Kamer: veiliger maken spoorwegovergangen gaat te traag

Het veiliger maken van onbewaakte spoorwegovergangen duurt te lang, vinden partijen in de Tweede Kamer. Ruim een week geleden was er weer een dodelijk ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang, ditmaal bij het Friese dorp Boazum.

Eerder onderzoek

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) had eerder al actie toegezegd, maar de Kamer wil snellere stappen zien. Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) noemt het ongeluk “een pijnlijke herinnering dat we zo snel mogelijk af moeten van onbewaakte spoorwegovergangen”.

Hij verwijst naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die in 2018 al zei dat de overgangen een “onacceptabel gevaar” vormen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil weten wat de staatssecretaris gaat doen om haar aanpak te versnellen en de VVD sluit zich daarbij aan. “Het geduld begint op te raken”, zegt VVD’er Fahid Minhas.

Einde in 2023

Ook willen verschillende partijen dat spoorbeheerder ProRail eenzijdig kan besluiten dat een overweg aangepakt moet worden. Nu is de organisatie vaak nog afhankelijk van gemeenten of van particulieren over wier terrein de overgang loopt. Van Veldhoven verzekert dat de wet voor deze bevoegdheid nog “kort na de zomer” naar de Tweede Kamer gaat.

Ook zegt Van Veldhoven dat er al “enorm hard” wordt gewerkt aan het beveiligen van overgangen en dat ze de operatie versnelt als ze daarvoor ruimte ziet. Inmiddels zijn al 75 van de 180 openbaar toegankelijke spoorwegovergangen aangepakt en worden ook “tientallen” beveiligde overgangen nog veiliger gemaakt, zegt ze. Wel is het werk soms “complex” en heeft het lange tijd nodig. De deadline van 2023 haalt het kabinet vooralsnog wel, denkt de staatssecretaris. Dan blijven er nog wel particuliere overwegen over.

Hooghalen

Naast openbare overwegen zijn er ook een aantal privé-overwegen, ook daar zijn een aantal ernstige ongelukken gebeurd. In maart dit jaar kondigden NS en ProRail aan direct veiligheidsmaatregelen te nemen bij 28 overgangen. Het risico op ongelukken was daar groot, omdat er relatief veel zwaar wegverkeer oversteekt. Zes oversteekplaatsen werden met spoed gesloten en voor vier overgangen geldt een maximumsnelheid voor het treinverkeer van 90 kilometer per uur. Ook krijgen de Sprinters (SNG) nieuwe frontkleuren.

De maatregelen volgen op een onderzoek naar een dodelijk ongeluk bij het Drentse Hooghalen. Daar kwam een NS-sprinter in botsing met een zwaar landbouwvoertuig. De treinmachinist overleed daarbij.

Arriva heeft geen snelheidsmaatregelen genomen, tot onvrede van verschillende vakbonden. “Arriva neemt personeel niet serieus”, stelde spoorvakbond VVMC eerder. De spoorvervoerder wilde toen niet reageren op de kritiek van de vakbond. Het ongeluk dat recent gebeurde op de overweg bij Boazum is op een spoorlijn waar alleen Arriva rijdt.

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 23 juni 2021 09:00

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

25 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug