Beperkte reizigersgroei U-OV door stakingen

In 2018 hebben reizigers in Utrecht iets minder vaak de stadsbus en de tram genomen. Dat is het gevolg van een reeks stakingsdagen in het voorjaar. Ook het mooie weer in de zomer kan invloed hebben gehad. De streekbus deed het beter in Utrecht: die noteerde ondanks de stakingen een groei van 4%.

Gevolgen staking

Tussen eind april en begin juli werd er vorig jaar in het openbaar diverse dagen gestaakt. Die staking heeft een licht negatief effect gehad op de reizigersgroei. Niet alleen doordat reizigers tijdens de staking niet met de bus konden reizen, maar ook doordat een klein deel van de vraag na de stakingen uitviel. “De vraag is daarna geleidelijk weer aangetrokken. In november 2018 zaten we weer op het niveau van een jaar eerder”, vertelt een woordvoerder van de provincie Utrecht.

Lichte daling

Al met al is de tram in de provincie Utrecht in 2018 circa 2% minder vaak gebruikt dan in 2017. Bij de bus is de daling minimaal (-0,25%). Behalve de staking kan ook het mooie weer invloed hebben gehad, waardoor een deel van de reizigers mogelijk de tram of de bus heeft omgeruild voor de fiets. Desondanks blijft de kostendenkingsgraad van U-OV relatief hoog. Ongeveer 68% van de kosten wordt door de reiziger betaald. Bij de tram worden echter de kosten van de infrastructuur en het trammaterieel buiten beschouwing gelaten.

Streekbus

De streekbus heeft ondanks de stakingen in 2018 meer reizigers vervoerd (+4%) dan een jaar eerder. De provincie denkt dat dit te maken heeft met het feit dat vervoerder Keolis in 2017 nog te maken had met opstartproblemen. Daar was in 2018 geen sprake meer van. De groei van de streekbus compenseert de daling van de tram en de stadsbus, waardoor al met al over heel de provincie Utrecht er vorig jaar sprake was van een kleine groei.

Stiptheid

Dat de opstartproblemen van de nieuwe streekconcessie in 2018 tot het verleden behoorden, blijkt ook uit de stiptheidscijfers. De stiptheid is in 2018 iets gestegen. Die stijging is deels gerealiseerd door extra tijd aan de dienstregeling toe te voegen. “Hierdoor wordt de dienstregeling meer betrouwbaar, maar ook iets langzamer. Deze verruiming is een noodzakelijk gevolg van de slechte doorstroming, drukte op de weg en beperkte eigen infrastructuur voor de bus” aldus de provincie.

Te vroeg

Bij de stadsbus en tram is het aantal ritten met meer dan 2 minuten vertraging beperkt. Wel vertrekt een deel van de voertuigen te vroeg. “Bij te vroeg vertrekken gaat het vaak om een beperkt aantal seconden.”

This post was last modified on 15 juni 2019 07:30

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug