fbpx

NMBS Deense Neus (MS96)

29 okt 2009 16:01

De MS96 (ook wel DMT) is een type van elektrische treinstellen van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Ze zijn driedelig en hebben aan beide kanten een stuurpost. Ze zijn te herkennen aan het rubber aan de kopwanden; hierdoor kunnen twee, drie of vier stellen gekoppeld worden met een doorloopmogelijkheid (de stuurpost klapt opzij om dit mogelijk te maken). Deze rubberneuzen zijn gebaseerd op Deense treinstellen van het type IC3, daarom wordt de MS96 ook wel de Deense Neus genoemd.

De treinstellen beschikken over airconditioning, wat ze geschikt maakt voor lange afstanden.
Ze zijn gemaakt door Bombardier/Alstom vanaf 1996, er zijn 120 eenheden gemaakt. De samenstelling is Bx+B+ADx.
De MS96 is, zonder de stuurposten en eigen motor te beschouwen, bijna identiek aan de I11-rijtuigen. Opmerkelijke verschillen is, dat de rijtuigen van de MS96 voorzien werden met een pantograaf. 
De treinstellen worden vooral ingezet op IC-verbindingen. Ook zijn er een paar IR-diensten die met de Deebse Neus MS96´s worden gereden (met name van en naar de luchthaven) en soms wordt ook een enkele L-trein door een MS96 gereden.

De klantentevredenheid over de Deense Neus treinstellen is verdeeld. De trein heeft een verhouding in het aantal rijtuigen 1ste klas/2de klas van 1/3 (in aantal zitplaatsen ongeveer 1/4), wat niet overeenkomt met de werkelijke verhouding van deze reizigersaantallen. Dit is vaak een probleem tijdens de spitsuren. Ook komen de vensteropeningen vaak niet overeen met de stand van de zetels, menig plaatsen hebben hierdoor een slecht buitenzicht. Reizigers zijn echter wel tevreden over de frisse doch niet te felle uitstraling van het interieur.

Types
Er zijn 3 verschillende varianten van de Deense Neus MS96, die met elkaar in treinschakeling kunnen rijden:

  • 441-490: tweespanningmotorstellen; deze kunnen rijden op het klassieke Belgische spoorwegnet van 3 kV = en op het net van 25 kV ~, de grenslijnen naar Frankrijk, theoretisch ook op de hogesnelheidslijn van Leuven naar Luik, maar door hun maximumsnelheid van 160 km/u geeft dit weinig meerwaarde.
  • 501-547: monospanningmotorstellen; deze kunnen alleen rijden op het klassieke Belgische spoorwegnet en het grensbaanvak Aarlen – Luxemburg (501-524) van 3 kV =. De tractie-elektronica is uitgerust met GTO´s (gate turn off thyristor)
  • 548-570: monospanningmotorstellen; deze kunnen alleen rijden op het klassieke Belgische spoorwegnet van 3 kV =. De tractie-elektronica is uitgerust met IGBT´s (insulated gate bipolar transistor)

Deze laatste 2 types zijn aanpasbaar naar 25 kV ~, maar aangezien dit voor de meeste spoorlijnen in België niet nodig is, is deze investering vooralsnog niet gedaan.

Technisch
Draaistellen: Bo´Bo´ + 2´2´ + 2´2´
Samenstelling: Bx + B + ADx
Plaatsen: 212 (waarvan 45 in 1ste klasse)
Vermogen motoren: 1400 kW
Max. snelheid: 160 km/u
Motoren: 4 asynchrone motoren

Bron: wikipedia