fbpx

ANWB: Proef Achteraf betalen OV succesvol. Wachten op vervolg

24 mrt 2017 10:04

Eerst reizen, dan betalen. Volgens dat principe startte de ANWB samen met alle ov-bedrijven in 2015 een proef. Die proef is inmiddels succesvol afgerond. De ANWB wil er graag mee verder, toch is onduidelijk op welke termijn er een vervolg op komt.

De ANWB wilde met de proef het openbaar vervoer aantrekkelijker en eenvoudiger maken. “Mensen die weinig reizen bijvoorbeeld, hoeven dan op het station niet eerst te staan hannesen om hun ov-chipkaart met een noodzakelijk bedrag op te laden,” legde een woordvoerder destijds uit. Dat doel is bereikt. De deelnemers waren erg te spreken over het gemak van reizen.

Tijdens de proef moest ook blijken of er een groot betalingsrisico was. Dat bleek mee te vallen. De ANWB is dan ook tevreden met de uitkomsten. “We willen er graag mee door, maar er zijn veel partijen bij betrokken en het is een complexe materie. Daardoor kunnen we nu niet zeggen wanneer er een vervolg komt” legt Ad Vonk van de ANWB uit. Tijdens de proef, die in 2016 beëindigd is, werd er gebruik gemaakt van het NS Business platform. Volgens de belangenvereniging wil ook NS door met de proef. NS bevestigt dat er een vervolg gaat komen. Nadere details heeft het spoorbedrijf niet gegeven. Het ANWB zou het liefst zien dat alle 4 miljoen leden straks gebruik kunnen maken van reizen op rekening bij NS.

NS schrijft in het jaarverslag van 2016 dat 95% van de deelnemers tevreden was over achteraf betalen. “Ze waren er met name over te spreken dat ze geen saldo meer hoefden te laden en geen startsaldo meer nodig hadden. De leerpunten uit de pilot nemen we mee in de verdere productontwikkeling van Reizen op Rekening voor de consumentenmarkt” schrijft het spoorbedrijf in het jaarverslag.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ov-shitkaart
7 jaren geleden

De proef met ov-chip op mobiel was ook succcesvol, maar deze week werd het definitief uitgerold en blijkt het hele systeem ruk te zijn.

Kortom: dat een proef succesvol is verlopen, wil niet zeggen dat het in de praktijk ook goed werkt