Investeringsfonds? Dit zijn de OV-wensen

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat er een investeringsfonds gaat komen, dat onder andere gebruikt kan worden voor nieuwe infrastructurele projecten. De bedoeling is dat er tientallen miljarden in de pot komen. OV-bedrijven en steden hebben al in beeld waar zij het geld aan uit willen geven. Treinreiziger.nl heeft een aantal wensen op een rij gezet.

Over grenzen heen kijken

Roger van Boxtel, president-directeur van de NS, reageerde op prinsjesdag verheugd op de aankondiging van het investeringsfonds. “We willen het kabinet daarbij aanmoedigen om keuzes te maken die tot een verbetering voor de Nederlandse reiziger leiden, waarbij we over de grenzen van auto, fiets en trein heen moeten kijken.”

Noord/Zuidlijn doortrekken

Volgens De Telegraaf willen de OV-bedrijven dat er vanaf 2020 minstens 20 miljard extra wordt uitgetrokken voor openbaar vervoer, naast het reguliere onderhoud. Een van de projecten die de OV-sector voorstelt, is het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en het ’sluiten’ van de metroring om Amsterdam (Amsterdam Isolatorweg – Amsterdam Centraal). Geraamde kosten: ruim 3 miljard. De gemeente, NS en de luchthaven zijn daar voorstander van. De gedachte is dat het doortrekken van de Noord/Zuidlijn zorgt voor meer capaciteit in de Schipholtunnel.

Lightrail (Leiden -) Den Haag – Dordrecht

Eerder werd al bekend dat de Gemeente Rotterdam voorstander is om van Leiden – Den Haag – Rotterdam – Dordrecht een aparte lightrailverbinding te maken, zodat de frequentie omhoog kan tot 12x per uur. Ook de OV-bedrijven zien dat volgens De Telegraaf wel zitten, al lijken die in te zetten op een lightrailverbinding vanaf Den Haag naar Dordrecht.

Nieuwe metroverbinding Rotterdam

In Rotterdam pleit de RET al langer voor hoogwaardig openbaar vervoer tussen de Oost- en Zuidzijde van de stad. “Aan de Oostkant van Rotterdam-Zuid is er geen metroverbinding en is er beter vervoer nodig”, vertelde directeur Maurice Unck van de RET al eerder. Hij wenst dan ook een nieuwe metroverbinding, waar naar schatting tussen de 1 en 3 miljard euro voor nodig is.

OV-ring en extra IC-station Utrecht

Ook in Utrecht heeft men wensen waar het investeringsfonds goed van pas kan komen. Waar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag meerdere intercitystations hebben, heeft Utrecht slechts één intercitystation. Dat zorgt ervoor dat iedereen die in Utrecht moet zijn via Utrecht Centraal moet. Utrecht wil daarom een tweede intercitystation om Utrecht Centraal te ontlasten. Daarnaast moet er een OV-ring komen rond de stad, die eveneens de druk op Utrecht Centraal moet verminderen.

Tienminutentrein (PHS)

Tegenover De Telegraaf zegt spoorbeheerder ProRail dat ze de tienminutentrein overal een succes willen maken. Nu hebben alleen treinreizigers tussen Amsterdam en Eindhoven iedere tien minuten een trein. De bedoeling is dat reizigers straks ook tussen Schiphol – Nijmegen, Rotterdam – Leiden – Schiphol en Breda – Tilburg elke tien minuten een trein krijgen. Daarvoor is overigens al geld vrijgemaakt via het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS).

Lelylijn

ProRail en NS willen ook dat er geld bij komt om de HSL-Zuid van een upgrade te voorzien. Tot nu toe voelde de staatssecretaris daar weinig voor. “We zouden ook willen kijken naar de haalbaarheid van een HSL-Oost en een Lelylijn naar Groningen”, aldus de spoorbeheerder in De Telegraaf. De roep om een snelle verbinding naar Groningen wordt steeds luider, al mikken NS en een aantal overheden vooral op het versnellen via het bestaande spoor. Toch is het afgelopen jaar ook de roep naar de Lelylijn, een nieuwe spoorlijn van Lelystad naar Groningen, steeds luider geworden. Zo zou de lijn rendabel zijn.

HSL-Oost

ProRail benoemd ook de HSL-Oost. Iets waar ook NS enthousiast over is. Van Boxtel vertelde eerder tegenover Treinreiziger.nl dat de plannen voor de HSL-Oost weer uit de kast gehaald kunnen worden. De NS-topman stelde vorig jaar al dat hij de komende periode goede plannen wil maken, om daarmee de politiek te overtuigen. Een HSL-Oost zou moeten helpen om de verbinding naar Berlijn te versnellen.

ERTMS en bovenleidingsspanning

Volgens de Telegraaf willen de OV-bedrijven ook dat knelpunten als Venlo, Eindhoven westzijde, Den Bosch, Harderwijk-Nunspeet, Houten Castellum en Amersfoort-Apeldoorn worden aangepakt. De spoorsector hoopt in de toekomst een systeemsprong te kunnen maken als ook ERTMS wordt ingevoerd en de spanning op de bovenleiding wordt verhoogd.

This post was last modified on 22 september 2019 09:31

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug