fbpx
Foto: (c) RET

Derde incidentele reizigers reist met ov met bankpas

07 jun 2024 17:01

Een jaar na de invoering van het nieuwe ov-betaalsysteem OVpay wordt 15 procent van alle ritten in het openbaar vervoer in Nederland met een betaalpas, creditcard of mobiel betaald. Vooral mensen die incidenteel de bus, metro, tram of trein gebruiken en toeristen maken gebruik van deze betaalmogelijkheid.

36 procent

Het aandeel reizigers dat OVpay gebruikt, ligt hoger als alleen de reizigers die tijdens hun reis betalen worden meegenomen. Als de abonnementhouders niet worden meegeteld, is in 36 procent van de gevallen met een betaalpas ingecheckt, volgens gegevens van OVpay en ov-chipkaartbedrijf Translink.

Dat mensen met een abonnement niet reizen met de bankpas is logisch, want deze groep kan ook niet inchecken met hun bankpas of creditcard. Doen ze dat wel, dan is er geen koppeling met hun abonnement en worden ze in de cijfers alsnog als incidentele reizigers gezien.

Ov-pas

Reizen met OVpay werkt simpel. Met een betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS of Triodos kunnen reizigers in- en uitchecken. De ritprijs wordt dan automatisch afgeschreven van de betaalrekening. Er kan ook met een creditcard gereisd worden, ook internationale reizigers kunnen dat.

Later dit jaar wordt ook de ov-pas geïntroduceerd. Het nieuwe systeem vervangt op termijn de huidige ov-chipkaart, waarvan de techniek aan vervanging toe is. De ov-chipkaart blijft voorlopig geldig, maar verdwijnt uiteindelijk.

(c) ANP / Treinreiziger.nl.