fbpx

Commerciële vervoerders tegen deal NS en HTM

02 okt 2012 14:48

De overeenkomst tussen de Nederlandse Spoorwegen en het gemeentelijke vervoerbedrijf HTM is oneerlijk en ongewenst. Dat zeggen de commerciële vervoerders Veolia, Arriva, Connexxion en Syntus dinsdag in het Financieele Dagblad.

De NS maakte vorige week bekend de intentie te hebben om 49 procent van de aandelen in de Haagse vervoerder te kopen van de gemeente Den Haag. Volgens de commerciële vervoerders nemen de twee partijen hiermee ´een loopje met de regels´. Sinds dinsdag zijn de grote steden uitgezonderd van de verplichting het openbaar vervoer aan te besteden.

Meebieden
"De bedoeling is dat gemeenten hun eigen vervoerbedrijf het stadsvervoer kunnen gunnen", zegt directeur Manu Lageirse van Veolia tegen het FD. "Maar nu staat Den Haag onderhands 49 procent van de aandelen af aan een monopolist." De bedrijven willen of alsnog een aanbesteding of ook kunnen meebieden op HTM. 

Qbuzz
De bedrijven vrezen dat de NS niet alleen op HTM uit is, maar ook een oogje heeft laten vallen op de gemeentelijke vervoerbedrijven in Rotterdam en Amsterdam, de RET en het GVB. De bedrijven waren eerder woest toen NS een belang van 49 procent nam in Qbuzz. De bedrijven stapten toen naar de rechter, zonder succes.

Politiek
De meningen over de deal zijn verdeeld. Dat geldt ook in de politiek. Zo noemt de ChristenUnie de samenwerking tussen HTM en NS ´misschien zo gek nog niet´. Wel waarschuwt de partij voor een ´sluipende monopolisering´ van het openbaar vervoer door de NS. Ook GroenLinks is in het algemeen positief over de deal. De VVD is minder enthousiast. De NS sluit aandelen in andere gemeentelijke vervoerbedrijven niet uit. "Dat zou kunnen leiden tot toestanden die in strijd zijn met Europese regelgeving", stelde VVD senator Schouwenaar.

Vakbonden
De vakbonden reageerden eerder gematigd positief op de geplande gedeeltelijke overname van de Haagse stadsvervoerder HTM door de NS. Bestuurder Burg Anker van vakbond CNV Vakmensen heeft vertrouwen in de NS omdat die ´het thema vervoer diep in de vezels heeft zitten´. FNV Bondgenoten houdt er echter rekening mee dat de NS wegloopt als het slechter gaat. Reizigersorganisatie Rover is positief over de deal.