Gelderland wil streekbus in dorpen vervangen door FlexNet

De vertrouwde streekbus verdwijnt de komende jaren uit het Gelderse landschap. Alleen op drukke hoofdlijnen blijven ze rijden. Op het platteland mogen inwoners en gemeenten vertellen hoe zij het openbaar vervoer willen reorganiseren. Een nieuw FlexNet moet hun dorpen bereikbaar houden als de streekbus verdwenen is. Dat meldt dagblad Trouw woensdag.

De afgelopen tien jaar is het aantal OV-reizigers gestaag gedaald. Daarnaast krijgen de provincies steeds minder geld van het Rijk, terwijl de kosten blijven stijgen. Volgens Conny Bieze – Gelderse gedeputeerde voor vervoer – is het huidige busdienstsysteem "dat we kennen sinds de Tweede Wereldoorlog" niet meer van deze tijd. Daarom wil de provincie overstappen naar een FlexNet.

Inwoners, gemeenten, bedrijven en instellingen moeten zelf alternatieven voor de bus ontwikkelen. Dit jaar worden daarvoor zes Gelderse mobiliteitscentra geopend. Elke regio krijgt een eigen FlexNet, bijvoorbeeld met deelauto´s, buurtbus, treintaxi, meer elektrische-fietsvoorzieningen of plaatselijke scholieren- en seniorenlijnen. Bieze: "FlexNet kan van alles zijn."

Het gaat volgens de provincie om maatwerp. "Het openbaar vervoer was altijd aanbodgericht", zegt Bieze tegenover dagblad Trouw. "Voor stadslijnen en busdiensten tussen de OV-knooppunten zal dat zo blijven. Maar voor het buitengebied is de vraag: welk vervoer willen de mensen? ´s Avonds rijden er bijna lege bussen rond. Kan die ene passagier dan niet beter met de taxi? FlexNet biedt kansen aan bijvoorbeeld treintaxi´s. Het huidige OV-systeem slaat niet meer aan bij de mensen."

Bieze: "Wij hoeven anders dan andere provincies nog niet te bezuinigen op vervoer, maar we willen voorkomen dat dat over een paar jaar wel nodig is.´´ Overijssel en Zeeland moeten wel bezuinigen, Zeeland zelfs zo´n 15 à 20 procent. Overijssel wil de regiotaxi schrappen, terwijl Zeeland het aantal buslijnen gaat inkrimpen. Zeeland wil de belangrijke lijnen behouden en lijnen waar weinig gebruik van wordt gemaakt vervangen door een haltetaxi. Daar moet wel een uur van tevoren voor worden gebeld. "Het is ook mogelijk een vast tijdstip af te spreken", aldus gedeputeerde George van Heukelom.

In de provincies Groningen en Drenthe wordt al veel gebruik gemaakt van de haltetaxi, die daar de lijnbelbus wordt genoemd. Daarnaast worden op trajecten waar regelmatig halfvolle bussen rijden kleinere bussen ingezet. Wel wordt er geïnvesteerd in belangrijke lijnen die vooral naar de stad Groningen gaan. Bussen rijden daar bijvoorbeeld met een hogere frequentie.

Alle maatregelen dichten echter niet alle financiële gaten, zegt Jan van Selm, directeur van het OV-bureau Groningen Drenthe. "Met alleen slimheid redden we het niet meer. We blijven elk jaar zoeken naar alternatieven.´´ Hij noemt daarbij de e-bike als optie. "Zoiets is al gaande in Assen en daar lijkt het aan te slaan."

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Share
Tags: Mobiliteit

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug