fbpx

Computer herkent treinagressie

De Delftse promovendus Dragos Datcu heeft een computersysteem ontwikkeld dat de basisemoties angst, woede, verbazing, blijdschap, verdriet en walging succesvol herkent. Ook de NS is betrokken bij een pilot-studie op het gebied van emotieherkenning. Daar kijkt men of agressie in treincoupés wellicht automatisch is te herkennen en dus vroegtijdig te signaleren.

Datcu’s collega-promovendus Zhenke Yang richtte zich hierop, met dezelfde basistechnieken als Datcu. Hij had echter voornamelijk te maken met twee van de zes emoties, namelijk woede bij de aanvaller en angst bij het slachtoffer.

Acteurs
Yang deed, in samenwerking met NS en ProRail, een aantal proeven, in het lab maar ook in een (niet-rijdend) treintoestel gevuld met ingehuurde acteurs. Deze moesten bijvoorbeeld lastige dronken passagiers spelen; anderen speelden voor conducteur. Doel was dat het systeem uit gezichtsuitdrukkingen en spraak kon opmaken of er sprake was van een (aanstaand) agressief incident.

Controlekamer
De proeven van Yang waren gedeeltelijk succesvol. Een probleem was bijvoorbeeld dat het detectiesysteem in zoommodus niet meer goed functioneert als personen heftig bewegen. Een voordeel is wel dat de infrastructuur voor een dergelijk systeem bij de NS al voor een deel aanwezig is. Internationale treinen hebben al standaard camera’s in de trein hangen die via internet te volgen zijn in een centrale controlekamer in Utrecht.

Er zijn nu echter veel te veel coupés en bijbehorende camerabeelden om effectief te kunnen scannen door (veiligheids)medewerkers van de NS. Yang: ‘Op dit moment wordt agressie dus eigenlijk altijd achteraf geconstateerd. Als je vroegtijdig en automatisch detecteert waar een incident dreigt, zou men misschien wél op tijd in kunnen grijpen.’