NS: meld je vooraf aan (zonder garanties)

De Nederlandse Spoorwegen wil dat reizigers zich vanaf woensdag vrijwillig registreren, voordat ze de trein instappen. Wie dat doet kan niet gegarandeerd mee, maar krijgt wel een seintje als de trein drukker lijkt te worden of uitvalt. De aanmelddienst is te vinden in de NS-app.

Proef Treinwijzer

De dienst heet Treinwijzer en is de opvolger van de Trein Veilig Service. Hoewel de NS door de gedeeltelijke lockdown minder reizigers vervoert dan gebruikelijk, zijn er toch ook reizigers die uit angst voor drukte een ander vervoersmiddel kiezen, geeft NS-topman Tjalling Smit aan.

NS deed eerder een proef op het traject Amsterdam-Zandvoort. Ook moesten reizigers zich verplicht aanmelden bij sommige goedkope treinkaartjes. De afgelopen maanden is de techniek achter de Treinwijzer bijna 200.000 keer getest. De afgelopen weken heeft de NS de voorspelling voor drukte in treinen naar eigen zeggen verbeterd en aangepast op de coronasituatie.

Geen garantie

Met de informatie van reizigers via de aanmelddienst wordt de voorspelling nog nauwkeuriger, aldus de vervoerder.”Voor elke reis die je aanmeldt, kunnen we bij je volgende reis weer een betere voorspelling doen. En je helpt er ook andere reizigers mee”, aldus Smit.

Mocht een trein toch druk zijn, dan heb je pech. Wie zich aanmeld krijgt geen enkele garantie dat hij ook daadwerkelijk met de trein mee mag. “Omdat we niet met stoelnummers in de treinen werken. Dus dat is praktisch moeilijk uit te voeren” reageert NS. “En we willen dat mensen die zich niet aanmelden, ook gewoon nog de trein kunnen nemen”.

NS benadrukt tegenwoordig nadrukkelijk dat de Geld terug bij Vertraging-service niet van toepassing is bij drukte. Concreet kan het dus voorkomen dat iemand zich heeft aangemeld, niet mee kan, vertraging oploopt en geen geld terug krijgt.

Vrijwillig

NS zegt dat Treinwijzer niet verplicht is. Dat zei het spoorbedrijf ook bij de Trein Veilig Service. Toch kwamen er toen treinkaartjes op de markt waarbij gesteld werd dat aanmelden wél verplicht was. Wordt de dienst dus echt nooit verplicht? “De Treinwijzer is en blijft vrijwillig en bedoeld voor de coronacrisis” zegt NS woordvoerder Oscar van Elferen in een reactie. “Op dit moment zijn er geen plannen om iets te verplichten.”

NS hoopt dat zoveel mogelijk reizigers Treinwijzer gaan gebruiken. De vervoerder verwacht dat de aanmeldservice belangrijker wordt na de lockdown, zodra er meer mensen met de trein reizen. Ook nu kan de service belangrijk worden omdat de vervoerder meer treinen gaat schrappen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 11 november 2020 09:36

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug