Groot deel spoormedewerkers voelt zich onveilig tijdens werk, NS eist actie van kabinet

Het overgrote deel van de spoormedewerkers voelt zich tijdens het werk onveilig. Spugen, schreeuwen, schelden en duwen behoren tot een reguliere werkdag van machinisten en conducteurs, zo blijkt uit een enquête onder de leden van vakbond VVMC. 84% van de ondervraagden geeft aan weleens te maken te hebben met agressie op het werk.

Na een steekincident op station Ede-Wageningen vorig jaar luidden de vakbonden de noodklok in een brandbrief aan NS en verzochten om maatregelen. Bijna een jaar later zegt 60% van de spoormedewerkers die meededen aan de enquête van vakbond VVMC dat er niks is veranderd aan de werksituatie. Een deel zegt zelfs het geloof in een goede oplossing voor onveilige werksituaties helemaal kwijt te zijn. “Ondanks begrip van de NS-directie tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor op 1 juni 2023, is er niets veranderd”, zegt VVMC-voorzitter Rob de Groot. “Dat is stuitend! Het trein- en walpersoneel voelt zich nog steeds onveilig. Over de afgelopen tien jaar zien we zelfs dat de cijfers gestaag zijn gegroeid.”

Gebrek aan personeel

Een oorzaak voor de problemen ligt volgens de vakbond bij het gebrek aan personeel bij Veiligheid & Service. Daar sluit conducteur Jan de Jonge zich in een gesprek met het AD bij aan: “Vanwege de tekorten heeft NS hen afgelopen zomer vervangen door gewone toezichthouders. Ze zijn van goede wil, maar bij problemen heb je er veel minder aan.” De Jonge zou ook graag zien dat de spoorwegpolitie zijn herintrede maakt: “Zij waren gespecialiseerd in treinvervoer en overtredingen.” Ook de VVMC vindt dat een goed idee. De Groot: “Het wordt tijd dat er een structurele oplossing komt!”

Boa-bevoegdheid

Ook zou het volgens de VVMC een goede zaak zijn als meer hoofdconducteurs een boa-bevoegdheid krijgen. “Het voordeel van een hoofdconducteur met BOA bevoegdheid is dat de bewijskracht sterker is en ze kunnen handhaven. De waarneming van een overtreding is voldoende bij assistentie van Veiligheid & Service en politie. Zonder deze bevoegdheid moet het bewijs eerst worden geleverd (door bijvoorbeeld camerabeelden of omstanders) waardoor de overtreder er vaak mee wegkomt.”

NS roept het kabinet ook op tot actie tegen de toegenomen agressie onder treinreizigers. Vorig jaar werden NS-medewerkers 1042 keer geconfronteerd met geweldsincidenten, bijna 400 keer meer dan in 2020. Bij noodkreten aan het kabinet kreeg de vervoerder echter steeds nul op het rekest. NS hoopt dat veiligheidspersoneel toegang krijgt tot het RDW-rijbewijsregister en bepaalde info in politiesystemen, zodat raddraaiers beter aangepakt kunnen worden.

This post was last modified on 5 april 2024 11:42

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug