Boek: De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd

Het is de Zwarte bladzijde uit de 180 jarige geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen: de Jodentransporten vanuit Westerbork. Toch werd NS vlak juist na de oorlog juist als held gezien. Op 17 september verschijnt het boek De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd die de omslag beschrijft.

17 september

Dat het boek op 17 september verschijnt is geen toeval. Het is dan precies 75 jaar geleden dat in Nederland de Spoorwegstaking begon. Op bevel van de regering in ballingschap legden meer dan 30.000 mensen van de Nederlandse Spoorwegen het werk neer. Dat bevel werd gecommuniceerd met een speciale codeboodschap: “De kinderen van Versteeg moeten allen onder de wol.”

160 pagina’s

Het 160 pagina dikke boek toont op indrukwekkende wijze de geschiedenis uit de periode 1939 – 1945. Het boek komt er op initiatief van historicus David Barnouw, oud-medewerker van het Niod. Hij wilde met het boek afrekenen met alle broodjeaapverhalen. Het boek is geschreven met hulp van Guus Veenendaal (spoorweghistoricus) en Dirk Mulder (voormalig directeur herinneringscentrum Kamp Westerbork).

Onderzoek

De schrijvers hebben in de spoorwegarchieven gegraven, en daarin bijvoorbeeld een telegram van de Deutsche Reichsbahn gevonden waarin de Nederlandse Spoorwegen opdracht krijgt om wagons klaar te zetten voor een transport vanuit Westerbork. Uit onderzoek blijkt ook dat er een hoger aantal transporten was dan tot nu toe werd aangenomen. Die gingen niet alleen maar met goederenwagons, maar ook met personenrijtuigen 3e klas (al gebeurde dat maar weinig).

Beeldend boek

Het verhaal van de Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd is er ook een van beeldvorming. Het eindigt, via fotomateriaal, onderzoek en de recente bevindingen die daar uit voort zijn gekomen, bij de afspraken met de commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WO2.

Actie Treinwebshop

Wie het boek voor of op 17 september bij Treinwebshop reserveert, krijgt gratis ook de dubbel-dvd “Sporen naar het Front” erbij. De combideal kost 24,95 euro. Meer weten over het boek? Luister dan naar het interview met mede auteur David Barnouw op NPO Radio 1.

This post was last modified on 15 september 2019 09:35

Share
Tags: Historie

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug