fbpx
Foto: © Bert Kaufmann / CC BY 2.0

Nederland werkt mogelijk toch mee aan reactivering IJzeren Rijn

17 jun 2021 7:18

Nederland werkt mee aan een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuwe spoorverbinding van Antwerpen naar het Ruhrgebied. Dat schrijven verschillende Belgische media. Eerder zag Nederland een heropening van die zogenoemde IJzeren Rijn niet zitten omdat het oude tracé door een natuurgebied loopt.

Ook een route via Venlo kon niet op veel steun rekenen vanuit de Nederlandse politiek, mede door lobby vanuit de haven van Rotterdam. Dat er toch een nieuwe kosten-batenanalyse komt, heeft te maken met een aantal zaken die vijf jaar geleden nog niet speelden. Zo is de stikstofproblematiek belangrijker geworden en zijn er nieuwe milieu-eisen, waardoor goederenvervoer per spoor interessanter wordt. Ook moet worden gekeken of de nieuwe lijn ook voor personenvervoer kan worden gebruikt.

Bronnen rond het onderzoek spreken van een “voorzichtige opening” die door Nederland wordt geboden. De nieuwe studie wordt gezamenlijk betaald door Nederland, Duitsland en België.

© ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost (MHW)
3 jaren geleden

Interessant. Maar wat is de bron voor dit bericht?

bert sitters
3 jaren geleden

Het 3RX-tracé via Venlo is natuurlijk ook ideaal voor snelle personentreinen van Eindhoven via Venlo naar Keulen met een crossplatform overstap in Mönchengladbach naar Düsseldorf.
Er gaan nu al veel goederentreinen van Rotterdam via Venlo naar Duitsland, maar door het enkelspoortje tussen Kaldenkerken en Dulken is de capaciteit beperkt.
De vraag is of de Walen hun veto gaan uitspreken, als zij een bedreiging zien voor hun Montzenlijn.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

De Walen zijn geen partij . Het spoor ligt in Nederland en Duitsland. HEt Belgische stuk is nog steeds in gebruik.

Otto
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

De Walen zijn in die zin partij dat ze er wel aan moeten meebetalen.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Otto

Gerekend naar het GDP is Vlaanderen inmiddels veel belangrijker dan Wallonië zonder centen.

Brabo
3 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Nee, de reizigersstroom uit Nederland gaat voor veruit het grootste deel naar Düsseldorf en niet naar Keulen.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Het station van Keulen heeft meer reizigers dan het station van Düsseldorf. Voor Düsseldorf moet een trein in Mönchengladbach een kopstop maken. Kun je beter en snelle cros platform overstap hebben.

Gwyddion MacNeill
3 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Kaldenkerken en Dulken? Nooit van gehoord! Je bedoelt zeker “Kaldenkirchen” en “Dülken”. 🤔

Travelmarcel
3 jaren geleden
Antwoord aan  Gwyddion MacNeill

Als Bert Sitters het al echt graag wil vernederlandsen kan hij nog beter Koudekerken zeggen.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Gwyddion MacNeill

Kaldenkerken is echt de oorspronkelijke naam, voordat Pruisen het veroverde. In Venlo is de Kaldenkerker Weg. Kouden zou een vertaling zijn voor Kalten en niet voor Kalden.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Kaldenkerkerweg in Venlo en Kaldenkerkerweg in Tegelen

dries molenaar
3 jaren geleden

Gewoon zo snel mogelijk in bedrijf nemen. Zo moeilijk is het niet en is beter voor iedereen. Minder vrachtwagens is altijd beter.
Waarschijnlijk moet het spoor opnieuw gelegd worden en een paar overweggetjes opgeheven worden. Het gekke is dat er in Duitsland plots geen natuurgebied is, het is daar gewoon land, en dat het spoor niet door het ‘natuurgebied’gaat maar er langs. Met wat eenvoudige voorzieningen als geluidmuurtjes en wildbuizen onder het spoor zal er geen centje pijn zijn. De vraag is of Duitsland er wel gereed voor is. Daar duurt alles 10 jaar of langer.
Als het druk zou worden kan er ook electrisch gereden worden. De Duitsers zullen dat dan ook moeten doen.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

NB het is maar een kippeneindjed maar het is wel aardig om er een toeristentreintje te laten rijden. Desnoods op waterstof 🙂

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Als er geen blokkades op het spoor zijn kan men beginnen met ritjes met het Kameel treintje, leuk voor iedereen en vooral voor spoorliefhebbers!

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Zo gaat dat met grenzen die er al eeuwen liggen. Het landschap kan ineens anders worden Het Duitse Reichswald achter Nijmegen houdt ook inens bij de grens op.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Het probleem is wie er voor moet betalen, belgie vind dat nederland dat moet, omdat het om infrastructuur in nederland gaat. en nederland vind dat belgie dat moet omdat zij (de haven van antwerpen) er profijt van heeft.
Zelfde met de ijzeren rijn, nederland wil een tunnel en geluidswallen om de natuur te beschermen en wil dat belgie meebetaald, van belgie hoeven die geluidswallen niet en vind dat nederland dat moet betalen.
hof van arbitrage heeft gezegd dat belgie opening van de ijzeren rijn mag eisen, maar dat nederland milieumaatregelen mag opleggen. Wie dat moet betalen deed het hof geen uitspraken over, alleen dat nederland het achterstallig onderhoud moet betalen. En dus is het vastgelopen omdat beide landen vinden dat het andere land alle overige kosten moet betalen.

Johan
3 jaren geleden

Als in de politiek ergens een nieuw onderzoek naar wordt gedaan, is dat meestal juist bedoeld om de beslissing op de lange baan te schuiven.

Gerben Vos
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Gezien het aantal keren dat hier onderzoek naar is gedaan kunnen we de komende eeuw geen treinverkeer op dit traject verwachten.

Rudy
3 jaren geleden

Volgens mij ligt het natuurgebied De Meinweg een beetje hoger dan de omgeving. Dus ingraven en deels overdekken lijkt mij een prima oplossing.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Jaja, vele tientallen miljoenen uitgeven voor de diertjes. Net als de volstrekt nodeloze tunnels in Betuweroute en HSL die ook nog wat duurder waren. Alles voor wat kikkers en campings.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Pas maar op voor die “diertjes”. In de Meinweg leeft een grote populatie adders.

Tjerk Oosterhuis
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Laat die tunnel maar voor de Maas starten. Dan heeft Roermond geen last van dit vervoer.

Anoniem
5 maanden geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dat is geen probleem, belgie trakteert.
Of er komt geen spoorlijn daar.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Er zijn ook in Roermond huizen gebouwd langs het voormalige spoor. Daar kun je niet zomaar spoor verdubbelen. Verder heeft de aanleg van de A73 geleid tot een knip in het spoor.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Wel vele miljoenen voor een “toeristenlijntje”?

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Het spoor gaat gewoon over de A73. Men heeft niet aangedurfd de baan te onderbreken.
NB het toeristentreintje kan tussen de goederentreinen mengen. Er is al een stuk dubbelsporig en zelfs een opstelspoor bij een verloren stationslokatie.
Het kan zo in bedrijf.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

De Meinweg heeft voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen met steile hellingen. De spoorlijn moet min of meer vlak lopen. Ter hoogte van de hooibaan is daarom een spoordijk aangelegd (tot een meter of 4 hoog) om de ‘vallei’ daar over te kunnen steken. (Zonder de bekende Vlodropse achtbaanbouwer in te hoeven schakelen wel te verstaan.) Als je de spoorlijn daar half verdiept aanlegt, is verderop een tunnel nodig. Als je de spoorlijn verderop half verdiept aanlegt, ligt hij rondom de Hooibaan alsnog een stuk boven het maaiveld.

Ik vraag me ook af of een verdiepte ligging wel zo handig is in een bosrijke omgeving. Dan kunnen er wel heel gemakkelijk bomen op de spoorbaan vallen.

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

De IJzeren Rijn loopt thans nog dood voor reizigers in Duitsland en Belgje. Sinds deze week is de elektrische inhuldiging geweest van het traject Mol naar Hamont. Hiervoor reden er dieseltreinstellen van CAf reeks 41, die weer door elektrische Desiro’s zijn vervangen. Dit zijn lagevloer treinstellen die ook tussen Liege via Gouvy, Ettelbruck naar Luxembourg rijden en terug! Als de doortrek naar Weert is gerealiseerd kan men ook tussen Belgisch en Nederlands Limburg reizen per trein! Het Duitse deel van Roermond naar Dalheim gaat via het natuurgebied De Meinweg. Dit is een natuurgebied, waar men goed kan recreeren en hoe duurzaam is dit als je daar met de trein heen kan? In hoek van Holland wordt ook in de duinen gewerkt aan de lang verwachte verlenging van de huidige metrolijn B. Hier komt een tunnelconstructie in de duinen , bij een aantal appartementen. Als men dat ook kan bouwen bij de Meinweg , kan men de adders die daar wonen ook helpen. Adders zijn giftige slangen die men graag niet wil uitroeien, net zoals dat eerder was bij slakken, salamanders die bij het nieuwe metrotraject van Hoek van Holland wonen. Zware goederentreinen kunnen beter via een verbindingsboog voor Weert naar Eindhoven gaan en daar via een speciale aftakking naar Venlo. Beter is het om de Montzenlijn daar voor te gebruiken, zeker met chemische stoffen er in! Een ander optie is een aparte boog of ondertunneling van Roermond naar Venlo naar Duitsland of een aparte lijn wat niet door de Meinweg gaat of dan wel via een tunnelbuis. Spoorlijnen moeten niet plots voor een landsgrens stoppen of eindigen midden in de polder. Dit was jaren zo in Lelystad van 1988 tot eind 2012, toen de Hanzelijn werd geopend. Niedersaksenlijn en Lelylijn ontlasten straks de Knoop Zwolle en ook meerdere en nieuwere gemeenten die nu nog spoorloos zijn profiteren hier van. Belangrijk is om eerst nieuwe infra aan te leggen naar toekomstige woon, werk of recreatieve locaties. Het spoor in Roermond zal misschien iets verlegd kunnen worden, net zoals de boog bij Hoogeveen die binnenkort ruimer gemaakt gaat worden. Op het Duitse deel van de IJzeren Rijn rijden thans nog dieseltreinen. Deze kunnen worden vervangen door waterstof, accu of hybride treinen. Internationaal reizen is op regionaal en voor langere afstanden belangrijk, zeker als het spoor er al is, maar welke aangepast of hernieuwt kan worden aangelegd! Voor deze delen van de IJzeren Rijn in gebruik genomen kan worden, zorg eerst voor een tijdelijke en frequente busverbinding, welke dan als straks daar de trein rijdt op knooppunten aansluit! Reclame voor bezienswaardigheden aan nieuwe of gereactiveerde spoorlijnen kunnen weer zorgen voor meer pendelaars dan wel toeristen! Wacht daar niet te lang mee!

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Don’t hold your breath. De Zuiderzeelijn komt er niet in de eerste 50 jaar.
Eerst maar belangrijke dingen als ECTS op zoveel mogelijk trajecten of belangrijke verbeteringen in bestaande trajecten.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Overigens, de IJzeren Rijn is deels enkelspoor. Dat volstaat vooralsnog. Dit kan gewoon in gebruik genomen worden zonder veel MER en dergelijk. De Belgen hebben er recht op en wij kunnen er mooi wat geld mee verdienen. Ook zullen veel minder trucks Limburg vervuilen. Win Win.
Zou het druk worden kan altijd nog een verbetering gemaakt worden met dubbelspoor en wat geluidswandjes.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Desiro kan niet in Nederland rijden.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

@ Arjan Krabbenbos.
Sinds wanneer rijden er Desiro’s tussen Luik en Luxemburg?

Iain Dobson
3 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

The timetable change in December 2019 is when the Desiros replaced the CFL 3000s.

Anoniem
3 jaren geleden

Ik zie het belang van passagierstreinen, maar dit mag nooit ten koste gaan van een natuurgebied. Wat op het traject Roermond – Mönchengladbach wel de situatie is.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Met passagierstreinen bedoel ik treinen in het algemeen, ook goederen

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Er gaat niets ten koste van een natuurgebied. Treinvervoer vermindert juist de uitstoot.
‘natuurgebied’ is vooral een poging om infrstructuur voor het algemeen belang te saboteren ten behoeve bekrompen eigen belang.

Gwyddion MacNeill
3 jaren geleden

Stop met die onzin! Liever Nijmegen – Kleve (en verder) nieuw leven inblazen. Of… Neem het VLIEGTUIG!!!

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Gwyddion MacNeill

De IJzeren Rijn is vooral een vrachtspoor dat bij traktaat is vastgesteld en gegund aan de Belgen. Het moet gewoon in stand gehouden worden en gebruiksklaar zijn. Begin gewoon met onkruid wieden en maak het spoor vrij. België moet gewoon over een maand gaan rijden. Al is het maar met licht gewicht testtreinen en handbediende spoorovergangen.
Op de foto is te zien dat er een assenteller is aangesloten. Er is dus een installatie om in werking te zetten.

GJ de Groot
3 jaren geleden

NL ziet de verbinding kennelijk als concurrentie voor de haven van Rotterdam.

België heeft sterke kaarten: de lijn valt onder het Verdrag van Londen (ook wel verdrag van de XXIV artikelen) uit 1839 (= regelt de splitsing van NL en België) [https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Londen_(1839)#IJzeren_Rijn] en dat schuif je niet opzij: NL verloor al in 2005 een dispuut daarover.

Kennelijk traineert de NL regering nog steeds. Elk dispuut over natuurwaarden, mer en wat erover zou moeten gaan rijden is daarmee luchtfietserij: de lijn moet gewoon weer open en NL moet dat regelen, linksom of rechtsom. Nu is het niet anders dan saboteren en het belast de verhouding met België.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  GJ de Groot

Precies, er is overigens ook een eigenbelang daar er minder trucks door Limburg zullen kruisen wanneer er spoortransport is. Rust en een schoner milieu. Daarbij krijgen we een as-kilometer vergoeding waar we het aanharken van het spoortje goed van kunnen betalen.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  GJ de Groot

Het zijn nu juist de Belgen die de stekker uit de IJzeren Rijn hebben gehaald. Er is een Vlaams-Waalse consensus over gebruik van de concurrerende Montzenlijn door Wallonië waarin in het begin van deze eeuw veel is geïnvesteerd. Een discussie over de IJzeren Rijn via het oude tracé zet de verhoudingen weer op scherp. Dit is België!
Verder wat gaan al die burgemeesters in Belgisch-Limburg doen? Zij hebben een lobby opgezet voor elektrificatie van de de spoorlijn lijn naar Hamont en doortrekken van passagierstreinen van Hamont naar Weert? Burgemeesters in België worden gekozen en hun kiezers zullen het niet waarderen als eindeloze stromen zware goederentreinen door hun achtertuinen gaan denderen.
Via Venlo profiteert ook Rotterdam en een belangrijke personenverbinding.
Personenvervoer van Roermond naar Dalheim via de voormalige IJzeren Rijn gaat echt niets voostellen. Is alle investeringen en aantasting van het Nationaal Park totaal niet waard.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Nu weer andere bezwaren van niet betrokkenen.

NB het ‘park’ wordt niet aangetast. Het park kan wel bijdragen aan het opknappen en nuttig maken van het herleefde spoor. Zomaar een station erbij voor de bezoekers die zo makkelijk van het park kunnen komen genieten. Men zou zelfs een railbus kunnen laten rijden zoals bij Worpswede

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Het is niet zomaar “een park”. Het is een Nationaal Park. Over aantasting van het Nationaal Park denken de deskundigen van het Nationaal Park totaal anders over dan de heer Molenaar. Hoe de heer Molenaar over “diertjes” denkt, heeft hij al vaak genoeg geuit.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

U vergeet de fietsen aan boord? Het is logisch dat ‘deskundigen’ van een ‘belanghebbende’ organisatie overal een probleem en gevaar zien. Al is het maar om de gemeenschap nog wat geld af te persen.

Er is helemaal geen aantasting en het algemeen belang is veel groter dan de rust van de kikkertjes tussen 08:00 en 18:00

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Hahaha, de heer Molenaar als “kikkerdeskundige”.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Inderdaad ben ik op het platteland opgegroeid en zal ik meer kikkers gezien en gehoord hebben dan de meesten en heb ik zo ook veel meer ervaring met natuur en gedierten dan de meesten.

Travelmarcel
3 jaren geleden

De overeenkomst: kwaken, hihi

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

De Desiro s rijden sinds december 2020 met bicourante treinstellen. Zij zijn de opvolgers van de getrokken treinen met I10 en M4rijtuigen. De locomotieven waren de reeks 13 die veel op hun Luxemburgse collega s lijken. Dezelfde tweeststeem Desiro [s rijden ook tussen Antwerpen en Noorderkempen aan de HSL 4 de snelle spoorlijn naar Breda en Rotterdam Centraal. De lijn naar Hamont is ook geelektrificeerd met het gangbare 3000 Volt-systeem. Hier kunnen ook de MA 75 of Varkensneuzen gaan rijden. Deze kunnen straks dus wel naar Weert als daar de Belgische bovenleiding naar verlengd is. Misschien zelfs met een dubbelspoor, wat thans tussen NL en B nog enkelspoor is. Voor liefhebbers over spoor en OV in de Benelux: Kijk even op de site van Spoorgroep Luxemburg. Deze club geeft elk kwartaal een mooi tijdschrift uit. *( Het SLP).

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

De Desiro’s zijn gebouwd al stoptrein, maar worden ook ingezet op langere afstanden. Het comfort is beperkt. Zo is er slechts een klein hokje eerste klas, maar het comfort is daar feitelijk tweede klas.
De Varkensneuzen zijn oude treinen, die zijn opgelapt. De instap is echter onaangenaam hoog. De bankensetting is twee en drie zitplaatsen per bank gebleven. Gezien de beperkte ruimte is dat feitelijk anderhalve, en twee en een halve zitplaats per bank.
De Varkensneuzen kunnen onder Nederlandse spanning op halve kracht rijden. Zou dan het laatste stuk naar Weert tussen Nederlandse Intercity’s moeten, die wel op volle kracht rijden.
Dubbelspoor lijkt zwaar overdone voor dat handjevol passagiers

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

De Desiro s treinstellen van SNCB/NMBS rijden in tegenstelling wat ik eerder schreef al vanaf ~december 2019 Deze modernere treinen met verlaagde vloer en traptreden rijden als IC op de Luxemburgse Noordlijn van Luik via Gouvy, Ettelbruck, Mersch naar Luxemburg eb terug!-Stad. Vanaf december 2020 is deze verbinding een uurdienst geworden , wat voordien een twee uur verbinding was. De treinstellen kunnen onder 25 KV van Luxemburg rijden en onder de 3000 Volt van het Belgische spoor. Deze treinen rijden ook op de HSL 4 tussen Antwerpen C> naar Noorderkempen en terug.
De stad Luxemburg kent sinds december weer een tramverbinding van het Gare Centrale via binnenstad naar het zakencentrum Kirchberg. Voor meer info over Luxemburg e.o. kijk bij de site van Spoorgroep Luxemburg! Deze geven elke drie maanden een fraai tijdschrift het SLP uit!

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

De trein op spoor 42 van Luik naar Luxemburg is feitelijk geen échte IC, met haltes op onbeduidende stationnetjes als Poulseur, Aywaille, Coo, Troisponts Vielsalm…….
Weinig reizigers, alleen in de vakantiemaanden wat kans op groepen scouts.
Infrabel wil eigenlijk van dit lijntje af. Onderhoud is te kostbaar voor het geringe aantal reizigers.
Een keer per uur (behalve in de weekeinden) met nieuw materiaal lijkt op een ultieme poging om dit lijntje van de ondergang te redden. Dit lintje lig erg gevoelig in Wallonië.

2N2
3 jaren geleden

Zou een een nieuwe lijn langs de A67 naar Venlo een oplossing kunnen zijn? Als aan Duitse zijde het spoor wordt verdubbeld ontstaat er railcorridor met veel capaciteit en ruimte voor een rollende landstrasse om het vele vrachtverkeer van die snelweg af te halen. Er is dan ook ruimte voor passagiersvervoer, zeker ook Duitsland in, zoals Eindhoven- Düsseldorf maar ook Antwerpen-Eindhoven.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  2N2

Dat zou 20 jaar eisen aan procedures enz. De IJzeren Rijn is vastgelegd in traktaat en dient gewoon sofort in bedrijf gesteld te worden. Wij zouden ons dan in de handjes mogen knijpen wanneer er wat meebetaald aan de kosten om de verwaarlozing te repareren. Het is geen nieuwbouw dus al die verzinsels hebben geen betekenis.
De Belgen moeten zich gewoon melden met een loc met aanhang een rit naar Duitsland maken, vanaf de andere kant ook. Een slijptol en kettingzaag mee voor de obstakels en rollen met die trein.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Het is wel degelijk nieuwbouw, het Duitse deel is namelijk opgebroken en een korte blik op streetvieuw geeft mij het gevoel dat de boel eerst eens mag worden versterkt voordat hier wat gaat rijden. Bovendien vind ik dat u erg makkelijk denkt over infrastructuur. Weet u bijvoorbeeld wat de gevolgen voor de grondwaterstand zijn, met veel biologische effecten daarmee?

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Het spoorbed ligt er al 150 jaar. Wat zou er veranderen door er weer op te rijden. In Duitsland is er geen google streetview. Dalheim is gewoon in gebruik. Die twee km vanaf de grens ligt er gewoon en kan ook gewoon opgeknapt worden. Een klus van niets.

bert sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Naar Dalheim rijdt een boemeltje dat alleen maar bestaat uit een motorwagen.
Het is niet zo van even de baan vrijmaken en rijden. Na al die jaren moet er echt wat gebeuren. Denk ook aan de hedendaagse spoorbeveiliging. Gelijkvloerse spoorwegovergangen zijn eigenlijk niet meer gewenst. Je legt echt niet zomaar een tweede spoor aan door een nationaal park en door een woonwijk pal naast huizen. En dan moeten de Belgische goederentreinen ook echt nog komen, want de Belgische minister is een Waal. Rotterdam heeft veel en veel meer aan een verbeterde goederenstroom via Venlo.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

sitters, gewoon het huidige spoor weer gaan berijden. Een deel bij Vlodrop is 2/3 sprorig en er is een opstelspoor. Uitbreiden kan later.
Op de foto staat een moderne assenteller dus met de installatie valt het wel mee. Even de schakelkasten uitzuigen en controleren.
Overal zijn nog overwegen, waarom dat hier plots een probleem zou zijn?
België wil rijden en of er nu een walloon zit of niet, dan komt het vanzelf. Nederlandse treinen kunnen zo ook mooi naar Duitsland.

Bert Sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  2N2

@2N2. Het bestaande spoor van Eindhoven naar Venlo kan verbeterd worden. Voor meer treinen zal het station Eindhoven wel verbeterd moeten worden.
Als de Belgen willen meewerken kan er een snel spoor komen van Antwerpen langs de snelweg naar Eindhoven. Om de Walen mee krijgen kunnen zij een snel spoor van Luik naar Aarlen en Luxemburg krijgen. Ook langs de snelweg.

2N2
3 jaren geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het zou beter zijn het spoor langs de A67 te houden en pas bij Venlo aan te sluiten op de bestaande lijn. Of verder langs de A67 Duitsland in. Meer goederenverkeer door Eindhoven sturen lijkt mij geen goed idee. Misschien is bij Eindhoven een aansluiting mogelijk op het spoor uit Weert voor reizigersverkeer, maar dat zal een dure inpassing zijn.

Bert Sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  2N2

@2N2
Daar heeft de reiziger niets aan en wordt het puur een goederenlijn van Antwerpen naar Duitsland. De Belgen gaan dit nooit betalen. De Walen willen geen concurrentie van hun Montzenlijn. De minister is een Waal.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Of we heropenen helmond-weert, weert en eindhoven krijgen een spoorboog zodat goederentreinen niet hoeven te keren, en het enkelspoortje in duitsland wordt verdubbeld. belgie en nederland delen de kosten 50/50 (het is vooral op nederlands grondgebied, maar belgie heeft er meer profijt van) spotgoedkope oplossing en we zijn klaar.
Passagierstreinen maken maar kop in weert, hij zal daar toch stoppen.

Ben Geurts
3 jaren geleden

Het spoor tussen Kaldenkichen en Dülken was in 40 jaren dubbelspoor maar door engelse b4zettingsmacht terug gebouwd naar enkelspoor.
Verder was erook nog een enkelspoor tussen Kaldenkitchen en Krefeld.
Dit spoor is gedeeltelijk opgebroken.
Er is sprake van geweest pm het weer te reaktiveren.
Ben

Christian Wartena
2 jaren geleden

Men zou niet zoveel over de IJzeren Rijn moeten praten, maar gewoon een fatsoenlijke spoorlijn van Eindhoven via Turnhout naar Antwerpen moeten aanleggen. En dan het liefts ook een direkt spoor van Nijmegen naar Eindhoven.

Onze grens met Belgie is 458 km lang en er zijn alleen aan de uiteinden grensovergangen voor het treinverkeer. Reizigers naar Belgie die vanuit Eindhoven, de Regio Arnhem-Nijmegen en Twente of Noord-Limburg komen, moeten een gigantische omweg via Roosendaal maken. Het is een geweldige Randstad-arrogantie om te denken dat één grensovergang voor de trein van Rotterdam naar Antwerpen genoeg voor heel Nederland is.

Daarnaast zou men de intercity van Hoek van Holland naar Keulen via Endhoven en Venlo naar Keulen ook weer gewoon kunnen laten rijden. Maar voor de Duitse grens (576 km) geldt hetzelfde: voor de NS horen treinen naar Duitsland alleen bij Zevenaar de grens over te gaan. Het liefst zou men ook de trein van Amsterdam naar Berlijn via Zevenaar laten rijden en in Oldenzaal alleen regionale treintjes laten rijden.

Joop
2 jaren geleden

Ik zie hierboven nog wel wat onkunde over het in gebruik stellen. Ben bewust nog even op verkenning geweest in het stuk tussen Roermond en de Duitse grens. Even een trein laten rijden gaat niet werken omdat op diverse plekken gewoon spoor ontbreekt. O.a de drukke provinciale weg 2×2 vanaf Roermond is al de eerste onderbreking. Ook vele kleine wegen onderbreken het spoor. Jammer overigens van de rust als er weer treinen gaan rijden maar ik gok dat het nog wel even zal duren voordat er iets kan en gaat rijden.