fbpx

Handtekeningenactie voor behoud strippenkaart

21 jan 2010 19:59

De koepel van ouderenorganisaties CSO, reizigersvereniging ROVER, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en omroep MAX zijn gezamenlijk een petitie- actie gestart voor het behoud van de strippenkaart in het openbaar vervoer. Dat hebben de partijen donderdag laten weten.

Reizigers kunnen een petitie tekenen op www.strippenkaartmoetblijven.nl. Staatssecretaris Huizinga is van plan om op 11 februari de strippenkaart in Rotterdam afschaffen. De samenwerkende partijen willen echter dat de vele problemen die er nog zijn met de OV-chipkaart eerst worden opgelost. Met name ouderen en mensen met fysieke beperkingen ondervinden veel problemen met de kaart en de klachten die bij de samenwerkende partijen binnenkomen zijn dan ook enorm.

Klachten
Een greep uit de klachten: te weinig en moeilijk te vinden oplaadpunten, foutmeldingen niet kunnen lezen, vergeten uit te checken, teveel afgeschreven kilometers, hoge kosten, slechte klachtenafhandeling, slechte informatievoorziening. De actie richt zich nu op de strippenkaart omdat deze al op zeer korte termijn dreigt te worden afgeschaft. Vergelijkbare klachten zijn er ook bij reizen met de trein, maar het gewone treinkaartje blijft voorlopig terecht nog te koop.

Petitie
In de petitie van de samenwerkende partijen staat dat de strippenkaart moet blijven totdat:

  • 90% van de reizigers, inclusief ouderen en mensen met een beperking, gebruik kan maken van de OV-chipkaart.
  • 90% van de reizigers tevreden is over het gebruik van de OV-chipkaart
  • Minder dan 1% van de reizigers vergeet uit te checken
  • 100% van de reizigers vooraf duidelijk inzicht heeft in de kosten van de reis en alle informatie ook op andere manieren dan alleen het internet kan krijgen
  • Reizen met de OV-chipkaart gemiddeld niet duurder is in vergelijking met de strippenkaart

Tarieven 
Reizigersvereniging Rover is wel te spreken over het aangekondigde onderzoek van Huizinga over de chipkaarttarieven. Maar ook hierbij heeft Rover toch nog wel enige grote zorgen. Dit schrijft de reizigersvereniging in een brief aan de Kamercommissieleden. Want niet alleen de ritprijzen dreigen door de OV-chipkaart duurder te worden, ook reizen in de spits en overstappen op een trein van een andere vervoerder kan de reiziger extra geld kosten. Bovendien zijn er nog vele andere zorgen die de chipkaart meebrengt: defecte apparatuur, onterecht geld afschrijven en gebrek aan klantvriendelijkheid zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

Spitstarief
“Vervoerders willen reizen tijdens de spits ontmoedigen”, aldus ROVER, “maar is het niet juist de bedoeling het dat OV moet bijdragen de files op te lossen in plaats van mensen de auto in te jagen? De meeste mensen kunnen nu eenmaal niet zelf hun werk- of schooltijden bepalen.”