer overheidssteun nodig is. “De Nederlandse ov-sector moet zich aanpassen, maar gaat het niet redden zonder verdere steun.” Als er geen aanvullende steun komt, dreigt de gehele ov-sector stil te vallen, waarschuwt NS. NS verwacht op z’n vroegst in 2024 weer de reizigersaantallen te halen van 2019.

Doordat reizigers minder vaak met de trein reisden, daalde ook de inkomsten uit de ov-fiets en de retailactiviteiten op het station. In totaal is de omzet op stations gedaald met ruim 72 miljoen euro.

Geen klanttevredenheidscijfers

NS publiceert dit keer geen cijfers over de reizigerstevredenheid, omdat het spoorbedrijf naar eigen zeggen geen gedegen onderzoek kon doen door beperkingen als gevolg van de coronacrisis. Tot en met februari van dit jaar was 89% van de NS-reizigers tevreden. 92,8% van de reizigers kwam in de eerste helft van 2020 op tijd, vergelijkbaar met de 92,9% van de reizigers vorig jaar.

Waar NS in Nederland inmiddels weer 40 procent van de normale reizigersaantallen vervoert, blijven reizigers in het Verenigd Koninkrijk nog op veel grotere schaal weg. Daar vervoerde Abellio in juli slechts 20 procent van de normale aantallen reizigers.

This post was last modified on 14 augustus 2020 09:27

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug