NS draagt Kameel over aan Spoorwegmuseum

Op dinsdag 4 juni maakt de Kameel zijn laatste rit in dienst van NS. Daarna draagt NS officieel de sleutels over aan het Spoorwegmuseum. Sinds 1954 deed De Kameel dienst als directie- en inspectierijtuig. Het rijtuig is bekend om zijn bijzondere uiterlijk. Aan de voor- en achterkant van de trein zit een machinistencabine op het dak.

Directietrein

De Kameel – formeel de NS 20 – is in 1954 speciaal gebouwd als inspectierijtuig voor de directie van NS. Zo kon de directie destijds de herstelwerkzaamheden van het spoor tijdens de wederopbouwperiode controleren. Aan de voor- en achterkant, op de plek waar normaal de machinist zit, zijn twee vergaderruimtes voor elk 14 personen. In het rijtuig is ook een keuken en een werkkamer met telefoon. Voor de machinist is aan beide kanten achter de vergadersalon een verhoogde cabine. Door de dakkoepels (de bulten) heeft hij goed zicht op het spoor. Aan deze twee bulten dankt de trein zijn bijnaam Kameel.

VIP-car verhuurd

In 1973 werden enige wijzigingen in het interieur aangebracht en werd het rijtuig in de nieuwe NS-huisstijlkleuren geel-grijs geschilderd. Het rijtuig was nu niet meer exclusief voorbehouden aan de NS-directie, maar werd ook als VIP-car verhuurd aan gezelschappen. De Kameel maakte sindsdien veel ritten in binnen- en buitenland. Omdat er voldoende markt voor de verhuur van het rijtuig bestond werd in 1985 besloten tot een levensduurverlengende opknapbeurt. Hierbij werden de keuken en het toilet vergroot.

In 1991 (tijdelijk) buiten dienst

De Kameel bleef tot in de jaren negentig een geliefde verschijning op het spoorwegnet. Begin 1991 werd het rijtuig buiten dienst gesteld, nadat het motorrijtuig onderdelen had afgestaan om de oude DE2-treinstellen op de baan te kunnen houden. De NS 20 is namelijk afgeleid van deze treinstellen, die in de volksmond bekend staan als Blauwe Engelen.

Sinds 2008 weer op het spoor

In 2004 is begonnen om de Kameel te herstellen. Na een proces van ongeveer vier jaar kon de trein vanaf 2008 weer op eigen kracht op het spoor rijden. De trein rijdt sindsdien weer in de huisstijl van voor 1973. De trein is de afgelopen jaren ook weer ingezet als directierijtuig, maar bijvoorbeeld ook als Spoorwens Express. Tussendoor stond het treinstel al vaak in Het Soorwegmuseum.

Twee tickets beschikbaar via Facebook

De bij het Rotterdamse Allan gebouwde Kameel NS 20 is vrijdag formeel jarig. Dan wordt de trein 65 jaar. Dinsdag 4 juni maakt de trein een rondrit door Nederland. Daarna vindt de overdracht plaats. Het laatste deel van de rondrit is om 15:34 uur vanaf Amsterdam Centraal, daarna gaat de trein naar het Spoorwegmuseum waar de trein om 16:19 aan komt. Voor deze bijzondere rit worden er geen tickets verkocht, wel geeft het Spoorwegmuseum via Facebook twee tickets weg.

Dienstregeling Kameel 4 juni

Foto’s Kameel tijdens Spoorwensdag 2019

This post was last modified on 2 juni 2019 16:46

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug