fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Dronken treinmachinist opgepakt in Duitsland

16 dec 2022 15:11

Een treinmachinist met een slok op heeft in en rondom de Duitse stad Stuttgart voor chaotische taferelen gezorgd. De man die een trein van de S-Bahn, een regionale spoorlijn, bestuurde, reed stations voorbij, weigerde de deuren te openen en sprak via de intercom zijn ongenoegen uit over zijn werkgever.

Station voorbij gereden

Het incident kwam aan het licht toen een vrouw die bij het station van Rutesheim op haar dochter stond te wachten de politie belde omdat de trein het perron voorbijreed. De 43-jarige machinist had toen al bij verschillende stations voor chaos gezorgd door de deuren dicht te laten of deze pas na lange tijd te openen, zegt een politiewoordvoerder tegen Duitse media.

Toen de politie al op de hoogte was van het incident, slaagde de machinist erin om nog een ongepland rondje in de trein te rijden. De man werd uiteindelijk gearresteerd en had een te hoog alcoholpromillage in zijn bloed. Er is een onderzoek naar hem ingesteld wegens ernstige verstoring van het treinverkeer.

Andere incidenten

In Nederland is er veertien jaar geleden ook een incident geweest met een dronken machinist. In 2008 werd er bij ‘t Harde een dronken machinist van de trein gehaald. Die had destijds contact opgenomen met de verkeersleiding omdat hij dacht iets te hebben aangereden. Bij controle op het spoor zelf kon de spoorwegpolitie vervolgens geen sporen van een aanrijding ontdekken. Wel rees het vermoeden dat de machinist alcohol had gebruikt. Een blaastest wees uit dat dit klopte. De machinist is toen op staande voet ontslagen.

Ook bij Arriva is er in het verleden een incident geweest met een dronken machinist, dat was in 2011. In Duitsland haalde recenter een incident het nieuws, in 2017. Het ging toen om een voorval bij Aken, waarbij reizigers een machinist stomdronken in zijn cabine aantroffen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans E.R. Eekhout
1 jaar geleden

Gelden er soms geen regels hoeveel iemand gedronken mag hebben en hoeveel tijd er moet liggen tussen het moment dat men iets genuttigd heeft en aan zijn dienst begint, voor piloten garden namelijk zulke regels dus hoe zit dat bij de trein ?
Het is trouwens verwerpelijk dat men met alcohol op aan het verkeer deelneemt en zeker een trein of tram of bus of metro of auto om maar eens wat te noemen moet of wilt gaan besturen !

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
1 jaar geleden
Antwoord aan  Frans E.R. Eekhout

De regels zijn niet het probleem, maar met duizenden werknemers gaat door de jaren geen altijd wel een enkeling, wellicht bij lastige situatie privé , wel eens de fout in. Daarvoor is dus geen ruimte, en volgt ontslag op staande voet.

kees
1 jaar geleden

iets dergelijks deed zich jaren terug voor ook in Frankrijk

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  kees

In Japan is er treinongeluk gebeurd doordat een machinist een vertraging van minder dan een minuut wilde goedmaken. Dit ging met wat onbesuisd handelen gepaard en er ontstond een ongeluk. Niet door de sake.

Richard
1 jaar geleden

Daarbij geld ook dat het spoor een bepaalde sensatiezucht in de media oproepen. Waarom is het nieuws dat een machinist in Stuttgart dronken aan het rijden was. Iemand die vannacht zijn auto dronken tegen een boom geparkeerd heeft haalt hooguit het lokale suffertje.

Met zoveel werknemers gebeurd dit.
Slechter vind ik dat zo’n persoon direct ontslagen wordt, zonder naar de oorzaak te kijken. Dat getuigt van zeeeeeer slecht werkgeverschap. Dat zo’n persoon een tijdje niet mag rijden lijkt me wel evident.

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Richard

Enkele kranten hier doen hun best om zulk buitenlands nieuws te brengen. Vaak lijkt het alsof het hier ergens in NL was. Frappant is dat ze alleen uit Engelstalige kranten overschrijven. Andere talen beheerst de gemiddelde stukjesschrijver niet.

Anoniem
1 jaar geleden

Beste mensen.
Als machinist ben je verantwoordelijk over de personen en het materieel. Het is terecht dat de machinist op staande voet word ontslagen. Alles draait om veiligheid. Bij gebruik van alcohol of drugs heb je geen reactievermogen meer en kan je grote ongelukken veroorzaken met dodelijke afloop.