Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo’n 15 procent van alle treinen alsnog kan blijven rijden bij extreem winterweer. Bij de zogenaamde ‘Nooddienstregeling Winter’ wordt 92 procent van alle wissels uitgeschakeld en wordt reizigers gevraagd om thuis te blijven.

Tijdens de nooddienstregeling streven NS, ProRail en regionale vervoerders ernaar om een deel van de treinen te laten rijden. Het gaat dan alleen om sprinters, stoptreinen en een beperkt aantal goederentreinen. Internationaal treinverkeer is niet meer mogelijk tijdens dit soort dagen met extreme sneeuwval. “Waar we normaal helemaal geen treinen konden rijden bij extreem winters weer, kan nu 15 procent van alle treinen van alle vervoerders blijven rijden”, schrijft NS in een persbericht.

Als er hevige sneeuwval of strenge vorst wordt verwacht, beslist NS daags van te voren of de dienstregeling moet worden aangepast. Normaal gesproken stelt ProRail dan 55 procent van de wissels buiten gebruik en streeft NS ernaar om 93 procent van alle treinen te laten rijden. In de nieuwe nooddienstregeling is het treinaanbod beperkter en roept NS reizigers op om thuis te blijven, tenzij dat écht niet anders kan. Dat zorgt volgens NS voor meer flexibiliteit bij de vervoerders.

Regionale maatregelen

Bij het vervoersplan komt ook een regionale indeling, zodat de vervoerders ook op regioniveau kunnen schakelen naar een nooddienstregeling. “De regio koppelen we dan los van de landelijke winterdienstregeling. Waar dat kan, rijden in de losgekoppelde regio dan nog treinen. Het besluit om een regio los te koppelen, nemen we een dag van tevoren of op de dag zelf”, aldus NS.

Tussen de nooddienstregeling en de normale dienstregeling zit ook nog een opstartdienstregeling. “Die zorgt ervoor dat NS op basis van beschikbare infrastructuur en materieel stap voor stap weer de sprinters kan laten rijden volgens de reguliere dienstregeling. Ook regionale vervoerders kunnen de dienstregeling dan weer opstarten.”

Ongelukkige combinatie

Sneeuw en treinen zijn in Nederland al jaren een ongelukkige combinatie. In 2012 liep het treinverkeer in Nederland compleet vast – het duurde anderhalve week voor alles weer normaal reed – en volgden zelfs Kamervragen. NS concludeerde toen dat er wissels “van Zwitsers niveau” nodig zouden zijn, maar die bleken de jaren erop vaker niet dan wel winterklaar te zijn.

In februari 2021 vielen op de eerste sneeuwdag alle treinen uit en duurde het vier dagen voor de helft weer kon rijden. Door de coronacrisis en het lagere aantal reizigers waren de gevolgen echter minder groot.

This post was last modified on 5 december 2023 17:06

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 dag terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug