fbpx
Foto: Christian Schreyer via LinkedIn)

“Geen afstand in vliegtuig. Waarom dan wel in OV?”

05 mei 2020 12:23

De roep om mondkapjes in het openbaar vervoer wordt steeds luider. In België zijn mondkapjes inmiddels al verplicht, dat geldt daarom ook voor Thalys. In Duitsland zijn eveneens mondkapjes verplicht in de regionale treinen. Transdev-directeur Christian Schreyer wijst erop dat er bij vluchten ook geen afstand wordt gehouden.

Vliegtuigen

Schreyer is bij Transdev directeur voor het gebied Noord- en Centraal-Europa. Op Linkedin deelt de topman een foto van een volle vlucht Frankfurt – Berlijn. “Iedereen draagt mondmaskers, maar geen social distancing. Het lijkt mogelijk. Waarom in veel landen nog niet in het openbaar vervoer?” vraagt de topman zich af.

Foto van Christian Schreyer op LinkedIn

Woensdag besluit van kabinet

Ook in Nederland klinkt die vraag steeds luider. Onder andere Pier Eringa, bij Trandev verantwoordelijk voor Nederland, en NS-topman Roger van Boxtel denken in die richting. Ook politici vroegen eerder aan het RIVM of dat een optie was. Tot nog toe reageerde het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid terughoudend. Maar de kans is reëel dat Nederland het voorbeeld van onze zuider- en oosterburen volgt. Het kabinet praat deze week over een mogelijke verplichting voor reizigers om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Dit voorstel ligt op tafel en wordt naar verwachting woensdag aangenomen. Dat meldt althans persbureau ANP op basis van ingewijden.

Treinen, bussen en metro’s blijven vooralsnog wel bestemd voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met een vitaal beroep. Vanaf juni komen daar onder andere scholieren uit het voortgezet onderwijs bij als zij weer naar school mogen. Omdat het niet zeker is of iedereen de gewenste 1,5 meter afstand kan behouden, zouden reizigers mondkapjes moeten of kunnen dragen om het risico van besmetting met het coronavirus in te perken.

België en Duitsland

Steeds meer landen zoeken hun heil in mondkapjes. Zo heeft Thalys per 4 mei het dragen van mondkapjes in treinen verplicht gesteld, om daarmee te voldoen aan de Belgische regels. Overigens rijdt de Thalys vanuit Amsterdam en Rotterdam uitsluitend naar Antwerpen en Brussel. De directe treinen naar Parijs zijn tot 8 juni opgeheven.

Ook wie met de Benelux (Rotterdam – Antwerpen) de grens passeert, dient een mondmasker te dragen. Het dragen van mond- en neusbescherming (mondkapje, sjaal of doek) is dringend aanbevolen voor wie met ICE International naar Duitsland reist. In regionale treinen (inclusief S-Bahn) is dat zelfs verplicht. De verplichting geldt ook op stations en perrons.

0 0 stemmen
Artikel waardering
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
4 jaren geleden

“Iedereen draagt mondmaskers, maar geen social distancing. Het lijkt mogelijk.”

Die opmerking van Christian Schreyer is dom, misleidend, of beide: Natuurlijk kún je een mondmasker opzetten en knus bij elkaar gaan zitten. Hoeveel extra besmettingen dat oplevert is niet meteen te zien. Stel je voor dat die oelewapper op de foto links op de derde zichtbare rij naast het gangpad het virus bij zich draagt en het verspreidt. (Voor wie het niet meteen snapt: Die draagt het mondkapje onder zijn neus, dus kan hem net zo goed niet dragen.) Dan blijkt 3 weken later dat het halve vliegtuig besmet is geraakt. Niemand op de foto draagt immers een bril die besmetting via de ogen tegengaat.

En daarbij komt nog dat de meeste mondkapjes die zichtbaar zijn op de foto maar ongeveer 40% van de virusdeeltjes tegenhouden. Alleen het mondkapje van de man in het gestreepte shirt is er mogelijk een die beter werkt.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Je moet in zo’n ruimte wel een FFP2 of 3 dragen. Het gaat om de inademingsbescherming.
Het uitblaasventiel van zo’n respirator geeft geen uitblaasbescherming, eigenlijk zou er dan zo’n chirurgisch doekje overheen moeten.
Het beste zou men de mensen voor het instappen op temperatuur controleren. Dit zal ook wel gebeuren.

Ricardo
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Alleen jammer dat koorts niet bij iedereen met corona voorkomt, dus een temperatuurmeting geeft ook maar schijnveiligheid.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

U doet liever niets? Wanneer je iedereen met verhoging kan weren scheelt het een groot deel van het risico.

Papias
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

88 tot 98% van de gevallen, dus vrijwel iedereen. En bij nog eens 70% komt een droge hoest voor, dus met een van de twee symptomen weet je vrijwel zeker of je het hebt.

Chris
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

De kans op besmetting zal de OV bedrijven worst wezen. Lekker met mondkapjes om als haringen in een ton staan. Dan komen de € weer binnen.

Als er besmettingen in het OV plaatsvinden is de bron toch niet meer te achterhalen. Daarnaast lijken de OV bedrijven de 1,5 meter in de prullenbak te willen gooien, als het maar met een mondkapje erbij is kan alles weer.

En typisch om te zien dat meneer Schreyer a) vliegt van Frankfurt naar Berlijn en b) lekker in de business class zit met een vrije stoel naast hem.

Papias
4 jaren geleden
Antwoord aan  Chris

Het OV is de bottleneck van de hele samenleving. Je kan vrijwel niks verruimen zonder ook meer ruimte in het OV te creëeren, want veel mensen zijn er nou eenmaal van afhankelijk en kun je niet simpelweg een uur of twee uur laten wachten omdat de trein of bus “vol” zit volgens de 1,5 meter norm.

Hanzeboog2012
4 jaren geleden

Jaap van Dissel heeft al eens aangegeven dat mondkapjes helpen. Voor verplegend personeel die in contact komen met andere mensen is het essentieel. Maar de echte oplossing is houden.

Verder gaf Jaap van Dissel al eens aan dat de mondkapje zodanig op je gezicht moet zetten dat de neus en mond bedekt worden. In de trein valt niet aan te ontkomen om mondkapjes te dragen. We zullen een tijdje mee moeten leren leven.

Eduard de Jong
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Uw reactie is pure desinformatie. Van Dissel heeft meermalen aangegeven dat mondkapjes geen oplossing voor het virus zijn, maar voor burgers slechts schijnveiligheid bieden. Voor verplegend en medisch personeel daarentegen hebben zij wél een degelijke betekenis en functie.
Morgen (6 mei) zal blijken dat het financiële belang van ov-bedrijven er toe zal leiden dat ov-reizigers worden opgezadeld met een zinloos oftewel een fake attribuut. Het nutteloze gezichtsmasker kan uiterlijk midden juli naar de prullenbak worden verwezen. Pas dan zal blijken, dat de notoire zakkenvullers van het ov de reizigers met open ogen én bewust flink hebben bedonderd. Van twijfelachtige figuren als Eringa en Van Boxtel had je dit kunnen verwachten.
Het is te hopen, dat de gezichtsmaskers de komende maanden überhaupt niet geleverd kunnen worden. Dat bespaart de reizigers een troosteloze ervaring.

Hanzeboog2012
4 jaren geleden
Antwoord aan  Eduard de Jong

En waarom hebben ze in alle andere OV bedrijven in de wereld wel mondkapjes?

Niet chique om mij desinformatie te verwijten. Jaap van Dissel heeft wel degelijk aangegeven dat mondkapjes helpen. Maar het is marginaal en niet voldoende.

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

“En waarom hebben ze in alle andere OV bedrijven in de wereld wel mondkapjes?”

Als genoeg kiezers roepen om mondkapjes, dan beslissen politici dat er mondkapjes komen. Tenzij de meerderheid van de kiezers deskundig is op het gebied van virologie, heeft die beslissing niets te maken met de vraag of mondkapjes een effectief middel zijn. Het nadeel van democratie.

lezer
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Vaak is er een maatschappelijke coalitie waarbij ook bedrijfsleven zich ook niet onbetuigd laat. Belangrijkste punt is dat het niet gebaseerd moet zijn op ‘kop in het zand steken’.

Haagse Harry
4 jaren geleden
Antwoord aan  Eduard de Jong

Schjjnveiligheid?? Onzin! Mondkapjes zijn *geen* gasmaskers, laten we t daar over eens zijn. Stel dat zo’n mondkapje slechts 20% tegenhoudt. Rekent U ff mee? Dat betekent dat de kans dat ik geïnfecteerd wordt naar beneden gaat naar 80%. Stel dat de persoon naast mij *ook* een mondkapje draagt, dan is de kans dat op infectie gedaald naar, 80% van 80% -> 64%. Is de besmettingkans toch bijna met de helft verminderd door middel van zo’n mondkapje. Je moet m natuurlijk wel goed dragen en dus niet als die lulhannes op de foto.
Ook al eens nagedacht dat een stad als Hong Kong, met een veel grotere bevolkingsdichtheid dan Nederland, relatief weinig corona patienten heeft? Ik ga t totaal afschrijven op mondkapjes, maar het heeft wel een grote invloed. Dat is n feit, maar daar wordt niet bij stilgestaan, zeker niet door directeurtjes van de RIVM.
Ik woon in California, maar mijn broek valt echt af als er dat soort betuttelende besluiten worden genomen.

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Haagse Harry

1) U kunt ook via de ogen besmet worden, dus tenzij u een mondkapje draagt dat ook dienstdoet als blinddoek, gaat een mondkapje niet beschermen tegen besmetting door anderen.
2) Een mondkapje helpt inderdaad iets tegen de besmetting van anderen als verder alles hetzelfde blijft. Het probleem is dat sommigen het mondkapje willen gebruiken als vervanging van afstand houden. Als u echter 50 cm van iemand af gaat zitten met een mondkapje is de kans dat u de ander besmet per saldo vier keer zo groot als wanneer u er zonder mondkapje 150 cm vanaf zit.

Haagse Harry
4 jaren geleden
Antwoord aan  Haagse Harry

Johan: 1 ‘U kunt ook via de ogen besmet worden…’. Klopt. Je kan ook besmet worden door sex te hebben. Daar doet n mondkapje ook niets tegen. Daar gaat t dus niet om.
2: en de besmettingskans wordt *nog* lager als je 150cm afstand wordt gehouden *en* een mondkapje draagt.
Kortom: het mondkapje is geen algeheel beschermingsmiddel. Maar ieder beetje helpt.

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Haagse Harry

@Haagse Harry

Het Covid-19 virus is voor zover bekend niet seksueel overdraagbaar, het is alleen praktisch onmogelijk om seksueel contact te hebben terwijl je besmetting via mond, neus en ogen voorkomt.

De enige reden dat onder meer OV-bedrijven vragen om mondkapjes is dat ze minder afstand dan anderhalve meter willen laten houden, voorspiegelen dat het OV weer op volledige capaciteit zou kunnen functioneren als iedereen maar een lapje voor zijn gezicht knoopt. Dat is een gevaarlijk misverstand.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Haagse Harry

Fijn dat u zo meeleeft. Betutteling is vooral in de USA groot geworden. Zovrel meer red-tape en regeltjes waar je je aan moet houden. En dan maar net doen alsof het een vrij land voor vrije jongens is.

Red
4 jaren geleden

Temperatuur meten? En als jemedicatie gebruikt die een tijdelijke verhoging geven? Of als je last hebt van een Hypo, soort van omgekeerde diabetes, maar wel zweet aanvallen kunnen geven met jawel themperatuur steniging…. Wat dan? Heb je dan koorts mag je niet mee? Hoe werkt dat dan???

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Red

Als de temperatuur het criterium is om het risico te bepalen, dan zal het inderdaad zo zijn dat je niet mee mag indien je om wat voor reden dan ook een verhoging hebt. Als je daarop allerlei uitzonderingen gaat maken, kun je de regel net zo goed niet invoeren.

Red
4 jaren geleden

Temperatuur meten? En als je medicatie gebruikt die een tijdelijke verhoging geven? Of als je last hebt van een Hypo, soort van omgekeerde diabetes, maar wel zweet aanvallen kunnen geven met jawel temperatuur steiging…. Wat dan? Heb je dan koorts mag je niet mee? Hoe werkt dat dan???

Tonny Schonewille
4 jaren geleden

Typisch. Mondkapjes zouden niks bijdragen als je in de trein zit maar in het ziekenhuis zijn ze wel nuttig. Goed verhaal. Lekker kort ook 😉

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Het is niet zo heel moeilijk te begrijpen hoor. 😒 In het ziekenhuis gebruiken ze andere mondkapjes. Aan die mondkapjes is wereldwijd een tekort en je kunt die ook niet lang gebruiken.

Tonny Schonewille
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Chirurgiscje maskers zie ik in Azië ook veel op straat. Dat zijn niet die high end dingen.

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Klopt, maar chirurgische maskers worden in ziekenhuizen niet gebruikt om virusbesmettingen te voorkomen. Het RIVM heeft het in 2008 onderzocht: een theedoek (vergelijkbaar met een zelfgemaakt mondkapje) laat ongeveer 40% van de virusdeeltjes door en een chirurgisch masker ongeveer 25%. FFP2 maskers (‘die high end dingen’) laten maar ongeveer 1% van de virusdeeltjes door. Daarbij moet worden aangetekend dat in dat onderzoek niet is gekeken naar gebruik(sfouten) in de praktijk, alleen naar de filterende werking bij perfect gebruik.

René
4 jaren geleden

In Frankrijk is een gezin van 4 personen straks zo’n € 200 per maand kwijt aan mondkapjes. 3 kapjes per dag per persoon á 60 eurocent per stuk. Dat is een flinke kostenpost. Hopelijk gaan wij niet de kant van Frankrijk op. Een alternatief voor mondkapjes zijn bandana’s of een sjaal voor je mond. Later we dit ook intelligent aanpakken!

Tom
4 jaren geleden

Wordt dus een sjaal of bandana. Meer eisen is niet realistisch.

DeZwarteziel
4 jaren geleden

@haagse Harrie, “Klopt. Je kan ook besmet worden door sex te hebben. Daar doet n mondkapje ook niets tegen. Daar gaat t dus niet om.” Geen sexy hebben in de trein, dat wordt lastig. Ik kon me vandaag al bijna niet inhouden.

Zoek het uit
4 jaren geleden

Leuk he voor mensen die long patient zijn en geen mondkapje kunnen dragen omdat het bijv. een astma aanval veroorzaakt

Leuk niet meer kunnen reizen
Dankje wel he

Papias
4 jaren geleden
Antwoord aan  Zoek het uit

En wat is het daadwerkelijke verschil? Nu wordt het ook al sterk afgeraden om het OV te nemen met longklachten.
Zou het überhaupt niet aandurven om onder de mensen te komen als ik long of hartklachten had.

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Papias

tussen afraden en verplichten zit een verschil

Eduard de Jong
4 jaren geleden

“Hoewel er geen breed gedragen wetenschappelijke consensus is dat het dragen van een niet-medisch mondneusmasker bescherming biedt tegen het oplopen of doorgeven van een presymptomatische COVID-19-infectie”, aldus het OMT. En: “Op straat, of andere publieke plekken waar mensen anderhalve meter afstand kan worden gehouden, moeten mensen geen mondkapjes gaan dragen, luidt het advies. Op plekken waar die anderhalve meter onmogelijk is kan door mensen ’overwogen’ worden om dat wel te doen”.
Kortom: een mondkapje dragen is af te raden en overbodig. Ben toch benieuwd of de campagne van de weinig intelligente ov-sukkels, zoals Eringa, Peters en Van Boxtel, door de regering wordt genegeerd en ter zijde gelegd. Vanavond zullen we dat weten.

Piet
4 jaren geleden

Als men teveel beschermd krijgt men nog een derde golf , nu bij de tweede golf Corona besmettingen zullen de ic niet overbelast worden, de meeste doden zijn al gevallen, teveel beschermen betekent dat we veel langer met Corona te maken hebben

Eduard de Jong
4 jaren geleden

De propaganda-machine van de OV-bedrijven heeft zijn vernietigende werking gedaan: met ingang van 1 juni is voor reizen met het OV een ‘consumenten’-mondkapje verplicht. Van Boxtel, Peters en consorten kunnen tevreden zijn: als agitatoren hebben zij hun doel bereikt: zoveel mogelijk mensen het OV uit jagen. De zakken van de OV-bazen blijven als vanouds gevuld worden.

S Homan
4 jaren geleden

gelukkig hebben wij een auto,hier in ons dorp rijden nooit geen bussen.het station is op 15 km afstand van ons huis.alleen jammer als wij het vliegtuig
zouden pakken,dan moeten wij zo’n stom mondkapje op.
met een bus of trein zou ik nu niet meer reizen.
mocht er een goedkoop treinkaartje komen bij kruitvat of AH ,die gaan wij niet meer kopen
voor heen deden wij dat wel eens.