Nieuws

NS Flex: reizen zonder saldo. De voor- en nadelen.

Sinds deze week kan iedereen gebruik maken van NS Flex. Met NS Flex kunnen reizigers in heel het openbaar vervoer reizen zonder saldo. Betalen gaat achteraf via automatische incasso. Met NS Flex kunnen reizigers ook na een maand switchen van abonnement, maar NS Flex is ook beschikbaar voor reizigers zonder abonnement.

Reizigers die gebruik maken van NS Flex reizen gewoon met de OV-chipkaart, maar zonder saldo. Achteraf wordt de prijs bepaald en krijgt de reiziger de rekening. Dat principe wordt al langer toegepast bij zakelijke reizigers met de NS Business Card. Voor particuliere reizigers was deze optie nog niet (op grote schaal) beschikbaar. De optie om na een maand van abonnement te switchen is nieuw.

Alles-in-een-oplossing

Tjalling Smit, directeur Commercie & Ontwikkeling in de Raad van Bestuur van NS: “Reizigers verwachten van NS een moeiteloze reis van deur tot deur. Maar hoe die reis eruit ziet, is voor elke reiziger weer anders. Daarom hebben we met NS Flex een alles-in-een-oplossing voor het OV ontwikkeld, waarmee elke vorm van vervoer eenvoudig kan worden gebruikt en betaald. En die flexibel is aan te passen aan je reisgedrag. Of je nou elke dag in de trein zit, of maar een enkele keer.”

Euro duurder

Reizigers die geen abonnement hebben, kunnen NS Flex aanschaffen voor eenmalig tien euro. Daarvoor is wel een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Omdat reizigers met NS Flex na een maand dagelijks een abonnement kunnen opzeggen, zijn de kosten voor een abonnement een euro duurder. Dal Voordeel kost bijvoorbeeld 5 euro per maand, in plaats van 50 euro per jaar.

Uitgetest

Redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl heeft NS Flex al getest. “Tijdens mijn vakantie heb ik bijvoorbeeld mijn abonnement tijdelijk opgezegd. Als ik straks alleen in het weekend reis, kan ik ook kiezen voor Weekend Voordeel of een maandje Weekend Vrij. Wel mis ik de optie om mijn abonnement te kunnen opzeggen of wijzigen voor een datum die in de toekomst ligt.” Even geen abonnement? Ook dat moet je minimaal een maand volhouden. “Dat voelt onnatuurlijk. Als je geen abonnement hebt, zou je denken dat je ieder moment iets kunt afsluiten. Dat is niet zo” legt Van Kuijeren uit. Volgens NS komt dat door een aantal technische keuzes.

Tariefverschillen

In de regel betaal je (ongeveer) hetzelfde als je in een vergelijkbare situatie zonder NS Flex reist. Maar er zijn verschillen. Bij NS Flex betaal je in het weekend iets minder voor de 1e klas. Daarnaast wordt bij NS Flex het tarief voor de gehele treinreis (ook als je met meerdere vervoerders reist) bepaald door de inchecktijd. Bij reizen op saldo is de inchecktijd per vervoerder bepalend. Daardoor kunnen er tariefverschillen ontstaan. Soms kan het goedkoper zijn (bijvoorbeeld als je in de daluren incheckt bij Arriva, en in de spits overstapt naar NS). Maar het kan ook duurder uitvallen (bijvoorbeeld als je in de spits incheckt bij Arriva, en in de daluren overstapt naar NS).

Toekomst

De bedoeling is dat NS Flex de komende maanden wordt uitgebreid. Zo is het de bedoeling dat je volgend jaar vrije reisdagen kunt bijkopen. Ook is het de bedoeling dat je binnenkort een alert kunt krijgen als je een zelf gekozen reisbedrag hebt bereikt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. NS Flex is nu nog niet beschikbaar voor kinderen, volgend jaar gaat dat veranderen.

Nadelen

Toch zijn er behalve voordelen, ook nadelen aan NS Flex. Wil je achteraf betalen en heb je geen behoefte aan een flexibel abonnement? Dan ben je 12 euro per jaar meer kwijt. Ook kun je NS Flex op dit moment niet combineren met een abonnement van een streekvervoerder, en zijn keuzedagen voor senioren (nog) niet beschikbaar. Verder zijn goedkope bij-abonnementen voor een extra gezinslid niet mogelijk.

De voor- en nadelen van NS Flex op een rij

  • Nooit gedoe met saldo
  • Ook geldig bij bus, tram en metro
  • Tot 15 minuten na inchecken upgraden naar 1e klas
  • Altijd (na 30 dagen) abonnement kunnen wijzigen
  • Al een abonnement vanaf 2 euro per maand.
  • De inchecktijd is bepalend voor het tarief voor de gehele treinreis, ook als je met meerdere vervoerders reist.
  • Automatische correctie bij vergeten uit te checken
  • Geen behoefte aan flexibiliteit? Dan betaal je 12 euro per jaar meer.
  • Traject Vrij, Keuzedagen (voor senioren) en bij-abonnementen zijn (nog) niet beschikbaar.
  • Abonnementen van andere vervoerders zijn niet beschikbaar.
  • Je kunt alleen achteraf betalen, en alleen via automatische incasso.
  • Je kunt een abonnement alleen per direct beëindigen / wijzigen, en niet voor een datum in de toekomst.
  • Je kunt op een NS Flex kaart nog geen samenreiskorting laden.

This post was last modified on 26 augustus 2019 04:10

Share
Tags: NS flex

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug