Lockdown zorgt voor verdere afname ov-reizigers

Veel minder mensen pakten op dinsdag, de eerste dag van de nieuwe coronamaatregelen, de trein. Volgens de NS reisde een kwart minder mensen met de trein dan voor de aanscherping van het maatregelenpakket. Ook busvervoerder Transdev ziet een afname van het aantal reizigers.

Verdere daling verwacht

Het kabinet kondigde maandagavond nieuwe coronaregels aan. Het openbaar vervoer is op dit moment alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.

Omdat de scholen pas vanaf woensdag gesloten zijn, zal de daling doorzetten, verwacht de NS. Op dit moment is het totaal aantal treinreizigers zo’n 26 procent van dat voor de coronacrisis. De eerste helft van december was dit nog 35 procent. Juli en september waren de drukste maanden met 49 procent van de reizigers van vorig jaar.

Maatregel heeft effect

Voor corona reisden er dagelijks zo’n 1,3 miljoen mensen met de trein. “Het is natuurlijk een treurig beeld, al die lege treinen”, zegt een woordvoerder van de NS. “Maar het betekent wel dat Nederlanders zich aan de nieuwe maatregelen houden.”

Transdev, het moederbedrijf van ov-bedrijven Connexxion en Hermes, meldt dat het ook rustiger is in de bussen. Op maandag vervoerde het bedrijf 47 procent van het aantal passagiers op een vergelijkbare dag in 2019. Op dinsdag was het nog rustiger, met 32 procent van het normale aantal busreizigers. Het gaat hierbij om buslijnen in Noord-Holland, Zeeland, de regio’s Arnhem, Nijmegen, Eindhoven en in het gebied rond Rotterdam. Transdev verwacht ook dat de daling woensdag doorzet omdat de scholen dan sluiten.

Geen basisdienstregeling

De NS denkt niet dat er, net als tijdens de lockdown in het voorjaar, een basisdienstregeling moet komen. “Op dit moment rijdt 90 procent van de treinen”, aldus de woordvoerder. “We gaan ervan uit dat dat zo blijft.” In april reisde het laagste aantal mensen met de trein: 9 procent ten opzichte van voor de coronacrisis. NS stelde toen een basisdienstregeling in. Dat zal nu niet nodig zijn, aldus de woordvoerder, omdat openbaarvervoerbedrijven met de beschikbaarheidsvergoeding van de overheid 93 procent van hun kosten vergoed krijgen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 22 december 2020 22:22

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug