NS en ProRail starten met uitbreiding defibrillators op stations

De overlevingskans van mensen die op een treinstation een hartstilstand krijgen, wordt de komende tijd steeds groter. NS en spoorbeheerder ProRail gaan het aantal automatische externe defibrillators (AED’s) sterk uitbreiden. Dat nieuws brengen de partijen opnieuw onder de aandacht.

Start in Culemborg

In totaal komen er 715 van deze apparaten op stations. De uitbreiding van het netwerk begon woensdag op station Culemborg, daar zijn nu twee nieuwe exemplaren. Op 50 stations zijn al langer AED’s te vinden. De uitbreiding, die over circa negen maanden zal zijn voltooid, draagt er ook aan bij dat het landelijke netwerk van AED’s wordt verbeterd.

Op de helft van de stations dekken de apparaten een gebied af waar nog geen AED in de buurt was. De AED’s worden gebruikt voor het oproepsysteem HartslagNu. Mensen die een reanimatietraining hebben gevolgd, kunnen zich voor dat oproepsysteem aanmelden. Ze kunnen dan een oproep krijgen als via alarmnummer 112 een melding binnenkomt over een hartstilstand. Hoe eerder een begin wordt gemaakt met reanimeren, des te groter de overlevingskans. Bij voorkeur gebeurt dat binnen zes minuten.

Cursus op twaalf verschillende stations

Directeur van de Hartstichting Floris Italianer constateert dat de uitbreiding van het netwerk “impact heeft voor de stations én hun omgeving.” ProRail en NS “dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

“Wie zelf burgerhulpverlener wil worden, kan zich online aanmelden voor een gratis cursus. Die worden komende tijd door ProRail, NS en AED-leverancier Fuego aangeboden op twaalf verschillende stations.

Incident Weesp

Dat AED’s op stations belangrijk kunnen zijn, bleek in 2019, toen iemand op het station van Weesp onwel werd. Een toegesnelde reiziger, Arnoud Vermeer, voelde geen pols en herkende de kenmerken van een hartstilstand. “Ik vroeg omstanders een AED te zoeken maar die bleek niet aanwezig te zijn op het station’’, vertelt Vermeer later aan het Algemeen Dagblad. Dankzij de app ‘vind een AED in de buurt’ wist Vermeer tegenover het station een bedrijf op te sporen dat wel een AED had maar dat bedrijf bleek in het weekend gesloten. De man in Weesp heeft het incident niet overleefd.

Vermeer plaatste vervolgens een oproep aan NS, en vroeg het spoorbedrijf om elk station een AED te regelen. NS stelde toen al het liefst overal AED’s op te hangen, maar wees erop dat de defibrillators gevoelig zijn voor diefstal.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on 15 juli 2021 13:17

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug