“Meer ruimte voor niet-essentiële reizen in ov is noodzakelijk”

De roep om het openbaar vervoer open te stellen ook voor niet noodzakelijke reizen klinkt steeds ruimer. Dat blijkt ook uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur. Daaruit blijkt dat 43 procent vindt dat het openbaar vervoer weer opengesteld moet worden voor niet-essentiële reizen. Ook Treinreiziger.nl pleit daarvoor.

Noodzakelijke reizen

Een kleine minderheid (40 procent) is het daarmee niet eens. Die vinden dat het openbaar vervoer – zoals nu – uitsluitend bedoeld is voor noodzakelijke reizigers. Maar wat betekent dat precies, een noodzakelijke reis? De Rijksoverheid legt het uit: ziekenhuisbezoek, mantelzorg verlenen, uitvaart bijwonen en schoolexamens afleggen zijn voorbeelden van essentiële reizen. “Zo zorgen we ervoor dat er genoeg plek is voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers, supermarktmedewerkers en andere mensen die voor hun werk moeten reizen” legt de Rijksoverheid uit.

Dat het openbaar vervoer beschikbaar moet zijn voor essentiële reizen, staat volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren niet ter discussie. Maar wel welke ruimte er overblijft voor andere reizigers. “Tegen mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kun je niet zeggen: blijf de komende paar jaar maar thuis, tenzij je naar de dokter moet of mantelzorg verleent” stelt hij.

Van Kuijeren wijst erop dat de aangekondigde coronamaatregelen gelden tot zeker september. Op Treinreiziger.nl kwam al eerder een reactie binnen van iemand die al 35 jaar een LAT relatie heeft, en zelf niet over een auto beschikt. “Wie de adviezen van de Rijksoverheid strikt op volgt, kan dus tenminste half jaar lang zijn partner niet zien. Dat kan niet” vindt Van Kuijeren.

Reserveren

De normale gemiddelde bezetting van de trein ligt op 35 procent, dat is berekend over de gehele dag en over alle trajecten. Dat laat volgens Treinreiziger.nl zien dat er met 50 procent van de zitplaatsen best ruimte gecreëerd kan worden voor minder essentiële reizen, zij het met mate. Een voorwaarde is wel dat reizigers bereid zijn om beter te spreiden. “Omdat je niet weet wanneer je buurman wil gaan reizen, is een reserveringsmogelijkheid geen slecht systeem” stelt Van Kuijeren. Omdat er in de spits normaal gesproken een tekort aan capaciteit is, is het ook logisch om de drukste uren alleen beschikbaar te houden voor essentiële reizigers.

Reizigersorganisaties hebben zich kritisch uitgesproken over een reserveringsplicht. Wat bijvoorbeeld als een aansluiting verloren gaat? Of als een trein uitvalt? Maar volgens Treinreiziger.nl zijn daar oplossingen voor te bedenken. “Je kunt bijvoorbeeld ook plaatsen beschikbaar houden die niet te reserveren vallen. En bij een treinstoring zijn er voorlopig meer dan genoeg bussen beschikbaar: vrijwel alle touringcarchauffeurs zitten thuis.”

Wat is een essentiële reis?
De Rijksoverheid geeft weliswaar richtlijnen wat er bedoeld wordt met een essentiële reis, maar de reiziger bepaald uiteindelijk zelf wat een noodzakelijke reis is. Concreet komt het er op neer dat sommige reizigers strikt de adviezen van de overheid volgen, terwijl anderen een bezoekje aan het strand ook als een essentiële reis zien. Volgens Treinreiziger.nl is het belangrijk dat er ook ruimte ontstaat voor mensen die zich netjes aan de richtlijnen houden. Daarbij moet iedereen zich er wel van bewust zijn dat er schaarste is, en daarmee verantwoord omgaan.

This post was last modified on 8 december 2020 20:33

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 dag terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug