Connexxion Zeeland verhoogt kilometertarief met 38%, korting voor vaste klanten

Incidentele reizigers gaan in Zeeland aanzienlijk meer betalen voor het openbaar vervoer. Het kilometertarief wordt bij Connexxion Zeeland met maar liefst 38 procent verhoogd. De extra opbrengsten die dat genereert worden gebruikt om frequente reizigers korting te geven.

Aanzienlijk duurder

Iedereen die minder dan 20 euro per maand kwijt is aan busreizen bij Connexxion in Zeeland krijgt te maken met de forse prijsstijging. Omdat het basistarief niet wordt verhoogd, worden vooral lange ritten aanzienlijk duurder. Een enkeltje met de bus van bijvoorbeeld Zierikzee naar Middelburg kost straks geen 9,45 euro meer, maar 12,66 euro.

Reizigers die meer dan 20 euro per maand aan Connexxion Zeeland betalen komen in aanmerking voor korting. Daarvoor moeten reizigers wel in het bezit zijn van een persoonlijke ov-chipkaart én het nieuwe product Zeeland Voordeel aanschaffen. Met Zeeland Voordeel krijgen reizigers voortaan één keer per maand een factuur voor de gemaakte kosten.

NS Flex

Een probleem is wel dat Zeeland Voordeel vooralsnog niet te combineren is met NS Flex. “Het is nu zo dat je bij één vervoerder reizen op rekening kunt aanvragen” zegt Connexxion-woordvoerder Ariska Bouterse. Volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl klopt die lezing niet. “Ik heb zelf tegelijkertijd gebruik gemaakt van NS Flex en van Achteraf Betalen Consumenten bij de RET. Dat verliep zonder problemen.”

Connexxion zegt wel dat er gewerkt wordt aan een oplossing. De bedoeling is dat reizigers in de toekomst kunnen aangeven dat ze bijvoorbeeld alleen de treinreizen via NS gefactureerd willen krijgen. Bij Connexxion moeten reizigers dan vervolgens aangeven dat ze alleen de busreizen op de factuur willen krijgen.

Vanaf 40 euro verbruik goedkoper

Wie meer dan 20 euro per maand verbruikt, een persoonlijke ov-chipkaart heeft en geen NS Flex is niet automatisch goedkoper uit. Die groep krijgt weliswaar korting, maar in veel gevallen is die korting niet groter dan de extra kosten. De korting geldt ook alleen over de kosten die boven de 20 euro uitkomen.

Connexxion erkent dat slechts voor een beperkt aantal reizigers de kosten zullen dalen. “Het omslagpunt ligt ongeveer bij veertig euro. Wie meer dan veertig euro per maand besteedt aan openbaar vervoer in Zeeland zal straks goedkoper uit zijn” zegt Bouterse.

De vervoerder benadrukt zelf niet beter te worden van het nieuwe systeem. Bouterse: “Per saldo zal bij een gelijk aantal reizigers onze omzet gelijk blijven.” Doordat frequente reizigers tot 60 procent korting kunnen krijgen hoopt de vervoerder dat die aangemoedigd worden om vaker de bus te nemen.

20 tot 60% korting

Reizigers krijgen over de eerste twintig euro nooit korting. Als de factuur tussen de 20 en 35 euro bedraagt, krijgen ze 20% korting op het kilometertarief. Loopt het bedrag op tot meer dan 35 euro? Dan krijgt de reiziger over dat gedeelte 60 procent korting. De factuur wordt nooit meer dan 130 euro per maand.

Connexxion verwacht zelf dat 21% van de reizigers te maken krijgt met een forse prijsstijging, 48% van de reizigers min of meer evenveel blijft betalen en de overige 30% straks goedkoper uit is. De vervoerder wijst erop dat reizigers in Zeeland gemiddeld 17 kilometer afleggen. Uitgaande van die afstand gaan reizigers bij twaalf reizen of meer per maand erop vooruit.

Rover

Reizigersorganisatie Rover heeft het nieuwe systeem onder de aandacht gebracht. Rover Zeeland is blij met de korting voor frequente reizigers, maar vindt dat incidentele reizigers te hard geraakt worden door het nieuwe systeem. Rover Zeeland berekende dat de incidentele reiziger wel 25 tot 30 procent duurder uit kan zijn. Ook hekelt de Rover-afdeling de hoge eerste inleg van €50 die nodig is om Zeeland Voordeel te kunnen gebruiken. “Dit wordt verrekend met de reiskosten maar kan vooral voor een huishouden met meerdere gezinsleden een afschrikwekkende werking hebben” aldus Rover.

Rover wijst erop dat vooral incidentele reizigers straks de dupe zijn, en dat dit de groep is die niet van het openbaar vervoer afhankelijk is. “Mogelijk laten ze de bus voortaan links liggen”, stelt Gerda Spaander namens Rover-Zeeland. 

Mei

Het nieuwe systeem is nog niet in gegaan, dat zal gebeuren begin mei. Tot die tijd geldt het oude kilometertarief.

Meer nieuws

This post was last modified on 28 januari 2021 14:55

Share
Tags: Connexxion

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

4 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug