fbpx

ANWB: opbrengst vliegtaks naar internationale trein

De ANWB pleit ervoor om de opbrengst van de vliegtaks te gebruiken om internationale treinreizen aantrekkelijk te maken. Op vakantie met de trein kan op die manier een goed en duurzaam alternatief zijn voor een vliegvakantie, stelt de bond.

Europees systeem

Volgens een schatting van het kabinet is de opbrengst van de belasting 200 miljoen euro per jaar. De Tweede Kamer neemt deze week een besluit over de invoering van een vliegtaks in Nederland. Het kabinet wil in 2021 een vliegbelasting invoeren maar is voorstander van een Europees systeem en heeft het onderwerp al eerder aangekaart bij de EU.

Prijs treinkaartje

Goedkopere internationale treintickets kunnen volgens de ANWB een interessant alternatief worden voor de reiziger die duurzamer wil reizen. Vakantiegangers kiezen nu vaak voor minder klimaatvriendelijk vervoer, omdat ze in verhouding met een vliegticket minder makkelijk een goedkoop treinticket kunnen vinden.

Overigens bleek uit onderzoek van Treinreiziger.nl en de Consumentenbond dat de trein ook nu al regelmatig goedkoper is dan het vliegtuig. Bij de trein is het alleen moeilijker alle tarieven en aanbieders goed te kunnen vergelijken.

Infrastructuur en aanbod

Een ander probleem is dat veel bestemmingen direct met het vliegtuig bereikbaar zijn, terwijl bij een trein vaak moet worden overgestapt. Zo zijn steden als Lyon, Kopenhagen, Praag en Milaan niet rechtstreeks per trein bereikbaar vanuit Nederland. Wenen, München en Innsbruck vooralsnog ook niet, maar dat gaat eind dit jaar veranderen door de introductie van de Nightjet.

Naast een lagere prijs is het ook belangrijk dat de infrastructuur verbeterd. Zo is er nu geen ruimte om het treinaanbod naar Keulen uit te breiden. NS pleit om een HSL tussen Utrecht en Arnhem te realiseren, waardoor de reistijd met Düsseldorf, Berlijn en Frankfurt verbeterd moet worden.

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat 54 procent van de leden vindt dat alternatieven voor korte vliegtuigreizen gestimuleerd moeten worden.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rudy
4 jaren geleden

Zinloos voorstel. Ik heb niet de indruk dat geld een probleem is bij het opzetten van internationale treindiensten. De NS kan vrijwel direct starten met Amsterdam – Arnhem – Köln of Amsterdam – Eindhoven – Aachen of Eindhoven – Venlo – Köln. Rijtuigen zijn er in Europa zat en multicourante loks ook. Voor de HSL waren de Traxx-en snel gehuurd en met de instroom van de Intercity nieuwe generatie kan de NS deze loks met rijtuigen van de HSL vrijspelen voor andere internationale diensten. Ook zouden huidige orders voor nieuw materieel aangepast of uitgebreid kunnen worden. In het kader van Albellio is wel een doorgaande treindienst met geschikt materieel mogelijk. Vaak is een internationale treindienst niet meer dan een doorgetrokken nationale treindienst. Het heeft dus meer te maken met onwil en andere prioriteiten.

Hanzeboog2012
4 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Rudy:

De Traxx waren inderdaad snel gehuurd. Bombardier gaf destijds aan bij NS dat ze de goede locomotieven konden die met ERTMS overweg konden.

Dan hebben we over het jaar 2005. Inmiddels weten we beter.

Een bestaande locomotief/treinstel achteraf aanpassen is vragen om problemen. Met de ICNG is dat niet het geval. Die is qua ontwikkeling te vergelijken met SNG.

Joep
4 jaren geleden

Wat een achterlijk voorstel. Waar bemoeit de autoclub zich mee. Elk vervoersmodel heeft voor- en nadelen. Dit tegen elkaar uitspelen is weerzinwekkend.

Jo
4 jaren geleden

Ach, dat artikel van treinreiziger.nl met de prijsvergelijking naar London was ook flut. Het vliegtuig is gewoon vaak goedkoper dan de trein. Als het vliegtuig duurder wordt is de auto de eerstvolgende optie. Een viegtaks werkt alleen als deze ook volledig naar de reductie van de treintickets gaat. Maar door de bureaucratie gaat dat niet gebeuren. Daarnaast zal ook iets aan de betrouwbaarheid van de treinen moeten doen. Want vliegen is gewoon betrouwbaarder en met de trein heb je al vaak vertraging voor je het land uit bent.

Joost2
4 jaren geleden

Dat ‘onderzoek’ was toch echt niet best. Het lag er wel heel dik bovenop dat bewust voor Londen gekozen was als case omdat de trein daar relatief gunstig uit zou komen. Om vervolgens de generaliserende conclusie te trekken dat de kosten van de trein ten opzichte van de kosten van het vliegtuig wel meevallen voor reizen naar steden in Europa.

Ben
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jo

Waarom zijn vliegtickets goedkoper omdat over de kerosine geen belasting wordt betaald, anders als bij het spoor waar gewoon BELASTING wordt geheven over de ELEKTRISCHE ENERGIE die een trein gebruikt.
Tevens wordt er een flinke prijs gerekend voor het gebruik van het spoor.

Rene
4 jaren geleden

Goed idee!

Ed
4 jaren geleden

Dit is een goed idee als:

– Er eindelijk eens goede trein-boekingsites komen.
– De trein ook op korte boekingstermijn goedkoper gaat worden c.q. gelijk aan het vliegtuig.

Rechtstreekse treinen hoeven niet perse, maar je moet wel nadenken over overstapcomfort. Je hele zooi meeslepen van spoor 2 naar spoor 18 is dat dus niet. Of zorg dan voor de goede faciliteiten.

Dan is er nog het punt van aantal verbindingen per dag. Dat is lastig, omdat je zelfs bij het eerste vliegtuig vanuit londen om maar iets te noemen om 8:30 in Amsterdam kunt zijn. Dat haal ik met de trein niet. Oplossing? Ik ken ze niet. Voor zakelijke reizigers een grote issue.

2N2
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ed

Naar een goede site zou zeker geld moeten. Ook zou de boekingsperiode voor treinen langer moeten zijn. Bij SNCF is dat drie maanden, dat is niet handig als je verder vooruit planned.

2N2
4 jaren geleden

Een goed idee van ANWB. De overheid zou het geld moeten gebruiken om vervoerders aan te trekken op ontbrekende schakels zoals Dusseldorf-Eindhoven-Breda-Antwerpen en terugkeer van IC Maastricht-Brussel. Dat zal eerst met subsidie moeten om hopelijk daarna te groeien.

2N2
4 jaren geleden
Antwoord aan  2N2

En proberen de TGV uit Brussel Zuid door te laten rijden naar Nederland, dat levert snelle verbindingen op met Frankrijk en Zwitserland.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  2N2

Dat vereist wel flink wat meer treinen. Misschien dat ze bij de Thalys vervanging extra treinen kunnen kopen. Of wellicht een serie vooraf 🙂
Is er zoveel capaciteit op de HSL en op het stuk in België

rudy
4 jaren geleden
Antwoord aan  2N2

@2N2 Dit is het herstel van de NBDS. Die spoorweg lag er ooit als belangrijke internationale verbinding. (London) – Vlissingen – Breda – Boxtel – Gennel – Wesel en dan verder naar Berlin of St. Petersburg. Door de eerste wereldoorlog is deze verbinding in onbruik geraakt. Het tracé is nog vrijwel geheel beschikbaar.

2N2
4 jaren geleden
Antwoord aan  rudy

Niet zo bedoeld. Het gaat om het verbinden van belangrijke steden in Brabant met het TGV en ICE netwerk. Dat kan via bestaande infrastructuur via Venlo en HSL naar Antwerpen. Zou echt een hele goede nieuwe schakel zijn.

Eef Hartman
4 jaren geleden
Antwoord aan  rudy

> Door de eerste wereldoorlog is deze verbinding in onbruik geraakt.
> Het tracé is nog vrijwel geheel beschikbaar.

Nee hoor, het spoor tot ten westen van Veghel ligt er nog, maar de brug over de Aa is verwijderd (vanwege te smal) en ten oosten van Veghel is de hele spoorlijn opgenomen, gedeeltelijk door fietspaden vervangen. Ook de onderdoorgang met de Maaslijn bij Beugen is verdwenen.

Eef Hartman
4 jaren geleden
Antwoord aan  Eef Hartman

Sorry, maak dat de brug over de Zuid-Willemsvaart.
Google maps bracht me in verwarring, maar op een Duitse site vond ik een mooie foto van die brug.
Zie bahn-in-haan.de/41boxtbahn.html

Bert Sitters
4 jaren geleden
Antwoord aan  rudy

@Rudy,
De Eerste Wereldoorlog is al meer dan 100 jaar geleden. Ooit was er een bootverbinding van Engeland met aansluitende internationale treinen. Later is deze dienst verplaatst naar Hoek van Holland. Er gaan echter al jaren geen internationale treinen meer naar Hoek van Holland.
Het Duitse lijntje was enkelsporig. Je realiseert niet zomaar een nieuwe volwaardige spoorlijn op dit tracé. Er zijn snelwegen gekomen, die gekruist moeten worden Er zullen tal van kunstwerken moeten worden aangelegd en de bruggen over de Maas en de Rijn zijn er niet.
Beter is alles op alles zetten op Utrecht – Arnhem – Duitsland als absolute prioriteit.
Daarnaast voor Brabant ook denken aan Eindhoven- Venlo – Moenchengladbach – Keulen.
Ook snel tracé naar Hengelo niet vergeten, maar eerst Utrecht -Arnhem – Duitsland.

Just
4 jaren geleden

Wateen toepasselijke foto voor de ICE naar Basel:)

treingraag
4 jaren geleden

Nachttrein ASD-Lyon had potentie, wie durft? Erik de Zwart? (eindelijk)

E. Grafland
4 jaren geleden

Lijkt me heerlijk. Op zich is Parijs natuurlijk een OV-ramp met die ver uit elkaar liggende stations. Ik heb het wel gedaan hoor, en je kunt van de nood een deugd maken door het overstappen uit te breiden tot een gezellig middagje/avondje daar – heb ik ook meer dan eens gedaan – maar in de metro met je spullen, de criminaliteit .. (een vriend van mij is met zijn spullen bij de metropoortjes beroofd, en wij werden kort geleden op Gare du Nord door een vriendelijke Australisch gewaarschuwd dat vier types op ons loerden).

Bert Sitters
4 jaren geleden
Antwoord aan  E. Grafland

@E.Grafland.
Juist met een doorgaande TGV-verbinding langs Parijs kun je de overstapproblemen in Parijs ontwijken en wordt een enorme drempel weggenomen.

treingraag
4 jaren geleden

Lijkt zo mooi een snelle dagtrein maar stel iemand wil heen en weer (geldt ook voor Berlijn) is dan een hele dag voor jezelf zoals met de nachttrein aankomen niet handiger dan met de dagtrein een paar uurtjes smiddags overhouden terplekke?

Bert Sitters
4 jaren geleden
Antwoord aan  treingraag

@treingraag
Er zijn veel mensen die ‘s morgens vroeg de eerste Thalys naar Parijs nemen en ‘s avonds met de laatste thuis komen.
Ik heb in het verleden wel een paar keer de nachttrein naar Berlijn genomen (toen deze nog reed). Ik wel om 5 uur in Berlijn aan. Moest een paar uur overbruggen.

2N2
4 jaren geleden

Daarom zou de SNCF moeten worden gesubsidieerd met dit geld om de TGV-verbindingen verder Frankrijk in, van Brussel Zuid door te trekken naar bv Rotterdam. Als de verbinding er is gaan mensen er van zelf mee reizen.
Zakenreizigers kunnen zoiets best aantrekkelijk vinden want je best werken in de trein. Bij een vliegreis is dat korte, onrustige stukjes.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  treingraag

EIgenlijk zou de Thalys om en om naar Gare du Nord en Marne La Valée moeten rijden. Marne La Valée is uit andere richtingen ook verbonden en daar overstappen kan zonder tijdrovend reizen door de stad wat toch veel mensen weerhoudt.
Vanuit Marne La Valée ben je met de RER ook betrekkelijk makkelijk in het centrum.

E. Grafland
4 jaren geleden

Ik zou zeggen: investeer het in de infrastructuur in plaats van dat je mensen een wat goedkopere vakantie geeft of iets afknabbelt van de prijs van een zakenreis (daarbij is tijd trouwens de prioriteit, niet de kosten). Mijn eerste gevoel was: 200 miljoen is een druppel op een gloeiende plaat (al weet ik niet wat er nog in de oude sok van Rudy zit), maar 200 miljoen jaar na jaar tikt natuurlijk lekker door.
Inderdaad, extra rails naar Arnhem, maar misschien ook een HSL richting het noorden. Dat is niet alleen leuk voor de Groningers, maar kan ook de volte in de Randstad wat ontluchten. En nee, ik woon gewoon in het midden van het land.

Rudy
4 jaren geleden
Antwoord aan  E. Grafland

@E. Grafland Ik wil aangeven dat geld niet het eerste probleem is; het is de onwil bij de spoorwegmaatschappijen. Kijk eens naar de HSL. De HSL is jaren nauwelijks gebruikt en daarna slechts gedeeltelijk gebruikt door een combinatie van onwil en mismanagement.

FyraFlop34
4 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

De NS en NMBS hebben niet, zoals de Fransen, jarenlange ervaring op het gebied van het. Aanvankelijk was natuurlijk het plan dat de Fyra gebruik zou gaan maken van de HSL, maar dat is toch anders gelopen. Of dat de schuld is van beide vervoerders valt te betwisten. Er rijden nu toch redelijk wat treinen over de HSL, maar die wordt toch nog niet optimaal benut. De NS heeft wel de ICNG-België aangeschaft, die volgend jaar in dienst treden. Er zouden meer treinen naar Zuid-Europa kunnen vertrekken, maar dat is een gevolg van de huidige situatie en landschap. Het is moeilijk om een nieuwe verbinding op te zetten, en deze subsidie kan een duwtje in de rug zijn

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  FyraFlop34

De treinen op de HSL zitten stampensvol. ICd moest zelfs extra treinen laten rijden.

Bert Sitters
4 jaren geleden

Van Amsterdam met snelle treinen via Charles de Gaulle TGV en Marne-la Vallée (Dysneyland) naar Lyon, Avignon, Marseille, Nantes en Bordeaux moet kunnen. HSL-spoor is aanwezig. De ZonThalys zoeft in de zomervakantie al razendsnel in 6 uur en 26 minuten van Amsterdam naar Avignon. Speciaal voor de heer Molenaar: vanaf Rotterdam is dat 5 uur en 43 minuten.

FyraFlop34
4 jaren geleden

Dit is een topidee. Als zelfs de ANWB met zo’n punt komt, is de tijd er rijp voor. Dit geld investeren in een poule van HSL en nachttrein materiaal, en dan een vervoerder verbindingen naar Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, en zelfs Italië laten uitbaten. In het recente voorstel van Nederland, minister, in de EU wordt hier ook op gehamerd. Schaarste van materieel en dure infraheffing, niet in concessies van hoofdvervoerders vallend… Er zijn genoeg oorzaken, maar door met subsidie het risico te verkleinen, creëren we een situatie waarin meer van dit soort initiatieven mogelijk zijn

Hanzeboog2012
4 jaren geleden
Antwoord aan  FyraFlop34

Fyra:

Als SNCF en NMBS bereid zijn een aantal TGV Frankrijk – Brussel door te trekken met de bestaande Thalys is dat geen probleem.

Moet alleen nieuwe HST besteld worden tussen Amsterdam – Parijs. Daar is een ontwikkelingstijd voor nodig. Te denken valt aan Alstom Avelia, Siemens NOVO.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  FyraFlop34

Met treinen van 20-25 miljoen per stuk moet er wel flink getaxt worden. Beter zou Marne La Valée een goed bediend station worden waar het makkelijk overstappen is. Verwachten dat alle treinen vanaf Rotterdam kunnen vertrekken is weinig realistisch. Een frequente verbinding naar Marne La Valée of Brussel waar al meer verbindingen zijn zal ook goed kunnen functioneren.

bert sitters
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

@mijnheer Molenaar,
Niet tot Rotterdam, maar tot Amsterdam. Kijk eens naar alle vliegbewegingen tussen Amsterdam – Lyon, Nantes en Bordeaux. Kijk eens naar al die auto’s met gele nummerplaten tijdens internationale vakevenementen in Lyon. Snel, comfortabel en direct zijn sleutelbegrippen om deze categorie in de trein te krijgen

bert sitters
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Een HSL-trein 20 miljoen, maar een 737-vliegtuig kost 100 miljoen en daar passen veel minder passagiers in.

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Het is ook niet hetzelfde apparaat, als het ware.

BTW
4 jaren geleden

Bedank ANWB voor dit advies! Maar ik vroeg me eigenlijk af, wat kan de overheid het beste doen met de BTW op mijn dagelijkse boodschappen?

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  BTW

Met of zonder hamstertoeslag?
De BTW is de stookolie van de Nederlandse maatschappij. Het is een illusie daar wat mee te schipperen of deze te willen herverdelen naar de armen.