Nachttrein Groningen – Schiphol van start

Afgelopen weekend reed de eerste nachttrein van Arriva van Groningen naar Schiphol. De trein vertrok vrijdag op zaterdagnacht om 1:48 uur. Naar schatting 65 passagiers waren kort daarvoor ingestapt, samen met artiesten en bandjes van Eurosonic Noorderslag die onderweg voor het nodige vertier zorgden. Rond 03.50 uur rolde de trein het station van Schiphol binnen.

Elke week

Op het perron in Groningen waren actievoerdende machinisten aanwezig die klagen over te hoge werkdruk en te lage salarissen. De afgelopen dagen lag het streekvervoer grotendeels plat vanwege een staking van vakbond FNV en reden naast de bussen ook de treinen van Arriva niet. De acties werden gehouden wegens stukgelopen cao-onderhandelingen.

Het is de bedoeling dat de nachttrein van Arriva voortaan iedere week het traject gaat afleggen. Een enkele reis kost, ongeacht waar je instapt, tien euro. De trein maakte tussenstops in Assen, Zwolle, Lelystad, Almere en Amsterdam-Zuid. “Onderweg stapten regelmatig mensen in en uit. Dat waren reizigers naar Schiphol, maar ook bijvoorbeeld uitgaanspubliek”, zegt een woordvoerster van Arriva.

Open toegang

Volgens haar waren rond de honderd mensen aan boord toen de trein het eindpunt bereikte. Sinds vorig jaar maakt Europese wetgeving het mogelijk voor vervoerders om verbindingen voor eigen risico en zonder overheidsconcessie aan te bieden. Arriva is de eerste vervoerder in Nederland die van de wetgeving gebruik maakt.

Voor de trein wordt personeel ingehuurd omdat het personeel van Arriva geen wegbekendheid heeft op de NS-trajecten. De trein die Arriva inzet is in de Blauwnet-huisstijl en rijdt normaal tussen Zwolle en Emmen. Daarvoor is gekozen omdat Arriva daar elektrische treinen heeft, in Groningen heeft de DB-dochter alleen dieseltreinen.

Kritiek

FNV Spoor-onderhandelaar Henri Janssen uitte op Twitter kritiek op het Arriva-initiatief. Hij wees erop dat de nieuwe nachttrein Maastricht – Schiphol in hetzelfde weekend uitviel. Arriva zegt in een reactie dat de uitval het gevolg is van een staking die op dat moment door FNV werd georganiseerd. Reizigers zijn volgens haar vooraf geïnformeerd. Zij hebben de mogelijkheid om geld terug te krijgen of de reis te verplaatsen.

FNV vindt verder dat NS als enige op het hoofdrailnet moet rijden, en dat er geen extra treinen moeten worden ingelegd bij het huidige personeelstekort. Arriva wijst erop dat het slechts om één trein per week gaat.

This post was last modified on 27 januari 2023 10:43

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug