Home

Conducteur deelt boetes uit vanwege negeren fluitsignaal

Toch instappen als de conducteur al gefloten heeft? Dat is drie reizigers op Schiphol gisteren duur komen te staan. Ze hebben een boete gekregen van ieder 230 euro. Dat melden diverse media.

Volgens het AD werd daarbij onder meer de Utrechtse oud-wethouder Gilbert Isabella beboet. Volgens de oud-wethouder stonden de deuren open en had hij géén fluitje gehoord. “Na mij stapten nog twee mensen in,” citeert het AD de wethouder. Waarna de hoofdconducteur achter ze aankomt. “Tja… dat wordt een dure, meneer, zegt ze nog vrolijk en huppelt achter me aan.”

“Een conducteur kan beslissen om een boete uit te delen, als iemand na het fluitsignaal instapt,” reageert NS-woordvoerder Erik Kroeze tegenover de NOS. “Dat is ter beoordeling van hem.” Wat voor veel reizigers verwarrend is, is dat het fluitsignaal vaak al 20 à 30 seconde voor de officiële vertrektijd klinkt – en een enkele keer al een minuut voor de vertrektijd, al is dat niet de bedoeling.

NS zet zich actief in om reizigers erop te wijzen dat ze na het fluitsignaal niet meer mogen instappen. Uit cijfers blijkt dat 54 procent van de mensen die na het fluitsignaal op het perron komen, nog snel instapt. 43 procent van de conducteurs maakt dagelijks een gevaarlijke situatie mee, bleek uit een interne peiling van NS vorig jaar. Een deel van de gevaarlijke situaties kan wellicht voorkomen worden als de vertrekprocedure pas start op de vertrektijd.

Niet alle reizigers weten dat het laatste instapmoment vóór de vertrektijd ligt. Volgens NS zou het aanpassen van die regels zorgen voor nieuwe verwarring. “Als we het laatste instapmoment als vertrekmoment gaan communiceren, gaan reizigers misschien weer denken dat we te laat vertrekken en blijft er onduidelijk. Met deze campagne willen we treinreizigers bewust maken,” legde een NS-woordvoerder vorig jaar uit.

Het spoorbedrijf zegt vandaag dat er enkele boetes per jaar worden uitgedeeld voor reizigers die na het fluitsignaal instappen. Meestal komt een reiziger ervan af met een standje. Maar soms deelt de conducteur de boete uit, bijvoorbeeld als de orde in het geding is. Of, zoals NS zegt, “de goede bedrijfsvoering”. Kroeze: “Als je de deuren van de trein openhoudt of ertussen gaat staan, dan kan de trein niet weg. En dat leidt weer tot vertraging.”

De 230 euro boete gaat overigens niet naar NS, maar naar justitie. Die bepaalt ook de hoogte van de boete.

This post was last modified on 21 juli 2017 15:58

Share
Tags: Veiligheid

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug