fbpx

FNV niet akkoord met nieuwe cao NS, dreigen nieuwe stakingen?

17 feb 2024 17:17

Vakbond FNV wil opnieuw in gesprek met NS over de voorgestelde cao voor de medewerkers van de spoorvervoerder. Volgens de bond is er ‘onvoldoende draagvlak’ voor het akkoord dat vorige maand was bereikt. Slechts een kleine meerderheid van 51 procent van de ondervraagde vakbondsleden zegt achter de nieuwe cao te staan.

Volgens de vakbond is het onderhandelingsresultaat neutraal aan leden voorgelegd, omdat de onderhandelaars het gevoel hadden dat ze het maximale resultaat hadden behaald. “Er zitten zeker goede punten in, maar ook een aantal pijnpunten”, zegt FNV-bestuurder Henri Janssen. Leden vinden bijvoorbeeld dat de voorgestelde loonsverhoging niet genoeg is. “Zeker als je die vergelijkt met andere bedrijven, ook in het openbaar vervoer.”

‘Loonsverhoging compenseert niet’

Veel leden die voor stemden zijn eigenlijk niet tevreden met het resultaat, aldus de vakbond. Janssen concludeert dat het draagvlak ontbreekt en vindt dat er een beter voorstel moet komen. In het onderhandelingsakkoord spraken de vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS af met NS dat werknemers onder meer een loonsverhoging krijgen van gemiddeld 6,6 procent en minstens 240 euro. “De voorgestelde loonsverhoging compenseert de achterstand die werknemers van de NS hebben opgelopen door de torenhoge inflatie niet”, stelt Janssen. Ook voor andere arbeidsvoorwaarden zijn er verbeteringen, zoals een vrijstelling voor oudere werknemers van nachtdiensten vanaf 2026.

Of er nieuwe stakingsacties komen, is nog niet bekend. Volgens FNV is daar nu nog geen sprake van en ook spoorvakbond VVMC, waarvan de leden ook tegen de nieuwe cao stemden, wil eerst verder onderhandelen met NS.

‘Beraden op het vervolg’

NS zegt het spijtig te vinden dat er nog geen nieuwe cao is. “We gaan ons beraden op het vervolg, maar het is voor ons nu nog te vroeg om vooruit te lopen op dat vervolg”, zegt een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf. Ze kan ook nog niet aangeven of NS financiële ruimte ziet voor een verbeterd bod. Ook gaat NS niet in op de vraag of de vervoerder nu vreest voor stakingen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
83 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
4 maanden geleden

Zelfs van de FNV-leden stemt de meerderheid voor de CAO, maar Henri Janssen vindt kennelijk dat de FNV de reizigers nog niet genoeg getreiterd heeft dit jaar.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Echt hoor, die regionale OV stakingen waren al een drama. Bijna complete 6 weken achter elkaar stakingen gehad, nou echt geweldig.
En nu dit terwijl de meerderheid voor is? Sorry hoor, maar dit slaat echt helemaal nergens meer op.

C. v d Bijl
4 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Leuk hea als we geen belasting over vliegreizen hoeven te betalen of kerosine. Tegelijkertijd wel volledig worden belast op het gebruik van electronisch openbaar vervoer. Komt dr nog bij dat het geen officiële monopolie is ivbm dat de staat de eigenaar zou moeten zijn. Tickets zijn te duur en medewerkers worden te weinig betaald. Eerlijk, haal de belasting er vanaf en betaal de medewerkers die dag en nacht klaar staan voor de burger.

Annemiek
4 maanden geleden
Antwoord aan  C. v d Bijl

Het is allang een achterhaalde gedachte dat vliegen niet belast wordt. In Nederland bedraagt de vliegbelasting immers EUR29,05 per vertrekkende passagier. Je zult moeite moeten doen om bij NS International een simpele enkele reis te kopen die zwaarder belast wordt.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  C. v d Bijl

Wat voor geen belasting idi..

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Tja, altijd fijn dat jongere werknemers er redelijk op vooruit gaan, maar de wat oudere werknemers het niet gaan voelen. Zelf ben ik voorstander van het Duitse voorbeeld, heel het land paar dagen plat gooien.

Anton
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Het jammere is dat het nooit genoeg is. waarin voor de beginnelingen en jeugdigers het werk steeds aantrekkelijeker wordt omdat die startgrens op een leefgrens valt… vinden de ouderen dat ze met 3.5k tot 4k niet al leefbaar genoeg is.

vind het wel jammer, want de lonen zijn best netjes, zeker met deze verhoging.

edwin de Hond
4 maanden geleden

De FNV heeft klaarblijkelijk nog steeds niet door dat NS aan de (belasting ) infuus ligt. Lekker blijven dwarsliggen en dan vreemd op staan te kijken dat er geen reiziger meer over is.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  edwin de Hond

Ach joh, dat hebben ze afgelopen jaar dus met het regionale OV gedaan en nu willen ze dus verder met de NS! Heerlijk dit.
Straks lekker 5 dagen in de week geen trein dankzij de FNV!
En dan ‘komt het op voor de reizigers’ terwijl letterlijk de meerderheid aangaf dat ze voor de CAO waren..

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Laten we niet vergeten dat bij de VVMC en CNV de meerderheid heeft tegen gestemd en de FNV hier dus wel in mee moest ondanks de krappe meerderheid die voor heeft gestemd van hun leden

Joost2
4 maanden geleden

Gaan we deze paringsdans elk jaar krijgen?

Truus
4 maanden geleden
Antwoord aan  Joost2

Wel als ze telkens een jaarlijkse cao afspreken.

Ricardo
4 maanden geleden

“Veel leden die voor stemden zijn eigenlijk niet tevreden met het resultaat”

Wel knap dat de vakbond dat kan zeggen, waarom stemmen de leden dan voor? Ik zou denken, als de leden voor stemmen ook al is het met de kleinst mogelijke meerderheid, dan is dat het resultaat.

Een HC
4 maanden geleden
Antwoord aan  Ricardo

Omdat je dat kon aangeven. De pijn zit ‘m in de secundaire arbeidsvoorwaarden en onder de oude garde een bepaalde regeling wat vooral ten goede komt van de jonge garde. Die krijgen er procentueel dan meer bij. Die willen liever dat iedereen dan gewoon hefzelfde percentage krijgt.

Ik vind mijn salaris prima, dus voor gestemd, maar veiligheid en de ongezonde roostering is zeker een ding. Dus voor, maar eigenlijk ook niet heel enthousiast.

Baardstaart
4 maanden geleden
Antwoord aan  Een HC

Ik denk dat het grootste punt van zorg de dienstregeling van 2025. Is deze met het beschikbare personeel uit te voeren of krijgen we net als bij ons streekvervoer het plots uitvallende ritten?

Annemiek
4 maanden geleden
Antwoord aan  Een HC

Ik zit ‘s avonds laat wel eens in de sprinter van Zwolle naar Groningen. Dan is de eerste klasse vaak een vergaarbak van betaald passagierend NS-personeel. Vaak wordt dan luidkeels het dienstrooster besproken. Gedwongen meeluisterend heb ik nog nooit over een dienstrooster gehoord dat maar enigszins op hard werken leek.

Donderdagavond hoorde ik een conducteur vertellen over zijn rooster voor deze week. Er zat voor hem een werkdag tussen waarbij hij passagierend van Groningen naar Zwolle moest en dan als HC op de rit naar Leeuwarden. Dan moest hij met een taxi naar Groningen, waar hij dan pauze had om vervolgens nog een slag Groningen – Zwolle te maken.

Ik denk wel eens dat het begrip ‘hard werken’ zich voor conducteurs in een ander universum bevindt ten opzichte van de werkelijke betekenis.

truus
4 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Conducteurs passagieren niet. Ze krijgen een extra op een trein om zich naar de volgende trein te begeven. Op die trein worden ze geacht gewoon hun werk te doen als tweede man. Diensten van machinisten en conducteurs beginnen elke dag op een andere tijd. Net zoals ze eindigen op een andere tijd. Wisseling van treinen kan binnen tien minuten zijn. Ga jij maar eens naar een (schone) toilet vanaf je trein en dan op tijd naar de volgende. Een pauze van 30 minuten. Dat is inclusief lopen vanaf je trein en op tijd bij de volgdende staan. De diensten duren gemiddeld 9 uur. Ga maar eens proberen, elke dag vd week vroeg opstaan. Half drie om vier uur beginnen. Volgende dag half zeven en om acht uur beginnen. 9.30 uur werken en de volgende dag half vier opstaan en vijf uur beginnen. Dat is wat het werk zwaar maakt. Dat er klaplopers tussen zitten klopt. Ns moet gewoon de kaartlezers gaan uitlezen. Simpel. Dan weten ze wie er hun werk doen en wie niet.
Vergis je ook niet in de agressie. Je leest er weinig over maar komt dagelijks voor. De aanrijdingen. Elke dag meermaals. Conducteur en machinist zwaar? Jazeker wel.

Brabo
4 maanden geleden

Met dit soort personeel heeft NS geen auto-concurrentie nodig om failliet te gaan.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Brabo

Niet alleen NS hoor, maar ook Arriva, Qbuzz, Keolis, noem maar op.
Heb daar al teveel last van gehad afgelopen jaar en nu gaat dus hetzelfde gebeuren met de NS, great!
Vakbonden zijn geweldig maar niet heus.

Baardstaart
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Dat krijg je als je bus teveel diensten met te weinig personeel wilt draaien. Bij de Arriva’s, EBS-sen en de Qbuzzen van deze wereld zijn inmiddels kampioen geworden om provincies busdiensten te beloven, die ze qua personeel niet waar kunnen maken en provincies, die er keer op keer intrappen. Verder OV-multinationals, die een doel hebben en dat is winstmaken door in de marges personeel leeg te knijpen. Gevolg is dat busdiensten zeer onbetrouwbaar worden, veel werkstress ziekte verzuim (Ziekteverzuim bij het streekvervoerder is rond 20%) en vervolgens bonden, die in dit geval zeker terecht een punt hebben. Verders zijn de electrische bussen onbetrouwbaar en ik zie ze liever vandaag dan morgen weer vervangen worden door traditionele Euro6 diesels. Verder zijn veel buschauffeur 60+ jaar.

Oscar
4 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Dus als ik het goed begrijp:

De landbouw heeft agrireuzen, het openbaar vervoer logireuzen.
Dit zijn de ondernemingen die de poen vangen waarvoor de boeren resp. de chauffeurs/machinisten/conducteurs zich het snot voor ogen werken.
Als deze echte werkende klasse gaat staken, dan is de burger de klos, spuugt die via de sociale media zijn gal uit over de werkenden, terwijl de reuzen buiten schot blijven.

Anoniem
4 maanden geleden

actie, actie, actie!

Baardstaart
4 maanden geleden

Ik kan van de situatie van de NS weinig zeggen behalve dat ik vaak heb horen zeggen dat de NS goede arbeidsvoorwaarden heeft. – Waar het gaat om het aanpakken van personeelstekorten betekent dat werven van personeel nodig is en het geboden loon moet aantrekkelijk zijn om voor het OV te kiezen ipv iets anders. Meer personeelskosten resulteert in hogere kosten dat weer terug komt in hogere ticket prijzen. Uiteindelijk denk ik zolang het personeelstekort blijft bestaan dat het OV geen enkele kans maakt als auto alternatief en dat de overheid zal moeten aansturen om het OV beschikbaar en betaalbaar te houden voor de niet keuze reiziger. Dit betekent het slim versoberen van de dienstregeling als maatregelen om wegcapasiteit te laten groeien en te stoppen met het ontmoedigen van autobezit en gebruik. In de regios zal het gebruik van flexOV gestroomlijnd en reizigersvriendelijker gemaakt moeten worden. Verder zal er ook gekeken moeten worden naar geautomatiseerd OV in de randstad. Ook zal de transitie van fossiel naar electrisch uitgesteld moeten worden totdat deze technologie even duur als beschikbaar wordt als de brandstof auto. Ook bij het OV moet er gestopt worden om nieuwe concessies te verplichten zgn CO2 arme bussen aan te schaffen en gewone Euro6 dieselbussen voorlopig te kunnen gebruiken.

Bij RRReis Twente dreigt ook een staking, omdat de er een veel te hoge werkdruk is en de bussen slecht zijn. Beide kan ik met eigen ogen bevestigen. Door deze mix wordt het OV voor de reiziger ook onbetrouwbaar en heb het idee dat 1 op de 10 a 15 bussen uitvalt. Deze situatie is gewoon onhoudbaar en alle druk, die door personeel, politiek en reizigersorganisaties op de vervoerders en de provincie gelegd wordt om de situatie gezonder te maken lijkt me meer dan nodig. Ook zullen stakingen hier in de eerste plaats niet gunstig voor de reiziger uitpakken, maar op de lange termijn wel tot serieuze verbeteringen van de dienstverlening kunnen leiden. De situatie is hier onhoudbaar.

Opa Ties
4 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

NS moet eindelijk eens leren het werk met minder mensen te organiseren. Begin maar eens met het afschaffen van de verdachte lichte conducteur,

Baardstaart
4 maanden geleden
Antwoord aan  Opa Ties

Daar ben ik volledig mee eens. Ik denk dat de NS net als de regionale vervoerders met service en controle ploegen moeten gaan werken. Dan wordt ook het probleem met de sociale veiligheid opgelost, omdat er altijd meerdere conducteurs tegelijk aan het werk zijn.

Tumtum
4 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Of je zet gewoon weer standaard 2 man op 6 balken VIRM, bepaalde probleemlijnen en erkent dat de BOA afschaffen een slecht idee was.

Die controleteams ga je echt niet op iedere lijn vinden. Als er dan wat aan de hand is heb je niemand op zo’n trein.

Regionaal of in een beperkt gebied is dat makkelijker te regelen. Je hebtnoverigens stads meer controleploegen en acties momenteel

Annemiek
4 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

@TumTum. De BOA-bevoegdheid voor HC’s is afgeschaft op voorspraak van de vakbonden. Die vonden dat conducteurs teveel stress ondervonden voor de herhalingscursussen en de consequenties wanneer die niet gehaald zouden worden. In feite bedoelen de vakbonden dat ze conducteurs er te dom voor vinden. En daarin hebben ze wellicht gelijk. Al wanneer een laag percentage zakt voor de herhalingen, heeft dat direct consequenties voor de inzetbaarheid van het personeel en zullen er ritten uitvallen. Het vak van conducteur kent een relatief lage (voor-)opleiding, waarbij het uitvoeren van simpele administratieve taken wel past, maar het doorgronden van de materie achter de opsporingsbevoegdheden niet.

Anoniem
4 maanden geleden

Voor minimaal inflatiecorrectie staken is voor iedereen goed, werkenden, niet werkenden en AOW-ers.
De koopkracht is minimaal behouden.
Ik ben solidair en voor mijn en jullie beurs.
Er is genoeg geld voorhanden.
Ga belastingontduiking, – ontwijking aanpakken en verhoog vermogensbelasting, erfbelasting en inkomensbelasting voor de 25 % rijksten/hoogste inkomens.

N.
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

De erfbelasting en hogere inkomensschalen zijn al gigantisch in Nederland…
Volgens mij is het probleem gewoon dat we ons rijker gedragen hebben als land dan dat we zijn.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  N.

@N
“De erfbelasting en hogere inkomensschalen zijn al gigantisch in Nederland…”

U brengt het zo mooi, dat ik bijna medelijden krijg met deze zielige groep.
Ik zou zeggen: start een voedselbank tussen de villa’s in Aerdenhout.

Johan
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Die zogenaamde inflatiecorrectie stuwt de inflatie voor voor volgend jaar op. Dat is alleen goed voor mensen en bedrijven die hoge leningen hebben lopen. Bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont en een paar spaarcenten hebt word je van inflatie alleen maar armer.

Baardstaart
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Stakingen moet je niet zomaar inzetten en alleen als er echt een fundamenteel conflict is wegens zaken als ziekmakende werkomstandigheden, ernstige sociale veiligheidsproblemen etc. Daar is in deze bij de NS vooralsnog geen sprake van, maar bij de bussen van RRReis Twente is hier wel sprake van. De wens van de NS om de dienstregeling uit te breiden met te weinig personeel kan tot een situatie leiden waarvan ik denk dat een staking gerechtvaardig kan zijn. Besef wel dat staken een zwaar wapen is, dat niet lichtzinnig gebruikt mag worden. Zeker niet in de publieke sector. De rechter moet hier ook (cevielrechterlijk) op moeten kunnen toetsen. In zo een situatie vallen er regelmatig ritten uit door te hoge werkdruk. Verder blijf ik vinden dat de NS net als de regio vervoerders moeten gaan werken met service en controle teams. Hierbij is er niet altijd een conducteur in de trein en is het nodig dat er bij een aanrijding er ook vrijwel meteen iemand van de brandweer / politie is die de taken op zich neemt wat normaal de conducteur doet. Eerste zaken afdekken en de machinist bijstaan. Dan zou hier goede afspraken met de hulpdiensten gemaakt moeten worden.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Het is eigenlijk heel makkelijk: NS personeel is jarenlang akkoord gegaan met lage inflatiecorrectie wegens een toezegging dat het nog wel komt, het is nu klaar, na jarenlange koopkrachtmindering willen ze weer te besteden hebben wat ze eerst ook te besteden hadden.

Annemiek
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Dat is een sprookje dat je je blijkbaar door de vakbond laat wijsmaken. De inflatie is jarenlang laag geweest en altijd op zijn minst gecompenseerd via de middels de CAO geregelde loonsverhogingen.

Anoniem
4 maanden geleden

Dreigt met rechtse regering verdere uitholling samenleving?
Wordt met verspreiding door rechtse politieke partijen van haat en hetze de weg weer vrijgemaakt voor oorlogsellende?

Baardstaart
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Er is een duidelijk verschil tussen rechts en conservatief.
Rechts is voor verdergaande economische liberalisering, terwijl conservatieven een halt willen toeroepen aan woke en doorgeschoten klimaat/stikstof beleid. Meer kleinschalig ondernemersschap ten koste van multinationals zie ik toch meer als modern-links en zie ik zeker als wenselijk.

In mijn ogen zijn de PVV en de BBB eerder conservatieven partijen dan rechtse partijen. De PVV heeft duidelijk kenmerken van een links-conservatieve partij, die het sociale programma van de SP heeft gecopieerd. En de BBB is echt een plattelandspartij, die de belangen van het achterland en de boeren behartigt en wil daar ook zo goed mogelijk bereikbaar wilt houden en ook met OV. De enige echte economisch rechterpartijen zijn de SGP en BVNL.

Verder is er een verschil tussen een automobiliteits partij en een mobiliteitspartij. Een autopartij heeft geen enkel oog voor het OV, terwijl en mobiliteitspartij naast goede toegankelijkheid van de auto ook goed, veilig en betaalbaar OV wilt. Betaalbaar is NIET gratis.

Anoniem
4 maanden geleden

Dreigt met rechtse regering verdere uitholling samenleving?
Wordt met verspreiding door rechtse politieke partijen van haat en hetze de weg weer vrijgemaakt voor oorlogsellende? Of is met …

Falo
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Alles goed met u?
Dit is een website die gaat over treinreizen en het OV.
Uw politieke ei kunt u wellicht ergens anders kwijt.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Falo

Dan moet “anoniem” dat wel anoniem kwijt kunnen. Op veel fora kan dat niet.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

vrijheid van meningsuiting is een groot goed.
Beperken is hetzelfde als fake news verspreiden.
Facisme ligt op de loer.
De Nato pleit voor een goede rail-infrastruktuur nu.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

vrijheid van meningsuiting is een groot goed.
Beperken is hetzelfde als fake news verspreiden.
Facisme ligt op de loer.
De Nato pleit voor een goede rail-infrastruktuur nu.

A wake up call.

zoals de Hoop Scheffer en de Munchen Security Council heden zeggen.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik ben vurig voor vrijheid van meningsuiting maar tegen anoniem gescheld en roeptoeterij.
Sta waar je voor staat, maar doe dat onder je eigen naam.
Er wordt teveel fake nieuws de wereld in geslingerd uit anonieme bronnen.

Klimaatmoe
4 maanden geleden
Antwoord aan  Falo

Waarschijnlijk heeft hij zijn medicatie niet ingenomen vanmorgen,foei.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Klimaatmoe

heb me altijd van rechtse onzin onthouden.
Ook dit geframe met medicijn.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Falo

@fallo
Ook treinreizen is politiek.

N.
4 maanden geleden

Ouder personeel toe te staan geen nachtdiensten meer te draaien is een goede manier om de werkdruk voor jongere werknemers nog meer te verhogen, en die komen dan gewoonweg niet meer.
Maar ja, jonger personeel is ondervertegenwoordigd bij vakbonden, dus het is logisch dat ze zich vooral voor het oudere personeel inzetten.

frits
4 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Kortom jongeren
Wordt lid van een vakbond

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  frits

Die zijn niet bereid om te betalen voor een lidmaatschap en al hun gegevens door te geven

frits
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

wie of wat bent u?

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

hahaha, een vakbond voor anoniem roeptoeters met maar een lid om anoniem te blijven.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Het is begrijpelijk dat als jij 55 jaar of ouder bent, je het wellicht niet meer aankunt om van 7 tot 3 nachtdienst te draaien. Daarintegen werken met name de 20ers met alle liefde nachtdiensten, met name om de toeslagen die ze ervoor krijgen. Ohja, en ik zit gewoon bij een vakbond en ik heb netjes “NEE” gestemd. Groetjes “jongere” die bij het spoor werkt.

Annemiek
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Je moet als jongere (onder de 50) conducteur bij NS weten dat je je pensioen niet gaat halen als conducteur. Het is een vak dat in de huidige vorm zal verdwijnen. Je moet je bovendien realiseren dat de kans groot is dat je, als je bij het spoor werkzaam blijft, dat niet je hele carrière onder de merknaam NS gaat doen, maar dat je bij een andere onderneming in dienst komt. Des te moeilijker je het het bedrijf nu maakt, des te sneller zal dat gebeuren. Voor alles wat je nu wenst voor de ouderen, kom je zelf absoluut niet in aanmerking zodra je zelf oud bent. Persoonlijk denk ik dat het al onmogelijk is dat het vak van conducteur nog bestaat als de concessie HRN 2025-33 afloopt. Het is in je eigen belang dat het personeel wat meebeweegt en meedenkt over een toekomstbestendige inhoud van het vak en niet steeds met de hakken in het zand gaat. Des te meer je nu tegenwerkt, des te meer je als een lastige kostenpost wordt gezien en des te makkelijker wordt het om afscheid van je te nemen. Je moet zelf weten wat je doet, maar ‘tegen’ stemmen als jongere of uberhaupt lid worden van een vakbond, kan wel eens heel erg negatief voor je uitpakken.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Misschien kun je je obsessieve haat jegens conducteurs eens even opzij zetten en verder denken dan je neus lang is. De NS CAO gaat ook over machinisten die nachtdiensten doen, over V&S die ‘s nachts moeten werken, over de personele en materiële bijsturing die in de nacht soms met grote moeite alle eindjes aan elkaar geknoopt krijgen.

Misschien moet de NS eens nadenken waarom er zoveel managers en directeuren rond lopen. En nadenken waarom de salarissen van de mensen in de top zo exorbitant hoog moet zijn. Dan weten ze meteen waarom het personeel tegen deze CAO stemt.

Anoniem
4 maanden geleden

Ik geloof dat anoniem het goed heeft verwoord.

Je kunt tenslotte niet treinreizen als je jaar in jaar uit in je inkomen achteruitgaat.

Hoor je iets bij de informatie/formatie bij rechts iets over bestaanszekerheid? Neen.

De Hoop Scheffer zegt in Buitenhof dat er in de 2e Kamer partijen zitten die Poetin-ondersteuners zijn. (PVV, FvD)

Baardstaart
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Als je vele miljarden aan externe zaken en klimaat/stikstof uitgeeft blijft er ook steeds minder over voor de zaken waar de overheid eigenlijk voor bedoeld is; namelijk het faciliteren van gemeenschappelijke zaken en dat mensen niet door een bepaalde ondergrens heen zakken. Ik geloof zelf helemaal niet in electrische auto’s en zwaaipalen. Mits voldoende personeel kan een goed OV wel deels een alternatief zijn voor het autoverkeer. Daar zijn we nu helaas heel ver van weg en ik zie voorlopig hier ook geen oplossing voor. Ook denk ik dat landbouw en oplossen van woningnood voor ons te belangrijk is om dit te laten hinderen door stikstof en CO2. Ik denk dat we in moeten zetten op kernenergie en aardgas. Uiteindelijk zal er voor aardgas een niet fossiele vervanger gevonden moeten worden en zal kernenergie zich verder moeten ontwikkelen naar thorium en fusie. Verder denk ik gezien onze bevolkingsdruk heel kritisch moeten zijn, wie we binnenhalen. De tijd van massa emigratie licht wat mij betreft achter ons. Ik heb zelf – zoals ik dit sinds de Coronatijd doe – op de FvD gestemd.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Laten we het bij het OV en vervoer houden. Als daadwerkelijk voor het OV en samenhang met de fiets gekozen wordt, dan zijn er wel degelijk alternatieven voor de automobiliteit.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

domme praat.
De koek word gewoon niet eerlijk verdeeld.
Rechtse politiek maakt de verdeling erger/onrechtvaardiger voor de armen.
Rijken werken niet, ze parasiteren van de produktie van de werkenden, ze eigenen zich de vruchten van de arbeid toe.
Vandaar dat de vakbond een gerechtvaardig/er deel van de koek moet opeisen voor de meerderheid die dag in dag uit bestolen worden door de rechtse parasieten.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

“De koek word gewoon niet eerlijk verdeeld”
Daarmee heb je gelijk, maar doe dat niet anoniem en op een juiste toonzetting. Slinger niet anoniem met ongefundeerde termen als “domme praat” Zo kan ik je niet serieus nemen. Nogmaals: wie ben je?

Annemiek
4 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Als je kijkt naar het aanstaande energiecontract dat NS gesloten heeft, dan zie je inderdaad dat daar geld wordt weggegooid. NS gaat daarin grijze stroom inkopen bij de leverancier en koopt daarnaast certificaten in bij Shell, zodat de grijze energie wordt groengewassen. De treinen rijden op exact dezelfde stroom, ongeacht of er een certificaat ingekocht wordt. Voor de belasting van het milieu maakt het in de verste verte niet uit dat die certificaten worden ingekocht. Het inkopen van die certificaten is dus weggegooid geld. Waar wel een einde aan komt, is dat NS kan doen alsof bepaalde windparken speciaal voor NS ontwikkeld zijn, terwijl de stroom die gebruikt wordt daadwerkelijk net zo grijs is als alle andere stroom in Nederland.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Old school network.
Zou wordt de wereld verkloot.
Die netwerken van neo- liberalen hebben nooit vernieuwing, verbetering vooral mens, natuur, klimaat gebracht.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

@Annemiek
Hoe zit dat met de stroom en de diesel van andere vervoerders, zoals Arriva?

A.M. Berben
4 maanden geleden

Dit is puur en alleen een vakbondsprobleem en dient dan ook uitsluitend daar te worden opgelost en niet weer eens opnieuw lekker makkelijk over de ruggen van reizigers.
NS mocht en mag ervan uitgaan dat er een akkoord bereikt was tussen haar en de vakbonden en het gaat niet aan om daar nu zomaar weer op terug te komen. Op die manier geldt er nooit meer iets en kunnen we bijvoorbeeld wel elke maand opnieuw gaan stemmen.
Ik ben er zeer op tegen om hier nu op in te gaan, immers wat is het gevolg, dat er nooit meer zoiets als een ook echt geldend loonakkoord meer gaat komen? Moeten we dat willen?

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  A.M. Berben

vrijheid van vakvereniging.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

je kunt niet anoniem lid worden van een vakbeweging.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  A.M. Berben

Een managementsprobleem.
Indien het management samenwerkt/goed overleg op basis van gelijkwaardig opereert dan komen er ook door beide partijen gedragen oplossingen uit voort.
Helaas is het management alleen gefixeerd op het belang van de kapitaalverschaffers en hun eigen financiele voordelen.

Anoniem
4 maanden geleden
Anoniem
4 maanden geleden

Gelukkig ben ik nu gestopt met reizen met de trein

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik reis met trein ipv vliegtuig.
En ben geen dief van mijn portemonnee.

Anoniem
4 maanden geleden

Kom op management regel het.

Anoniem
4 maanden geleden

Die azijnpissers die nu zitten te klagen zouden zstaken zelf ook voor hun eigen belang..
Stop met klagen en accepteer als medewerkers willen staken..voor iedere cao.

Johan
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Een fatsoenlijke werknemer staakt niet. Die neemt netjes ontslag en zoekt een andere baan als de vorige niet meer bevalt.

Simon
4 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Hm, ik zou de volgorde wijzigen.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Wat mag een werknemer van een fatsoenlijke werkgever verlangen?

Johan
4 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Dat de werkgever de gesloten arbeidsovereenkomst nakomt totdat een van beide partijen die opzegt.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

@Johan
De arbeidsovereenkomst geldt voor een bepaalde periode. Tegen het aflopen van deze periode volgen onderhandelingen. De omstandigheden kunnen veranderd zijn door bijvoorbeeld een gedaalde koopkracht of gewijzigde werkomstandigheden. Meestal komen partijen daar wel uit. De vakbonden sturen een delegatie naar de onderhandelingstafel, maar uiteindelijk beslissen de leden. Zo zijn nu eenmaal de afgesproken regels. Daar is niks onfatsoenlijks bij.

Johan
4 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

@Bert Sitters
En als je daar niet uitkomt, zoek je als fatsoenlijke werknemer een andere baan, in plaats van je werkgever te chanteren door te staken.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

@Johan

Ik vind dat jij het begrip “fatsoen” misplaatst gebruikt.
In wat voor wereld leef jij? Zoekt maar wat anders? Zo werkt dat echt niet. Het gaat om onderhandelingen en onderhandelingen kunnen nu eenmaal hard gespeeld worden.
Staken is geen chantage. Wel een geoorloofd drukmiddel. Staken is echt een recht. Zie het Europees Sociaal Handvest. Als een werkgever
vindt dat een staking dat geval een zwaar middel is, dan kan de werkgever naar de rechter stappen.

Anoniem
4 maanden geleden

Is er een oplossing in het zicht?
Wanneer komt de/ is er al een stakingsaanzegging?
Dan neem ik de volgende trein wel weer!

Anoniem
4 maanden geleden

Moeten ze alweer gaan staken voor loonverhoging?
Daar moeten wij passagiers weer voor betalen, zodat voor veel mensen die van het ov afhankelijk zijn te duur wordt en mensen di dat kunnen gaan voor de auto kiezen. Veel minder reizigers betekend minder treinen en een grote reorganisatie omdat er dan echt weinig reizigers zijn overgebleven. Ik moet voor het minimumloon werken en ik ben afhankelijk van het ov. Hoe moeilijk het ook is ik heb alle reden om te staken maar we staken nooit.

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Wordt lid van de vakbond.
Stem op partij die voor mensen tot 130% minimumloon strijden voor gratis gratis OV.
En ga zolang carpoolen, met de fiets.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Met zo’n discussie tussen “anoniem” en “anoniem” kom je niet veel verder. Schept alleen maar eens waas.

Frans E.R. Eekhout
4 maanden geleden

…de kip…
Regelmatig reis ik met Arriva en wat opvalt, steevast heb ik controle door minimaal 2 mensen of meer en controleren dat doen ze echt wel ! Zelfs op het Aken traject naar Heerlen gaat een Duitse conducteur mee en controleert ieders plaatsbewijs en de Duitse bestuurders die spreken een aardig mondje Nederlands en dat is wel zo handig als er een verstoring of wijziging is.
EN NS, daar mag je al blij zijn als de conducteurs/trices eens ECHT naar je plaatsbewijs vragen, meestal is het kijken en langs lopen of er nog “kip-of-ei” in de trein zit. Vraag mij wel of of de mensen die voor het spoor als werkgever kiezen alleen voor de poen doen of ook voor het inhoudelijke aspect, daar heb ik soms zo mijn bedenkingen over, maar natuurlijk wel staken voor mee Euro’s op de bankrekening met al die verplaatsingen en onregelmatige diensten en alle gezeur van die reizigers die zich soms niet weten te gedragen.
Ieder zijn “sport” of het nu wel of niet “spoort”…

Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  Frans E.R. Eekhout

Laatste drie dagen iedere keer op de heen – en terugweg gecontroleerd.
Daarvoor 2 x in de week.
Dus nu 3 uit of 3 = 100%.