fbpx

Extra budget om zelfdoding op spoor tegen te gaan

11 mei 2017 21:46

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) trekt 14 miljoen euro uit voor extra maatregelen om zelfdodingen op het spoor tegen te gaan. Dijksma meldt donderdag dat proeven met hekken, antiloopmatten en borden die verwijzen naar 113 Zelfmoordpreventie een behoorlijk effect hebben gehad.

Volgens haar hebben de maatregelen geleid tot een afname van 30 tot 40 procent van het aantal dodelijke incidenten op proeflocaties. De aanpak wordt daarom ook op andere plekken langs het spoor voortgezet. ProRail ontwikkelt bovendien maatregelen voor overwegen, waar veel zelfdodingen plaatsvinden. Het gaat daarbij onder meer om cameratoezicht op afstand.

Ieder jaar plegen zo’n tweehonderd mensen zelfmoord op het spoor. Naast de tragedies voor alle betrokkenen, zorgt het jaarlijks ook voor ongeveer een miljoen vertraagde reizen. De kosten voor spoorbedrijven en de reiziger bedragen bij elkaar opgeteld 63 miljoen euro.

Dijksma schrijft in een brief aan de Tweede Kamer verder dat het veel tijd kost om een zelfdoding op het spoor af te handelen. Het is daarom de bedoeling dit terug te brengen van ongeveer 2,5 uur naar 1,5 uur.

Dat moet onder meer mogelijk worden door treinen en het spoor sneller te reinigen en de mensen die een rol spelen bij de afhandeling sneller ter plekke te krijgen. Ook camera’s aan de voorkant van treinen kunnen een bijdrage leveren. Die registreren wat er is gebeurd, wat het onderzoek naar de toedracht vereenvoudigt. Nieuwe treinen van de NS zijn standaard uitgerust met zo’n camera.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk Angenent
7 jaren geleden

Is het niet effectiever beter de bezuinigingen op de psychiatrie terug te draaien? Nu lopen al die “verwarde personen” op straat. Dat gaat regelmatig mis.

Dr. Pietersson
7 jaren geleden
Antwoord aan  Henk Angenent

Ze kunnen die psychiatrische mensen een chip inbouwen en als ze dan te dicht bij het spoor komen dan krijgen ze een stroomstoot

Herman Nimis
7 jaren geleden

Eens met dhr. Angenent. Het probleem zou bij de wortel aangepakt moeten worden en niet als symptoombestrijding. Daarnaast is het een feit dat sommige psychiatrische instellingen te dicht bij een spoorlijn liggen (Ermelo, Eindhoven).

M. Gerritse
7 jaren geleden

Ik ben het ook eens met Angenent en om Nimis aan te vullen, ook in Nijmegen ligt een kliniek langs het spoor waar het weleens fout gaat.
Wie kan dit lijstje aanvullen want ik heb het idee dat deze lijst veel groter is en dat er in de politiek al eerder over geklaagd is.

M. Gerritse
7 jaren geleden

Er zijn tussen station Heyendaal en Molenhoek/Mook ook hekken langs het spoor geplaatst maar die blijken te laag want er klimmen regelmatig scholieren inclusief fiets over om sneller thuis te zijn.