Enkelvoudig in- en uitchecken gaat niet door: te duur

Treinreizigers moeten ook de komende jaren verplicht per vervoeder in- en uitchecken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is niet bereid om 22 miljoen euro te investeren om dit mogelijk te maken. Reizigersorganisaties reageren teleurgesteld. Vervoerders lieten in het verleden al weten het project erg duur te vinden.

Boete

Al jaren is het een grote wens van reizigers: in- en uitchecken per treinreis. Nu moeten reizigers nog opletten of ze bij het juiste poortje inchecken, doen ze dat niet, dan kunnen ze bij controle een boete van 50 euro verwachten. Vooral op stations als Amersfoort, Zutphen en Arnhem gaat het geregeld fout.

Aandringen Tweede Kamer

Al jarenlang willen reizigersorganisaties de ontwerpfout in het ov-chipkaartsysteem oplossen. Het vorige kabinet besloot in 2015 op aandringen van de Tweede Kamer uiteindelijk het ‘enkelvoudig’ in- en uitchecken door te gaan voeren. Het huidige systeem is niet gebruiksvriendelijk, wat ertoe leidt dat reizigers fouten maken en op extra kosten worden gejaagd. Ook kost het iedere keer in- en uitchecken te veel tijd, vond de Tweede Kamer destijds.

221.000 fouten

In het verleden waren de vervoerders niet overtuigd van de nut- en noodzaak van het enkelvoudig in- en uitchecken. Inmiddels snappen de vervoerders het nut wel, maar wijzen ze er op dat het ingewikkeld is. De staatssecretaris wijst erop dat het in- en uitchecken ‘slechts’ in 221.000 gevallen per jaar fout gaat. Jaarlijks worden er 400 miljoen treinreizen gemaakt.

Te duur

Het ontwikkelen van een nieuw systeem kost 22 miljoen euro. Daarna zou de ontwikkeling en het onderhoud jaarlijks 7,7 miljoen euro kosten. Te duur vindt Van Veldhoven. Ze wijst er bovendien op dat reizigers al online een ticket kunnen kopen, en dan hoeven reizigers niet per vervoerder in- en uit te checken. Iets wat ook al in 2015 mogelijk was.

Gênant

Reizigersorganisaties reageren teleurgesteld. “Teleurstellend voor alle OV-reizigers dat single check in check out met de OV-chipkaart definitief niet mogelijk wordt” reageert het OV-Loket op Twitter.
“Een stationsinrichting met rijen poortjes van verschillende merken OV en met overstappaaltjes op de perrons wordt steeds gênanter”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Het OV maakt zich zo voor incidentele reizigers onbegrijpelijk en zelfs voor geroutineerde reizigers bij tijd en wijle tot valkuil”.

Verbijsterd

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is verbijsterd. Niet alleen omdat het enkelvoudig in- en uitchecken er niet komt, maar ook vanwege de rol van onder andere Rover. “In een geheim overleg zijn consumentenorganisaties 15 jaar na invoering van de chipkaart en gehannes over een akkoord gegaan met het intrekken van deze belofte omdat het OV-chipkaartsysteem aan het einde van zijn levensduur is” stelt voorzitter Rikus Spithorst.

Nieuw systeem

En inderdaad, erkent Rover directeur Freek Bos dat de vereniging het huidige systeem nu aanpassen te duur vindt. “We willen nog steeds dat reizigers éénmaal per treinreis hoeven in- en uit te checken, maar het huidige systeem is bijna afgeschreven. Als we dat nu al gaan aanpassen, kost het miljoenen, en die rekening komt bij de reiziger. Dat willen we niet” legt hij uit. Rover wil als het huidige ov-chipkaartsysteem aan vervanging toe is gekozen wordt voor een nieuw systeem en enkelvoudig in- en uitchecken alsnog mogelijk wordt.

2 cent per treinreis

Treinreiziger.nl noemt het verrassend dat na jaren van praten nu wordt besloten toch niet te investeren in enkelvoudig in- en uitchecken. “Als alle reizigers die het nu verkeerd doen worden beboet, levert dat jaarlijks ruim 10 miljoen euro op. Met een investering van jaarlijks 7,7 miljoen euro voorkom je dat” meent redacteur Hildebrand van Kuijeren. Een sommetje dat overigens niet helemaal op gaat, want in de praktijk lopen reizigers weliswaar het risico om een boete te krijgen, maar een groot deel krijgt uiteindelijk geen boete. Die reizigers raken – als ze niets doen – alleen hun borg kwijt.
Van Kuijeren wijst er verder op dat enkelvoudig inchecken het niet alleen makkelijker maakt voor de 2210.000 reizigers die het verkeerd doen, maar ook voor de 400 miljoen andere treinreizen eenvoudiger worden.”Jaarlijks kost het 7,7 miljoen. Dat is nog geen 2 cent per treinreis. Dat is het wat mij betreft wel waard”.

This post was last modified on 5 februari 2019 13:36

Share
Tags: OV-chipkaart

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug