NS: In 2025 op oude niveau, 5 miljard minder omzet

NS schat dat het aantal treinreizigers pas in 2025 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Tot die tijd verwacht het bedrijf een omzetverlies van 4,7 miljard euro. Zonder overheidssteun houdt de NS het hoofd niet boven water, zegt financieel directeur Bert Groenewegen in NRC.

Flexibiliteit personeel nodig

Volgens Groenewegen is het onvermijdelijk dat het spoorbedrijf moet inkrimpen. Het uitgangspunt is echter dat zonder gedwongen ontslagen, maar via natuurlijk verloop te laten gebeuren. “Wel krijgen we een mismatch in functies en regio’s. Dat betekent niet dat conducteurs op kantoor moeten gaan werken, maar misschien wel dat kantoorpersoneel of monteurs elders moeten gaan werken. Functies krijgen een ruimere taakomschrijving. We vragen onze werknemers om flexibiliteit” vertelt Groenewegen aan de krant.

Hoeveel banen er gaan verdwijnen, moet nog met de vakbonden besproken worden. Die lieten zich al kritisch uit na het TV-optreden van Van Boxtel bij Op1. De topman vroeg daar het personeel om wendbaar en flexibel te zijn. FNV zette daar direct al vraagtekens mee, en kopte in een nieuwsbericht: “NS topman in Op1 op verkeerd spoor“.

Staatssteun nodig

Het spoorbedrijf wil tot 2025 1,4 miljard euro besparen. “De productiekosten moeten omlaag”, stelt Groenewegen. “Maar met behoud van onze prestaties en de klanttevredenheid. Een dwingende voorwaarde is ook dat kaartjes betaalbaar blijven.” Maar die bezuinigingen zullen niet voldoende zijn om de gemiste omzet goed te maken. De opbrengsten uit kaartverkoop (tickets en abonnementen) zal naar verwachting met 3,7 miljard dalen. En daarnaast zal ook de omzet op stations lager zijn (700 miljoen), net als de omzet uit internationaal treinverkeer (300 miljoen). Daarom zal NS bij het ministerie aan gaan kloppen voor staatssteun.

Het spoorbedrijf vervoerde begin maart nog 1,3 miljoen reizigers. Nu is dan afgenomen naar 110.000 (-92%). Daarbij wordt iemand die een retourreis maakt geteld als twee reizigers. Het aantal verkochte treinkaartjes is iets minder sterk gedaald, van 87.000 naar 12.000 (-86%).

In het buitenland heeft NS met Abellio meer geluk: door overheidsmaatregelen in Engeland, Schotland en Duitsland verwacht het spoorbedrijf daar geen nadelige effecten.

Meer thuiswerken

Dat de NS over vijf jaar pas weer verwacht het aantal reizigers van voor de crisis te vervoeren, komt volgens Groenewegen onder meer doordat het woon-werkverkeer gaat veranderen. Ook doen bedrijven goede ervaringen op met thuiswerken en gaat ook het hoger onderwijs meer op afstand werken, zegt hij. “In onze prognose zitten we in 2024 nog 7 procent onder het niveau van 2019. We denken dat we pas in de loop van 2025 op 1,3 miljoen reizigers per dag zitten, het aantal van voor de crisis.”

© ANP / Treinreiziger.nl. Bron: NRC.

This post was last modified on 24 mei 2020 08:10

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug