Gelijkvloerse instap en ruiten die mobiel bereik doorlaten: dit zijn de nieuwe ICE’s die tussen Nederland en Duitsland gaan rijden

Nog iets meer dan een jaar en dan is het zover: dan introduceren DB en NS International twee nieuwe ICE-types op het Nederlandse spoor. De ICE 3neo neemt het treinverkeer tussen Amsterdam en Frankfurt voor zijn rekening, terwijl de ICE L naar Berlijn ingezet gaat worden. Wat kunnen we verwachten?

Weinig treinen in Nederland voelen inmiddels minder vertrouwd dan het Duitse IC- en ICE-materieel. De ICE 3M wordt al twintig jaar ingezet tussen Amsterdam Centraal en Frankfurt am Main Hauptbahnhof. De combinatie van een NS 1700-locomotief met intercityrijtuigen van de Deutsche Bahn wordt ook al een ruime tien jaar ingezet tussen Amsterdam en Berlijn. Dat de locomotieven aan het eind van hun levensduur zijn en de reistijd tussen beide hoofdsteden korter moet worden, zijn belangrijke redenen om te investeren in modern materieel.

De eerste ICE L arriveerde begin juli in Duitsland

2024

En dat moderne materieel is inmiddels gearriveerd. De ICE 3neo die vanaf medio 2024 de taken van de ICE 3M moet overnemen, rijdt inmiddels al testritjes over Nederlandse spoorwegen en is in Duitsland al in de reizigersdienst opgenomen. Een ICE L-trein, het type dat straks het oude Berlijn-materieel moet overnemen, is vorige week van de Talgofabriek in Spanje naar Duitsland overgebracht en wordt vanaf augustus gebruikt om in Polen testritten te rijden. In oktober 2024 moeten de treinen rijklaar zijn en dagelijks honderden passagiers van Amsterdam naar Berlijn vervoeren.

Gelijkvloerse instap

Twee nieuwe treinen vanaf volgend jaar dus, maar in hoeverre verschillen de treinen van het huidige materieel en wat kunnen reizigers verder verwachten? In de eerste plaats wil DB haar treinen toegankelijker maken en gelijkvloerse instap is misschien wel de belangrijkste feature aan het nieuwe ICE-materieel. De L in ICE L staat zelfs voor low floor en de deuren zijn afgestemd op een perronhoogte van 76 centimeter. In Nederland voldoen we daar al aan; onze oosterburen zijn hard aan het werk om ook daar de perrons naar die norm te brengen. De ICE 3neo heeft geen gelijkvloerse instap, maar de trein is wel voorzien van speciale deuren met een lift, zodat mensen met een rolstoel makkelijker kunnen instappen. Überhaupt hebben de treinen meer deuren dan hun voorgangers, zodat het in- en uitstapproces sneller verloopt.

Tijdens de reis

Aan comfort tijdens de reis is ook gedacht. Zowel de ICE 3neo als de ICE L hebben stopcontacten, verlichting met veranderende kleurenschema’s (zoals in Nederland de SNG en ICNG dat ook hebben), nieuwe bagagerekken met meer ruimte voor koffers en tassen en de tafeltjes bij de stoelen hebben een telefoon- of tablethouder zodat je ongestoord een film of serie kunt bekijken. En geen overbodige luxe in een land dat niet per se bekend staat om het sublieme mobiel bereik: de ruiten in de nieuwe ICE-treinen laten mobiele data beter door.

Aan mobiel bereik is gedacht

Vlottere dienstregeling

De ICE 3neo is niet veel sneller dan de ICE 3M (maximaal 330 km/u), dus een vlottere dienstregeling van en naar Frankfurt ligt niet direct in het verschiet. Dat is anders bij de ICE L, die de IC Berlijn voor z’n rekening gaat nemen. Momenteel neemt de locomotiefwissel in Bad Bentheim nog veel tijd in beslag, maar dat euvel is bij de introductie van het nieuwe materieel verholpen. De bijkomende Talgo-locs kunnen direct de grens over. Volgens NS levert dat een halfuur tijdswinst op, al moet de stop in Almelo daarvoor ook geschrapt worden. Door de inzet van Vectron-locomotieven kan die reistijd al vanaf december worden verkort.

Betere back-up

De ICE 3neo biedt plaats aan 439 reizigers, 14 meer dan in de ICE 3M. In een ICE L-treinstam passen zelfs 570 zitplaatsen, al zijn dat 8 stoelen minder dan in het huidige IC Berlijn-materieel. In totaal koopt DB 90 ICE 3neo-treinen en 79 ICE L-treinen. Uiteraard zijn die treinen niet exclusief voor verbindingen met Nederland, maar volgens NS zorgt het wel voor betere back-upmogelijkheden als een treinstel defect raakt. Momenteel beschikken NS International en DB over 15 ICE 3M-treinstellen en 12 IC Berlijn-rijtuigstammen.

This post was last modified on 14 juli 2023 17:24

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug