ICNG: Welke bijnaam vind jij het beste?

Leuke treinreizen zitten er voorlopig niet in. We moeten geduld hebben. Ook geduld moeten we hebben voor de nieuwe intercity’s die momenteel door Alstom in Polen voor NS worden gemaakt. Vanaf naar verwachting volgend jaar zullen de treinen ingezet gaan worden tussen Amsterdam – Rotterdam (- Breda). Nu we toch zoveel mogelijk thuis (moeten) blijven, kunnen we goed nadenken welke bijnaam het beste past bij deze nieuwe intercity’s.

Op Social Media hebben we al een aantal bijnamen voorbij zien komen, waaronder veel dierennamen. Zoals: De Slang, De Wasbeer, De Bij en De Wesp. Dat past mooi in rijtje de Buffel, Hondekop, Muizeneus en Apekop, bijnamen die al eerder voor treinen werden gebruikt. Maar ook andere namen komen voorbij. Zoals Zorro en Boefje.

De tijd dat treinen een officieel een naam krijgen van NS ligt achter ons. Maar een naam als ICNG (Intercity Nieuwe Generatie) is wel erg technisch. Daarom willen we als Treinreiziger.nl graag weten: welke bijnaam vindt jij het meest passend? De meest gekozen naam zullen we op een later moment laten terugkomen op een speciale (ICNG) poster.

Welke bijnaam kies jij?

Staat jouw gewenste bijnaam er niet bij? Reageer dan onder het artikel, en wellicht voegen we betreffende naam alsnog toe. Zo is “Zware Jongens” (referent aan Donald Dock) toegevoegd na de eerste drieduizend stemmen. We zullen dat meewegen bij het uiteindelijke resultaat.

Beelden van de ICNG

Wanneer de ICNG in Nederland zal komen is bij onze redactie niet bekend. Eerder dacht NS dat de treinstellen al in december naar Nederland zouden komen, maar dat is later geworden. Begin deze maand vertelde een woordvoerder aan Treinreiziger.nl dat de treinen “binnenkort” naar ons land zou komen. Het is echter niet ondenkbaar dat de Corona crisis invloed heeft op de planning.


Treinen met bijnamen

De Buffel (DM ’90)

De Buffel is de laatste trein die een officiële bijnaam van NS heeft gekregen. Het is ook de laatste serie dieseltreinen die NS zelf heeft gebruikt. De treinen worden sinds 2018 niet meer ingezet bij NS. Het leek erop dat de treinen in Roemenië een tweede leven zouden krijgen, maar die verkoop is door de rechter later teruggedraaid.

Railhopper (SM ’90)

(Foto: Janderk1968, licentie)

De Railhopper is ook een door NS bedachte bijnaam, maar het grote publiek zal deze naam waarschijnlijk niet kennen. Niet vreemd: ze hebben slechts 10 à 11 jaar in de reizigersdienst rondgereden, en uitsluitend tussen Zwolle en Emmen. Tenminste, als ze reden, want de treinen stonden vaak defect aan de kant.

Koploper (ICM of ICMm)

Foto: Stefan Verkerk

Bekender bij het grote publiek is de Koploper. De bijnaam werd gekozen vanwege de zogenoemde doorloopkop, waarmee reizigers zich konden verplaatsen van het ene naar het andere treinstel. Die doorloopkop wordt sinds 2005 echter niet meer gebruikt en is bij een latere renovatie zelfs verwijderd. Sindsdien prijkt de naam Koploper dan ook niet meer op de trein.

Sprinter (SGM)

De naam Sprinter was in eerste instantie alleen de naam van een bepaald type stoptrein. Namelijk het zogenoemde Stadsgewestelijk Materieel. Later deed NS de naam stoptrein in de ban en werden alle stoptreinen – ongeacht welk materieel – aangeduid als Sprinter.

Hondekop (Mat ’54)

Formeel hebben we het over Mat ’54. Mat ’54 heeft van NS nooit een bijnaam gekregen. Toch kennen de meeste mensen deze trein onder de naam Hondekop. De bijnaam kwam voort vanwege de kenmerkende vorm van de neus van de trein. Overigens werden de treinen wel eens verward met Mat ’64, die een neus heeft die op de Hondekop lijkt. Mat ’64 werd volgens Wikipedia ook wel Apenkop genoemd. Maar die bijnaam werd bijna nooit gebruikt. Pas bij het afscheid werd de naam Apekop diverse malen gebruikt, vooral door grote landelijke media.

Blauwe Engel

De Blauwe Engel werd gebruikt voor de dieseltreinen DE1 en DE2. De naam was ontleend aan de helderblauwe kleur die deze treinstellen aanvankelijk hadden. Een verband met de beroemde speelfilm Der blaue Engel uit 1930 is vaak gesuggereerd, maar nooit vastgesteld.

Rode Duivels

In NS vakjargon hebben we het over de DE3 of Plan U, maar in de volksmond werden de treinen Rode Duivels genoemd. Vooral in de beginjaren. Later verloor de bijnaam aan populariteit, wat logisch te verklaren is doordat de treinen werden overgeschilderd naar de nieuwe gele huisstijl.

Muizeneus

Als we nog verder terug gaan in de tijd, komen we uit bij Mat ’46. De officieuze bijnaam van deze treinserie bedraagt Muizeneus. Te danken aan de gele ‘snorharen’ die in een later stadium ter versiering op de voorkant zijn geschilderd. 

This post was last modified on 16 april 2020 10:53

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug