fbpx
Foto: NS

NS besluit in oktober over statiegeldautomaten op meer stations

12 sep 2023 21:27

NS gaat in oktober een besluit nemen over het plaatsen van statiegeldautomaten op meer treinstations. Dat meldt een woordvoerder van de NS aan het ANP. Die maand vindt een evaluatie plaats over het gebruik van de bestaande inzamelpunten op de centraal stations van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

De NS gaat bij die evaluatie kijken wat de ervaring van de reizigers is met die automaten om flesjes en blikjes met statiegeld in te leveren en hoe vaak de automaten worden gebruikt. Ook zal worden gekeken wat dan de beste plekken zouden zijn om eventueel meer automaten te plaatsen. Het is volgens de NS dan ook nog niet duidelijk op welke andere stations er inzamelpunten moeten komen.

Plastic Soup Foundation

De NS heeft een ambitie uitgesproken om dit jaar op zeventien stations automaten te plaatsen en om uiteindelijk op vijftig stations inzamelpunten voor statiegeld te hebben. Mensen krijgen dan via Tikkie het statiegeld gestort op de rekening. Het is ook mogelijk dat geld te doneren aan de Plastic Soup Foundation die strijdt tegen plasticvervuiling van het milieu. De automaten staan buiten de poortjes zodat ook mensen die niet met de trein reizen er gebruik van kunnen maken.

Voldoen aan doelstelling

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu heeft gezegd dat er meer inzamelpunten voor statiegeld moeten komen, waaronder op meer treinstations. Nu wordt namelijk nog lang niet voldaan aan de doelstellingen rond de inzameling van plastic flessen en blikjes.

De Consumentenbond laat weten het toe te juichen als er meer innamepunten komen. “Natuurlijk zien wij graag meer innamepunten want het systeem moet laagdrempelig en makkelijk zijn”, aldus een woordvoerder die in gesprek met het ANP stelt dat mensen soms nog moeten wennen aan het feit dat er nu statiegeld op blik zit.

0 0 stemmen
Artikel waardering
37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ron Swart
10 maanden geleden

Boyan Slat heeft in 2013 The Ocean Cleanup opgericht om de plastic soup op zee te bestrijden. Mooi initiatief hoor.
Hij mocht in 2017 aanschuiven bij de 66ste Bilderberg-conferentie (anno 1954) in het Amerikaanse Chantilly (VA) en een jaar later was hij in Davos om de jaarlijkse vergadering van het World Economic Forum (WEF, anno 1971) bij te wonen.
Bilderberg en WEF zijn geheime genootschappen die het met de mensheid allerminst het beste voor hebben.
Sindsdien is het rond Boyan Slat oorverdovend stil, want die plastic soup is een grote leugen, een hoax.
Ik zou het bijna vergeten: Slat was in 2017 volgens weekblad Elsevier man van het jaar.

Anoniem
10 maanden geleden
Antwoord aan  Ron Swart

ok

Chris
10 maanden geleden
Antwoord aan  Ron Swart

@Ron, ik weet niet wat jij allemaal gebruikt, maar ik hoef dat spul in ieder geval niet te hebben.

Thom Heerdink
10 maanden geleden
Antwoord aan  Ron Swart

Zullen we deze complotten lekker laten, Ron?
Als je slim bent vraag je de redactie om je bericht lekker te verwijderen. Want dit slaat echt nergens op!

Pim
10 maanden geleden
Antwoord aan  Ron Swart

Ze doen het anders prima Ron.

https://abcnews.go.com/International/ocean-cleanup-group-removes-record-25000-pounds-trash/story?id=102317006

Tip: bel je familie, breng wat meer tijd door in het bos en zet je internet uit na 9 uur ‘s avonds. Je bent in een konijnenhol van complotten beland en je moet daar – voor je eigen gezondheid – uit. Zoek hulp.

Chris
10 maanden geleden
Antwoord aan  Pim

Bevestigt dat ik mijn strijd tegen desinformatie moet voortzetten. Zie Pointer.

Annemiek
10 maanden geleden
Antwoord aan  Chris

Denken dat je ‘strijd’ tegen nepnieuws enige waarde is, getuigt van ziekelijke zelfoverschatting. Ongeveer in dezelfde mate geschift als de onzin die Ron Swart hier typt.

Een van de weinige dingen die Kajsa Ollongren op den duur goed zag, was dat ze moest wegsturen van de nepnieuwsdiscussie, omdat personen in beide kampen te kenmerken zijn door het feit dat ze niet helemaal goed bij hun hoofd zijn.

Baardstaart
10 maanden geleden
Antwoord aan  Chris

De onbetrouwbare overheid, die zelfs bewezen feiten als nepnieuws omschrijft en het begrip complot enorm wordt uitegrokken en op die basis nepnieuws wil bestrijden wekt alleen nog meer achterdocht en wantrouwen. Dat complotten nu gretig aftrek vinden vind ik ook niet vreemd. Nu zeker het wantrouwen jegens de politiek megagroot is. De overheid creert nu zelf een bodem voor complottheorien. En ook de kadaver discipline en een gezonde gang van democratie mankeert er ook het e.e.a. aan. Ook zijn veel mensen behoorlijk mentaal beschadigd uit de Corona tijd gekomen. Ik zie gewoon de maatschappij op een negatieve manier verandert is sinds de Coronatijd. Censuur lost niets op, maar wekt alleen nog meer achterdocht en wantrouwen. Mensen moeten ook niet in de valkuil trappen van het wetenschapsgeloof, terwijl er in de wetenschap geen concensus bestaat en dat een technocatie in zijn meest zwartgallige scenario kan verworden tot een soort theocratie. Dat de huidige politiek een stevig vertrouwensprobleem heeft is de opkomst en ondergang van plofpartijen. Partijen, die snel groeien en dan even snel in elkaar zakken. Ik zal er een aantal noemen. LPF, TON, PVV?, SP?, FvD, BBB, NSC. De voorbeelden met een ? is dit discutabel gezien deze partijen nog steeds een redelijke omvang hebben.

Er hoeft nu alleen nog zo een gek te zijn als Hitler en deze zal in deze atmosfeer weer aanhang kunnen winnen.

Annemiek
10 maanden geleden
Antwoord aan  Chris

@Baardstaart. Een mooi voorbeeld van opportunisme dat zorgt voor instabiliteit zie je op dit moment bij pvda/gl. Jarenlang ageren ze tegen een wereld die volgens hen door blanke mannen wordt gedomineerd. Blanken die bovendien stuk voor stuk schuld hebben aan een vermeend slavernijverleden. Ze zeggen jarenlang te dromen van een vrouwelijke premier. Maar nu het erop aankomt schuiven ze zelf de walgelijke exponent van hun aversie naar voren. De man die in alles is waar ze jaren tegen gestreden hebben. Alsof de messias is neergedaald vanuit Brussel. De man die zo bescheiden is om ons landje te leiden. Een functie waar hij eigenlijk ver en ver boven staat, met z’n dikke pens. Daarmee maakt pvda/gl zich in alles ongeloofwaardig. En het mooie is dat ze er ook nog in gaan falen en dat die vent dan niet weet hoe snel hij op moet rotten, want een plekje in de kamer is hem te min. Een ziekelijke vorm van decadentie.

ronald
10 maanden geleden
Antwoord aan  Ron Swart

Jij ziet het wel heel Swart.

Realisme graag
10 maanden geleden

Ik vind het note done dat de Plastic Soup Foundation probeert om het statiegeld te misbruiken om mensen geld af te troggelen en dat NS daar ook niet aan zou moeten mee werken. Het geld hoort gewoon teruggegeven te worden, geen gebedel door milieuclubjes.

Pim
10 maanden geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Je snapt dat puur omdat de donatieknop er zit, dat je er nog niet op hoeft te drukken? Wil je je geld terug, krijg je dat gewoon?

Drink wat minder azijn man.

Realisme graag
10 maanden geleden
Antwoord aan  Pim

Mag ik dan ook een knop toevoegen op het apparaat ter donatie op mijn persoonlijke bankrekening?

Of misschien kan NS een knop toevoegen om het geld te doneren in fonds dat het mogelijk maakt om in de toekomst geen uurdiensten in het weekend te hoeven rijden.

Thierry Brachthuizer
10 maanden geleden
Antwoord aan  Realisme graag

“Mensen krijgen dan via Tikkie het statiegeld gestort op de rekening. Het is ook mogelijk dat geld te doneren…”

Wat een toeval dat zo’n knop er op zit. 😉

Je 2e knop-suggestie zit mogelijk niet bij; daarvoor kun je, als omweg, bij de reeds bestaande kaartenautomaten een willekeurig kaartje kopen, zonder vervolgens in de trein te stappen.

Annemiek
10 maanden geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Deze automaten lijken inderdaad altruïstische handelingen aan te moedigen. Dat je je een beetje schuldig voelt als je het geld aanneemt waar je recht op hebt, terwijl je het ook kunt weggeven aan een goed doel. Een pervers soort aflaat of een goede daad uit egocentrische overweging, omdat mensen de handeling eerder uitvoeren om zichzelf beter te voelen, dan dat ze dat doen uit sympathie met het goede doel.

Baardstaart
10 maanden geleden
Antwoord aan  Pim

Maar je zegt er niet bij dat je een smartphone met de juiste app nodig heb om je geld terug te krijgen. Niet iedereen heeft (zo) een smartphone (zelf heb ik een telefoon waar deze app niet op kan – zelf heb ik een privacy telefoon), terwijl ik wel een OV-Chipkaart en een bankpas heb. Dus dan rest maar de donatie keus aan een goed doel, waar je het dan mee eens moet zijn. Of neemt de flessen of blikken mee naar huis om hem bij een supermarkt in te leveren. Ik zal het laatste doen.

Blessing
9 maanden geleden
Antwoord aan  Pim

Train raising is rest given.as you dag is easy analyse.and the trivelers journey simple.nmbs.euro star.they are doing a great job.the app and the sact are ok.the outoma are all working fine.and about the money automat it will help economie issues and the train raisers.

Anoniem
10 maanden geleden

NS-management schiet wederom tekort.
Wat een burocratisch gebeuren.

Annemiek
10 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik zie niet exact waarin ze tekortschieten. Kun je dat verduidelijken?

Het is niet zo dat het eindigt met het inleveren van de flesjes en blikjes en dat ze dan in het niets verdwijnen. Dat is juist het begin van de logistieke keten. De boel moet opgehaald worden en gesorteerd, zodat het in big bags van hetzelfde soort kan worden aangeleverd aan de distributiecentra van de grote supermarkten, waar de boel verwerkt wordt. Op dit moment komt vrijwel alles wat niet van Albert Heijn en Jumbo zelf is, terecht in het Jumbo distributiecentrum te Beilen. Als je een dure inleverautomaat in bijvoorbeeld Maastricht neerzet en daar dagelijks voor 100 euro statiegeld wordt ingeleverd, denk ik niet dat het zelfstandig mogelijk is dat kostendekkend en milieuvriendelijk in Beilen te krijgen door als NS zelf bijvoorbeeld met een bestelbusje te gaan rijden. Je moet ervoor zorgen dat het zo vroeg mogelijk in de efficiënte retourketen van de supermarkten terechtkomt. En daarvoor zijn afspraken nodig. Het is niet voor niets dat dit even duurt.

De automaten leveren financieel gezien niets op, staan op dure grond en hebben met hoge frequentie onderhoud nodig. Het is niet bepaald aantrekkelijk om daar in te investeren.

Anoniem
10 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

@annemiek. Ja, dispuutabel.
Dat wist men al jaren terug.
Dat weet ja iedere manager, die beyrokken is.
Iemand die vooruitdenkt, niet aan neo-liberale luiheid doet.
En dan het lompenproletariaat “kruimels” laten opruimen.
Ipv zorg te dragen voor mens, natuur en klimaat.
Liever mensen afzeiken, ons kent ons nietsdoen vergoelijken.
Etaleer je kennis bij je neo- liberale dispuutvrienden.die tijdens hun studietijd verkeerde spelletjes speelden ipv studeren.

Annemiek
10 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik geloof niet dat ik me erg aangesproken voel door de complete waanzin die je maar blijft herhalen. Ik ben in mijn hele leven niet aangesloten geweest bij een dispuut. De tijd dat ik studeerde heb ik gewijd aan de (top)sport. Daarnaast studeerde ik. In die volgorde. Er was geen tijd voor disputen, die tezamen met de neo-liberalen, jou blijkbaar zodanig buitengesloten en gekwetst hebben dat je er nog steeds niet overheen bent.

En wat voor voorbeeld stel je nou zelf? Je gaat er prat op dat je iedere dag zinloze reisjes maakt met de trein. En ondertussen ben je er blijkbaar van overtuigd dat iedereen die de boel niet exact hetzelfde ziet als jij een neo-liberaal is. Je hebt toch zelf ook wel een beetje in de gaten dat de wijze waarop je je hier manifesteert behoorlijk gestoord is?

Baardstaart
10 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Bovendien kunnen ze wel hier in deze flessenautomaten investeren, maar dat het weer een genot is om met de trein te reizen en het weer betaalbaarder is doen ze geen zak aan. Met de NS mentaliteit is het zinvoller om flessenautomaten op tankstations weg te zetten, terwijl ik het volkomen mee eens ben dat een supermarkt flessen en embalage weer op de terugrit kan meenemen en daarvoor de aangewezen plek is.

dagreiziger
10 maanden geleden

Leuk idee, maar waarom moet je daar weer een app voor hebben ? Niet iedereen heeft een smartphone en heeft permanent mobiel internet aan.
Waarom niet simpel met een NFC reader waarmee je bankpas wordt uitgelezen zoals ook wel eens gebeurt bij geld teruggave.

Anoniem
10 maanden geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Het is niet bedoeling dat je het geld terugkrijgt en dus worden er drempels opgeworpen omdat tegen te gaan.

GWS
10 maanden geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Roerend mee eens…
Een calculerende burger overweegt ook de kosten van het benodigde mobiel datagebruik en slijtage van schoenzolen om bij de automaat te komen.

Baardstaart
10 maanden geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Precies en waarom alleen de plastic soup foundation en niet minimaal 5 andere goeden doelen en niet alleen grotere organisaties, maar ook bijv zoiets als de wilden ganzen, die kleinere lokale organisaties/projecten steunt of de voedselbanken? Ik heb zelf niets op met grote NGO’s. Zelfs het geld storten bij de niet geclaimde OV-chiptegoeden ten bate aan extras voor reizigers. En daarbij via de bankpas terugstorten of op je OV chip zetten zijn ook 2 opties, waarbij je geen smartphone voor nodig heb. Heb zelf een gedegooglde toestel (zonder GMS/Play en ook zonder MicroG), dus daar werken dit soort apps niet op.

Anoniem
10 maanden geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Omdat retourpinnen duur is banken vragen daar veel geld voor. Tikkie is goedkoper wanneer het waarschijnlijk gaat over bedragen van 30 cent is het niet de moeite waard om te retourpinnen als je die optie wel wil moet je niet bij NS zijn maar bij de banken.

Anoniem
9 maanden geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Logisch dat de NS dit doet:

– Op NS stations worden vaak flesjes en blikjes verkocht
– Veel mensen komen dagelijks op een station
– Stations zijn centraal gelegen.

Wat wel vreemd is, is dat het blijkbaar niet mogelijk is om het statiegeld op een OV Chipkaart te laden. Gemiste kans!

Johan
10 maanden geleden

“Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu … ”
Vivianne Heijnen lijkt het zelf ook niet te beseffen, maar ze is demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

2N2
10 maanden geleden

Wel een goed idee dat NS zich hiermee gaat bezighouden, kunnen ze weer wat managers aanstellen. Lekker aan de slag met je flesjes, maar laat efficiënte marktpartijen snel het rijden van de treinen van ze overnemen, met als winst standaard 40% goedkoper reizen buiten de spits.

Anoniem
10 maanden geleden

Als NS zich nou volledig gaat bezig houden met het verzamelen van flessen en blikken kan Arriva treinen gaan rijden.

Frans E.R. Eekhout
10 maanden geleden

Statiegeld kan soms een aardig centje opleveren en ben je van de rotzooi af ongeacht waar je het gaat inleveren in welke gleuf (NS)automaat, altijd beter nog dan als zwerfafval in tuinen, perken, straten of de openbare weg.
De uitvinding van plastic is deels een zegen en deels een “vloek” of zeg maar gerust nachtmerrie.
Maar soms zie ik de laatste tijd wel vaker mensen die graaien naar een flesje of blikje in een of ander afvalbak en dan schiet mij het woord, statiegeld-pikkers in, en misschien wel als hobby of bijbaantje en de restafval laat men gewoon liggen, “not my piece of cake”.

Tasco
9 maanden geleden

Tot nu toe heb ik nog niets kunnen terugbrengen op het station. Waarom moet AH To Go niet gewoon de zelf verkochte flesjes terugnemen? Een automaat heb ik nog niet gezien op stations. Als die er al zijn, dan graag met retourpinnen. Een extra app downloaden voor een paar dubbeltjes per jaar is ook geen goed plan.
Vorige week mijn lege blikje maar aan iemand gegeven die op zoek was naar lege statiegeldflesjes.

Anoniem
9 maanden geleden

Vrijdag 15 september 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
16°
TV Gids
14 live
3 km
741.51
Fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht: 40 tot 46 miljard euro
Fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht: 40 tot 46 miljard euro
Door onze nieuwsredactie
15 sep 2023 om 20:28
Update: 24 minuten geleden
1.3K reacties

Delen
De fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht. Volgens een berekening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat het om 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro per jaar.
Fossiele subsidies zijn belastingvoordelen voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken of maken.

Uit stukken die op Prinsjesdag naar buiten komen, blijkt nu dat de fossiele sector nog meer subsidie krijgt dan gedacht. Het gaat om een optelsom van alle voordelen. Het kabinet ging eerder nog uit van 4,4 miljard euro per jaar, milieuorganisaties kwamen uit op 37,5 miljard euro per jaar.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet in reactie op de berekening van de milieuorganisaties al weten zelf ook bezig te zijn met een berekening.

Demissionair minister Rob Jetten herhaalt op X, voorheen Twitter, zijn boodschap. “Ik zei het afgelopen weekend en ik zeg het opnieuw: fossiele subsidies moeten worden afgebouwd. Zo nemen we afscheid van de oude economie en geven we ruimte aan nieuwe banen en welvaart.”

Waarom fossiele subsidies eigenlijk geen subsidies zijn
Zie ook
Waarom fossiele subsidies eigenlijk geen subsidies zijn
Kritiek op fossiele subsidies vanwege klimaat
Er is veel kritiek op de fossiele subsidies, omdat het stimuleren van het gebruik op fossiele brandstoffen niet rijmt met de klimaatdoelen.

Vooral de luchtvaart, scheepvaart en industrie profiteren van de subsidie. Denk aan grote bedrijven als KLM, Shell en Tata Steel. Een grootverbruiker als Tata Steel betaalt relatief minder energiebelasting dan een klein bedrijf. Daarnaast hoeven luchtvaartmaatschappijen geen accijns te betalen over kerosine en zit er geen btw op vliegtickets. Dat stimuleert behalve die bedrijven ook klimaatonvriendelijk reisgedrag.

Milieuorganisaties pleiten voor een rechtvaardige afbouw van alle fossiele subsidies vóór 2025. Volgens de organisaties kan Nederland daarmee de klimaatdoelen voor 2030 in één klap halen. Ook heeft de overheid dan extra inkomsten om te investeren in verduurzaming en de bestrijding van energiearmoede.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben de afschaffing van de fossiele subsidies tot een van hun speerpunten gemaakt. De actiegroep blokkeert al een week de A12 in Den Haag en zegt dit te blijven doen tot de overheid deze subsidies heeft afgeschaft.

Er zijn de laatste jaren al wel fossiele voordelen verdwenen. Volgens Jetten kan de afbouw van fossiele voordelen niet in een keer gebeuren. Daar moet volgens hem een afbouwplan voor komen.

2N2
9 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Onzin, het gaat niet om subsidies, zoals de Covering Climate Now pers maar blijft schrijven, maar om belastingvoordelen zoals die voor elke vorm van ondernemen beschikbaar zijn. Het is dus geen gratis geld zoals XR krijgt om zichzelf en ‘kijk naar mij’-generatie belangrijker te laten lijken dan ze zijn.
Lekker bruggetje trouwens naar de flesjes en blikjes waar de toekomst van NS lijkt te liggen.

Anoniem
9 maanden geleden

Neo-liberale politiek brengt mens, natuur en klimaat aan de afgrond.
Domrechts heeft het te lang voor het zeggen gehad.
Ik zat 40 jaar geleden tussen studenten die de neo-liberale economische keuzes en oplossingen met de paplepel gevoed werden en het inslikten.
Enige zelfreflectie, gezond verstand, werklust ontbrak totaal. En zie het resultaat. Overbetaalde managers die maar eens moeten gaan betalen/terugbetalen voor alle door hen aangerichte schade.
@annemiek bespaar mij je neo- liberale onzin, etc.

2N2
9 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Nog meer onzinnige vuilspuiterij. Neo-liberaal heeft als doelstelling juist maximale vrijheid voor de individu waardoor iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen. En iedereen krijgt de kans om bij te dragen aan de maatschappij door zijn/haar talenten maximaal in te zetten. Dus ook om met oplossingen te komen om ons energieverbruik te veranderen en toekomstbestendig te maken. Dat werkt beter dan maar te lopen schreeuwen dat het allemaal niet deugt (xr enzo) maar een oplossing aandragen is te veel gevraagd.