Nieuw record: 1413 unieke treinkilometers in 18 uur

Oscar van Oorschot is de winnaar van de Kilometer Kampioen. Hij heeft zaterdag op één dag (18 uur) maar liefst 1413 (unieke) kilometers per trein afgelegd. Daarmee versloeg hij 150 andere deelnemers. Oscar krijgt een prijs in style: een InterRail-ticket om nog meer kilometers te kunnen maken, maar dan door Europa.

1455,3 kilometer

Wie is de meest fanatieke treinreiziger en kan in één dag zoveel mogelijk kilometers maken? Met dat doel organiseert Treinreiziger.nl elke twee jaar de Kilometer Kampioen. En fanatiek zijn de deelnemers zeker. Daniël Kraaijkamp hoopte twee keer in nul minuten te kunnen overstappen en op 1455,3 kilometer uit te komen. Zijn eerste nul minuten aansluiting ging goed, maar zijn tweede niet.

Buiten de tijd

De wedstrijd liep zuur af voor Henrik van Hoef en Arnoud de Jong. Ze wisten volledig volgens schema 1415,5 kilometers af te leggen. Toch heeft de jury hen niet als winnaar aangewezen. “Hun laatste trein kwam met 2,5 minuten vertraging aan, waardoor ze niet meer binnen de 18 uur vielen” zegt organisator Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. Henrik en Arnoud balen enorm, maar bevestigen dat ze inderdaad net een fractie te laat hun eindstation Amersfoort binnen kwamen.

Menno de Vries

Lange tijd leek het er op dat Menno de Vries zou gaan winnen. Hij kwam tijdens de eerste editie in 2015 precies één kilometer te kort om te winnen, en had in 2017 net niet de beste planning. 16 uur lang lag hij precies op schema om 1423 kilometers te halen, maar om 0:20 uur mistte hij zijn één na laatste aansluiting doordat de Intercity Direct twee minuten te laat in Amsterdam arriveerde.

“Pech van de anderen is mijn geluk”

“De pech van anderen is mijn geluk” vat winnaar Oscar van Oorschot het samen. “Ik had het stiekem wel gehoopt dat ik zou winnen, maar ik had verwacht dat meer mensen de 1400 kilometer zouden halen. In de avond werd mij duidelijk dat ik echt kans maakte, toen ik van andere deelnemers begreep dat ze de 1400 niet zouden gaan halen.” Oscar kijkt terug op een geslaagde reis, en kijkt uit naar zijn Europese treinavontuur die hij met de gewonnen InterRail-pas gaat maken.

Op twitter deelden de deelnemers onder #kmtrein foto’s en ervaringen. Even was #kmtrein zelfs trending topic in Nederland.

Regels

Veel deelnemers hebben wekenlang gepuzzeld op de beste planning met de meeste kilometers. Ze moesten tussen 11 uur en 15 uur Utrecht Centraal aandoen, daar werden ze door NS en Treinreiziger.nl aangemoedigd. De deelnemers mochten ieder traject slechts één keer afleggen. Alleen Zwolle – Meppel en Roermond – Sittard mochten twee keer worden afgelegd, zodat de deelnemers ook in Noord- en Zuid-Nederland konden komen.

Zelfde planning

Ook opvallend: De winnaars van de voorgaande edities – Koen Nijbroek (2017) en Bob Landman (2015) – hadden van begin tot eind exact dezelfde treinen gepland. Ze hoopten op 1433 kilometers, daarmee hadden ze na Daniël de planning met de meeste kilometers. Maar hun schema viel in duigen door een gemiste aansluiting in Leiden.

Bob en Koen hadden dezelfde planning

Jongste deelnemer

Deelnemers van jong tot oud deden vol enthousiasme mee. De jongste deelnemer – Julian Keppel (8) – had zich tot doel gesteld om de volle 18 uur vol te maken en ruim 1300 kilometers af te leggen. Maar al in de ochtend werd hij ziek en moest hij overgeven. Na thuis even uitgerust te hebben, heeft hij daarna toch de draad weer opgepakt en een paar uur met zijn vader kunnen treinen.

Julian Keppel (8) met zijn vader

Tweede plek voor Henk Kuiper

De oudste deelnemer is net als in 2015 en 2017 Paul Kuiper (77), hij reisde met kleinzoon Wietse (9), de één na jongste deelnemers. De zoon van Paul – Henk Kuiper – grijpt net naast de eerste plek. Met 1407,7 kilometer eindigt hij als tweede.

27 jonge deelnemers

Wietse en Julian waren zeker niet de enige jonge deelnemers: in totaal deden 27 deelnemers mee onder de 18. Ronan van der Berg vierde zelfs zijn achttiende verjaardag in de trein. Zijn vrienden hingen voor hem slingers op, en ook via de treinomroep werd hij gefeliciteerd namens NS.

Duitsers en Belgen

Ook vier Belgen en drie Duitsers deden mee aan de Kilometer Kampioen. Onder hen Max Verbreaken, die als alles volgens plan was gegaan ook boven de 1400 kilometer had willen uitkomen. Niet iedereen heeft zelf zitten plannen. Erik Tjong Kim Sang heeft er een programma geschreven en het aan de computer overgelaten. Hij eindigt als derde.

Scootmobiel

Niet iedereen deed mee voor de winst. Voor Anne Zelle-Burger was het een extra uitdaging. Ze is slecht ter been. “Normaal doe ik kleine stukjes met de stok, en grotere stukken met de scootmobiel. Maar met de Kilometer Kampioen was de scootmobiel niet echt een optie. Ik heb bij alle overstaps die niet cross-platform zijn minimaal twee minuten extra overstaptijd gerekend” vertelt Anne. Ze was niet de enige die moeilijk ter been is. Ook een andere deelnemer deed mee met de rollator.

Toffe dag

Ook Silke Cornelissen uit België deed niet mee voor de winst. “Waarschijnlijk ga ik het weer niet voor elkaar krijgen om de treinliefhebbers die alles uit hun hoofd kennen te evenaren. Als het maar een toffe dag is!” vertelde ze vooraf. En dat is gelukkig gelukt.

De winnende planning(en) staan geheel onderaan.


Meer #kmtrein twitter filmpjes


Dit is het reisschema van Oscar

Oscar had als backup als de aansluiting in Sittard te krap zou zijn mee te gaan tot Maastricht. Verder had Oscar oorspronkelijk een planning met nog meer kilometers (1430 km). De planning van Daniël kwam zelfs uit op 1455,3 kilometer. Hij wist dat echter niet waar te maken. En tot overmaat van ramp vergat hij nog een keer uit te stappen, waardoor hij uiteindelijk op 1399 kilometer uit kwam, maar zonder Utrecht aan te doen. Bob en Koen bedachten allebei onderstaande planning.

This post was last modified on 2 juli 2019 19:57

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug