fbpx

Mondkapjesplicht blijft (waarschijnlijk) bij bus, trein en tram

18 jun 2021 18:49

Vanaf 26 juni hoeven Nederlanders op veel plekken geen mondkapje meer te dragen, zoals het nu lijkt. Echter, in het openbaar vervoer zal voorlopig de mondkapjesplicht nog wel blijven gelden. Dat besluit zal het kabinet waarschijnlijk later vandaag bekend maken.

Advies OMT

Tot minimaal half augustus moet de anderhalvemeterregel blijven gelden. Maar mondkapjes hoeven niet meer vanaf 26 juni, behalve in het openbaar vervoer en op het vliegveld. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, aldus RTL Nieuws. Dat zou betekenen dat vanaf zaterdag 26 juni de meeste coronamaatregelen vervallen.

Ook kunnen mensen weer voorzichtig naar kantoor. Daar mag dan maximaal de helft van het personeel aanwezig zijn, als de anderhalve meter gewaarborgd is. Binnen het kabinet is nog discussie over hoe lang het nog vast willen blijven houden aan de anderhalvemeterregel.

OV-NL

Over het handhaven van de mondkapjesplicht in het OV wordt vrijdag definitief de knoop over doorgehakt. Tijdens de persconferentie van 19.00 uur zal dan bekend worden gemaakt welke maatregelen worden gehandhaafd. Eerder liet Pedro Peters van de branchevereniging OV-NL al weten erop te rekenen dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer blijft. Dit omdat afstand houden in de trein, metro, tram en bus vaak niet mogelijk is.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tom
3 jaren geleden

bizar! ik mag hopen dat men het nu eindelijk als klaar beschouwt en ophoudt met deze waanzin!

Tom
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Ben ik niet met je eens, voornaamgenoot.

Diederik
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Natuurlijk is het onzin.
In het buitenland hebben ze er regels, dan moeten de mondkapjes bepaalde certificaten hebben. In Nederland willen ze dat echter niet en is het dus ook onzin om ze te verplichten.

David B
3 jaren geleden

Ja Tom, bizar. Zo’n zeven tot dertien milioen mensen die in maar zestien maanden wereldwijd aan COVID-19 zijn overleden. Allemaal flauwekul?

https://www.economist.com/briefing/2021/05/15/there-have-been-7m-13m-excess-deaths-worldwide-during-the-pandemic

https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

Waanzin Tom, om dit soort kul-opmerkingen te spuien.

Wouter Garritsen
3 jaren geleden
Antwoord aan  David B

Dat is een voorbeeld van het preventieparadox! Zonder al die maatregelen zouden het er veel en veel meer zijn. Maar zodra het afschaffen van de maatregelen niet meer tot duidelijk nieuwe besmettingen leidt, kunnen we ook in het OV onder andere afscheid nemen van de mondkapjes.

David B
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter Garritsen

Uiteraard, het was sarcasme. Ik vindt 7-13 miljoen sterfgevallen al erg veel in zo’n kort tijdsbestek.

Diederik
3 jaren geleden
Antwoord aan  David B

Het ging hierin om de mondkapjes. het is heel raar om ongecertificeerde mondkapjes te verplichten. Sterker nog dat kan men het idee geven dat ze geen afstand hoeven te houden.

Dus afschaffen die kapjes!

Oja, en ff voor ns, zet alsjeblieft niet telkens korte voertuigen in. Dan kunnen we geen afstand houden.

Tom
3 jaren geleden
Antwoord aan  Diederik

“Ongecertificeerde mondkapjes”? Dan heb je niet goed naar/in de verpakking gekeken.
En denk je dat men er nog aan denkt om 1,5 meter afstand te bewaren? Er zijn nu al zat die daar niet rekening mee willen houden. Ze zullen nooit van mening gaan veranderen.

Stokbosveen
3 jaren geleden

Waarom enkel nog in het ov de mondkapjesplicht handhaven? Dit is het “bewijs” dat het ov de grootste bron zou zijn van nieuwe besmettingen. Dat baseerd men op het feit dat in het ov geen ramen zijn die opengezet kunnen worden tbv ventilatie.

Brabo
3 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Nee, dat is gebaseerd op dat je in het OV geen afstand kunt houden

Rene
3 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Nee,het is gebaseerd op het feit dat je heel af en toe (in de spits) geen afstand kunt houden.
Daar buiten kan je gemakkelijk afstand houden.
En zeker op de perrons is ruimte zat!

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rene

Juist in dat soort gezeik heeft men geen trek vandaar een duidelijke regel.

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rene

Er is vaak ruimte zat, maar er zijn ook genoeg voorbeelden buiten de spits waar afstandhouder toch niet mogelijk is.

Rudy
3 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

@Stokbosveen Ik ben het geheel met je eens. Als mondkapjes in het OV noodzakelijk zijn, dan is het OV dus gevaarlijk. Anders is het een Jan-Joker-Maatregel. Of de 1.5 m hier wel of niet in het spel is, is irrelevant. De essentie is dat je in het OV langdurig in een gesloten slecht geventileerde ruimte zit waar aerosolen zich snel verspreiden. Bovendien is uit diverse onderzoeken gebleken dat mondkapjes wel werken tegen druppeltjes maar nauwelijks tegen aerosolen.

Kortom, het gehele OV blijft voor mij voorlopig streng verboden gebied.

N.
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Er is onderzoek gedaan naar het OV, en het OV is juist geen grote bron van coronaverspreiding.

Feitelijk weten we het gewoon niet, want de meeste plekken meten we gewoon erg slecht. We zullen er niet achter komen of mensen in het OV besmet geraakt zijn, en ook niet in de supermarkt, of restaurant oid.

Ik hoop dat we eind augustus van de mondkapjes in het OV af zijn.

Henk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Dan zal je ook wel niet gaan sporten in groepsverband neem ik aan. Hier mag je wel gewoon zonder afstand en zonder mondkap je ding doen, zelfs binnen.
En de hoeveelheid besmettingen neemt gewoon nog steeds verder af hoor.

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

De mondkapjesplicht in het ( Nederlandse) OV blijft in ieder geval tot eind augustus 2021. Of het daarna nog verplicht blijft of alleen tijdens drukke momenten is nog afwachten. Het is ook belangrijk om zulke maatregelingen ook in samenwerking met onze (buur)landen in goed overleg te handhaven of deels te wijzigen. De 1,% meter is bij drukte in het OV of in grotere stations of op vliegvelden niet te handhaven. Dat zal alleen kunnen bij rustige uren in de avond, nacht of heel vroeg in de morgen! Dus voorlopig nog muilkorf, schaam/beflapje of monddoekje op!

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

De 1,50 maatregel blijft ok dus gehandhaafd tot zeker eind augustus 2021. Bij drukte is dit geen doen, maar op rustige uren wel! Als iedereen zo veel mogelijk blijft vaccineren, dan zal de kans groter worden en blijven dat deze laatste maatregelingen kunnen vervallen. Mijn eerste prik heb ik al gehad , de tweede volgt op 4 juli aanstaande! We moeten het samen met elkaar doen!

Jan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

En daarna komt het najaar: nieuwe lockdown want het vaccineren werkt niet.

Bert Sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

Is professor Dr. Jan gepromoveerd op dit specialisme?

Baardstaart
3 jaren geleden

Zou ook graag van die bekpampers af willen, maar besef wel dat de trein / OV een plek is waar we niet de 1,5 m kunnen handhaven. Dus de alternatieven voor het mondkapje (vaccinatiepaspoort) vind ik totaal onwenselijk. De overheid wilt dat iedereen de kans heeft moeten krijgen om een prik te halen en ook ben ik persoonlijk geen voorstander van dit type vaccins kan ik deze beleidskeuze wel begrijpen.

En in mijn ogen zwaarwegender reden is dat de Astra Zenica zestigers hun tweede prik nog niet hebben kunnen ophalen, omdat hier 3 maanden tussen moet zitten.

Rudy
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

@Baardstaart Het is erger. De kwetsbare 60+ ers zijn straks hoofdzakelijk volledig ingeënt met AstraZenica. De Indiase variant wordt dominant; het is alleen een zaak van tijd. AstraZenica is slechts 60% effectief tegen de Indiase variant. Daarom zit Engeland zo in de problemen omdat zij hoofdzakelijk met AstraZenica ingeënt hebben.

Daarom is tegen de herfst een 3e prik met Pfizer nodig voor de kwetsbaren.

Kortom, we zijn voorlopig nog niet van Corona verlost en het OV weigert de enige effectieve maatregel die wel werkt toe te passen; de ventilatie drastisch verbeteren.

Frans Eekhout
3 jaren geleden

Zijn Nederlanders soms sneller meer “burgelijk ongehoorzaam”of anarchistischer dan onze buurlanden en daarom geneigd om de mondkap verlichting snel vaarwel te willen zeggen in o.a. het openbaar vervoer, terwijl de vakantie nog moet beginnen en nu al mensen zijn die zich afvragen wat de gevolgen zijn van hen die straks uit het buitenland terugkeren met eventuele varianten van de Corona ?
Het lijkt mij beter deze verplichting te handhaven en één lijn te trekken tot men zeker weet dat het veilig genoeg is om het mondkapje museum rijp te maken. Voorzichtigheid blijft geboden en zeker op plaatsen waar 1,5 meter in het geding is zoals drukke binnensteden, OV, evenementen enzovoorts. Voorkomen is beter dan genezen is een bekend gezegde en zeker als het om onze en uwer gezondheid gaat…

Kees
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Die mondkapjes zijn helemaal niet gezond. Krijg het er stikbenauwd in en dat kan onmogelijk gezond zijn.

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  Kees

Dan moet je misschien eens aan je conditie gaan werken of eens langs de huisarts gaan. Weet je al dat de sportvelden en -zalen weer gebruikt mogen worden?

Bert Sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

@Annemiek.
Ik ben het deze keer volledig met jou eens!

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

Mondkapjes worden behalve in het OV ook door taxireizigers plus chauffeur/chauffeuse dan wel bij particulieren in een gewone personenauto als dat geen bubbel is. Auto;s en taxibusjes zijn ook kleiner dan een stadsbus, trein, tram of metro. Als het verplichten van die monddoekjes gaat vervallen , zal dat eerst in rustige uren zijn en in weekends. Bij evenementen vervoer of tijdens spitsuren zal de maatregel wel gehandhaafd kunnen blijven, met het oog op het niet nemen van de 1,5 m afstandsregel!

Henk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Hoe verklaar je dan dat er wel sportwedstrijden mogen worden gehouden, zowel binnen als buiten? Zonder afstand en zonder mondkapje?
Doet het virus op een sportveld andere dingen dan op een perron?

Frans Eekhout
3 jaren geleden

…Alert…
Zolang als de corona en eventuele varianten niet de wereld uit zijn en niet iedereen goed en volledig is gevaccineerd, er zijn er ook die er hun medewerking niet aan verlenen of slechts 1 van de 2 vaccins wensen te accepteren, is het een goede zaak om de mondkapverplichting voor ieders veiligheid in het openbaar vervoer en drukke plaatsen te handhaven !
Het schijnt dat veel Nederlanders moeite hebben, om zaken die hun eigen en andermans veiligheid en gezondheid ten goede komen, snel als lastig of vervelend te ervaren. Ik heb in de gezondheidszorg gewerkt en weet hoe belangrijk een g o e d e gezondheid is, daar kun je niet laconiek over doen en denken !
Gezag accepteren is blijkbaar ook een “handicap” van velen totdat men geconfronteerd wordt met de gevolgen van een en ander en zeker als men eerdaags weer massaal met of zonder OV er op uit trekt. We moeten geen Braziliaanse toestanden krijgen waar een president een lockdown overbodig vindt om de economie niet te schaden, nu blijkt dat het meer slachtoffers heeft dan wenselijk is. Laten we maatregelen handhaven in Nederland en in overeenstemming met onze buurlanden die onze gezondheid alleen maar ten goede komt. Alert zijn en waakzaam blijven en dus ook o.a. het dragen van een mondkapje is voor ieders eigen welzijn en daar moet men niet laatdunkend mee omgaan ! ! !

Henk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Gelukkig is het virus heel slim en slaat het de sportvelden en sportzalen gewoon over: hier geldt geen mondkapplicht meer en afstand houden ook niet.
Waarom zou daar een mondkap wel af mogen en op een perron (buitenlucht!) of trein niet?

Tom
3 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Omdat sporten goed is voor je gezondheid en je weerstand tegen ziektes. Geldt dat ook voor reizen met het OV?

Henk
3 jaren geleden

Sta je zonder mondkapje op een vrijwel leeg dorpsperron, dan ‘ben je schuldig aan opa en oma die doodgaan’.
Maar op het sportveld naast dat station hoeft afstand houden en mondkapjes dragen niet meer omdat het veilig kan.
Wie verzint toch die tegenstrijdig waanzin? En hoeveel doden zijn er al gevallen op die sportvelden? 0?

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Als ik de verhalen mag geloven dan worden mensen alleen thuis besmet omdat het merendeel van besmettingen in huiselijke kring plaatsvonden.

Dus de horeca vonden dat ze open konden omdat ze alles wel in veilige banen konden leiden. Ook de sportscholen konden wel open omdat ook zij alles goed konden regel. De reisbranche vond dat ze ook makkelijk weer op een veilige manier een reis konden aanbieden en zo kan ik nog wel meer voorbeelden opnoemen.

Waar het dus op neer komt is dat alles wel veilig en of kan en dat alle besmettingen alleen in huiselijke kringen voorkomen terwijl iemand het buiten huis heeft moeten oplopen voordat hij/zij een huisgenoot kan besmetten dus laten we niet te hard van stapel lopen.

Leo Lansbergen
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik ben het volledig met deze “anoniem” eens.
Al vanaf het begin heb ik mij geërgerd aan al die belangengroeperingen die vinden dat zij onheus bejegend worden omdat de besmettingen niet bij hen maar voornamelijk in de thuissituatie plaatsvinden.
Zij hebben gelijk maar vergeten dat die besmettingen buitenshuis plaatsvinden en binnenshuis ( ook het OV ) verder verspreid worden……