Lange vertragingen vooral bij Fyra (Intercity direct)

De kans op een vertraging van tien minuten of meer is het grootst bij de Fyra*. Juist bij deze trein moeten reizigers vanwege de reistijdwinst een toeslag betalen. Van alle Fyra´s had 8% op werkdagen een vertraging van minimaal tien minuten, of viel uit. Dat blijkt uit de Spoormonitor van Treinreiziger.nl, Rover en Maatschappij Voor Beter OV.

  • Cijfers in dit artikel zijn berekend voor werkdagen, tenzij anders vermeld.

De organisaties logden de afgelopen negen maanden voor 82 stations de actuele vertrektijden. Op basis daarvan zijn per trein, maar ook per tijdstip, station en vervoerder stiptheidscijfers berekend. Vooral Fyra´s die uit Schiphol naar eindbestemming Amsterdam vertrekken blijken vaak te laat te zijn.

Een andere trein die slecht scoort, is de Intercity Venlo – Den Haag Centraal. Vooral als de eindbestemming in zicht komt, is deze trein vaak fors vertraagd. De spitspendel Vlaardingen – Rotterdam doet het ook niet goed, maar dat komt vooral doordat deze trein vaak uitvalt. De spitspendel van 16:55u uit Vlaardingen naar Rotterdam spant de kroon, die trein kent een uitval van 12 procent.

Sprinters hebben het minst vaak een lange vertraging. Dat komt waarschijnlijk doordat Sprinters vaak op kortere trajecten rijden. Slechts in 2,4% van de logs was een Sprinter tien minuten of meer te laat (inclusief uitval).

De Spoormonitor hanteert overigens een andere definitie voor vertraagd dan NS en ProRail. Omdat reizigers bij een uitgevallen trein ook vertraging oplopen, tellt een uitgevallen trein in de monitor ook als te laat. Verder is de punctualiteit niet gemeten met de werkelijke realisatiegegevens, maar met de verwachte vertraging op basis van de actuele vertrektijden.

* Internationale treinen uitgezonderd. Treinen uit het buitenland, zoals de ICE uit Frankfurt en de Thalys uit Parijs, zijn veel vaker te laat. De meest vertraagde internationale trein is de nachttrein uit München en Zürich. 24% van deze treinen had een vertraging van tien minuten of meer (berekend over alle dagen).

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 dag terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

2 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug