Koninginnedag 2013: reizen in Amsterdam

Door drukte is de dienstregeling van het openbaar vervoer in Amsterdam grondig op de schop genomen voor Koninginnedag. In het drukke centrum kan geen OV rijden. Eromheen wordt vaker gereden.

Niet gratis
Een vaakgehoorde roddel is dat het OV gratis is op Koninginnedag. Dit is niet zo. Het GVB heeft wel een speciaal ticket voor 30 april, dat feest-proof is. Het kaartje kost vijf euro, is een wegwerpchipkaart en kan de hele dag gebruikt worden in àl het GVB-vervoer. Als er verkeerd wordt in- en uitgecheckt maakt dat niet uit: de kaart blijft het ongeacht dat de hele dag doen.

De kaart is vóór Koninginnedag te koop bij de Tickets & Info-vestigingen van het GVB en op de dag zelf ook bij bestuurders, conducteurs en mobiele verkooppunten op het Buikslotermeerplein en bij de stations Sloterdijk en Amstel.

Avond 29 april
Vanaf tien uur ´s avonds begint op sommige plaatsen al de opbouw voor evenementen, waardoor er geen tramverkeer mogelijk is. De belangrijkste aanpassing is dat tram 1, 2 en 5 niet binnendoor tussen Centraal en het Leidseplein rijden. Ook trams 4, 9, 13, 14, 17 en Connexxion-lijnen 170, 172 en 174 rijden een andere route.

Nachten 29-30 april en 30 april-1 mei
Nachtbussen rijden allemaal een aangepaste route. Zie de website van het GVB.

30 april overdag
Op Koninginnedag rijdt het OV langs het centrum van Amsterdam. Station Amsterdam Centraal wordt niet aangedaan. Nagenoeg alle tramlijnen rijden een andere route en rijden elke zeven minuten. Bussen stoppen niet op het busplein bij Centraal, maar op de Prins Hendrikkade. Metrolijnen rijden alle de normale route en elke 7,5 minuten. Station RAI is voor trein en metro gesloten in verband met de drukte.

De veren varen, behalve tijdens de Koningsvaart in de avond, de normale dienstregeling van een feestdag. Tijdens de Koningsvaart varen echter de Buiksloterwegveer en de IJpleinveer niet. Er is dan een vervangende veer vanaf de Westerdoksdijk verderop. Bekijk hier de looproutes naar de veren.

Amsterdam Zuid is voor veel aankomende treinreizigers naar het centrum een goed alternatief. Richting bijvoorbeeld het Museumplein is het gemakkelijker via Zuid te reizen dan via Centraal. Vanaf Zuid zijn er directe verbindingen richting Utrecht, Zwolle, Leiden, Den Haag, Weesp en Hilversum.

This post was last modified on 8 november 2016 10:09

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

6 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug