Groei aantal Zero-emissiebussen: +60% in 1 jaar

Het aantal zero-emissiebussen neemt in sneltreintempo toe. Op 1 juni 2018 reden er 291 bussen zonder uitstoot, een jaar later is dit met 60 procent toegenomen naar 468. Op de totale vloot is het aantal schone bussen overigens nog wel klein: 8,9%. De verwachting is echter dat de groei de komende jaren door blijft zetten.

Opnieuw forse groei

Dat blijkt uit cijfers van CROW-KpVV. De groei tussen 2018 en 2019 is vooral te danken door de instroom van schone bussen in Limburg (+79 elektrische bussen), Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem (+40) en Noord-Holland Noord (+21). Ook tussen 2017 en 2018 groeide het aantal emissieloze bussen al flink. Eind 2017 waren het er nog maar 162, en eind 2018 was dat al toegenomen naar 350.

Meer groei verwacht

Het einde van de groei van zero-emissiebussen is nog lang niet in zicht. De groei zal later 2019 verder doorzetten. Zo komen er bij de start van de nieuwe concessie Groningen Drenthe 152 schone bussen bij, en ook in Noord-Holland Noord (+62), Rotterdam (+55) en Zoetermeer en Delft (+23) worden dit jaar zero-emissiebussen verwacht. Het gaat om met name elektrische bussen.

In 2030 alleen emissieloze bussen

De groei van het aantal schone bussen is niet vreemd. Concessieverleners en vervoerders hebben met elkaar afgesproken om vanaf 2025 alleen nog maar emissieloze bussen te kopen. In 2030 moeten alle bussen zero-emissie zijn.

Schoonste concessies

In veel gevallen wordt de busvloot bij ingaan van een nieuwe concessie drastisch verschoond. CROW-KpVV heeft ook in beeld gebracht welke concessies het best en het slechtst scoren op het gebied van duurzaamheid. De nieuwe concessie Voorne-Putten en Rozenburg scoort het hoogst. Van de top vijf best scorende concessies zijn er vier recent van start gegaan. De uitzondering is Arnhem Nijmegen (plek 3), die concessie is al ingegaan in 2012. De concessie scoort toch goed door de duurzaamheid gerichte aanbesteding en de Arnhemse trolleybussen.

De trolleybussen zullen overigens binnenkort ook buiten Arnhem te zien zijn. Het is de bedoeling dat de bussen dan op het trolleynetwerk stroom opslaan in een batterij en daarmee verder rijden naar omringende steden.

Arriva

Vervoerder Arriva claimt 30% van de emissieloze bussen te hebben. Tien procent van de volledige vloot rijdt elektrisch. Daarmee scoort de vervoerder net iets schoner dan het landelijk gemiddelde van 8,9%.

This post was last modified on 20 november 2019 10:01

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug