Amsterdam: Nachtmetro en gratis OV voor kinderen

In Amsterdam mogen kinderen (t/m 11 jaar) vanaf 2021 op woensdagmiddag en in het weekend gratis reizen met het openbaar vervoer. Ook komt er een pilot met een nachtmetro. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma van verkeer woensdag bekend gemaakt.

Amsterdam Autoluw

De maatregelen maken deel uit van de agenda Amsterdam Autoluw. Dat plan bestaat totaal uit 27 maatregelen. Op dit moment doen de bewoners de meeste verplaatsingen van en naar Amsterdam nog per auto (58%). Ook bezoekers kiezen het vaakst voor de auto (52 procent). De Amsterdamse bewoners gebruiken het openbaar vervoer voor 30% van de verplaatsingen. Bezoekers gebruiken het OV nog wat vaker: 37%. De gemeente Amsterdam wil het OV-gebruik stimuleren en daarmee het autogebruik terugdringen.

Gratis openbaar vervoer kinderen

De maatregel die het meeste aandacht krijgt, is gratis openbaar vervoer voor kinderen tot en met 11 jaar op woensdagmiddag en in het weekend. Daarmee volgt Amsterdam het voorbeeld van Rotterdam, waar kinderen op woensdagmiddag en zondag al enkele jaren gratis met de bus mogen (maar niet met metro en tram). Waar in Rotterdam kinderen op zicht gratis reizen (dus zonder OV-chipkaart te gebruiken), zet Amsterdam in op een gratis Kids Vrij abonnement (zoals bij NS). Het openbaar vervoer wordt bewust niet de hele week gratis. “Om te voorkomen dat kinderen de fiets laten staan voor dagelijkse ritjes in de buurt, geldt vrij reizen alleen op woensdagmiddag en in het weekend”, aldus de gemeente.

Nachtmetro

Ook volgt Amsterdam het voorbeeld van Rotterdam als het om de nachtmetro gaat. In Rotterdam werd in 2017 een pilot voor de nachtmetro geïntroduceerd. Het Amsterdamse GVB noemde eerder dit jaar de nachtmetro nog een ‘interessant idee’, maar te duur. Toch gaat er nu dus wel een pilot komen met een nachtmetro. “We rijden langer door in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Mogelijk kan er een experiment gestart worden met een langere weekendexploitatietijd van tram 26 naar IJburg”, stelt de gemeente.

Hoogfrequent openbaar vervoer

Maar het plan Amsterdam Autoluw bevat meer OV-gerelateerde maatregelen. Bijvoorbeeld op meer lijnen hoogfrequent openbaar vervoer introduceren. “Op korte termijn starten we met een pilot op een aantal lijnen. Bij gebleken succes breiden we deze aanpak uit. We zetten daarvoor in op de oost-westverbindingen, snellere overstappen op belangrijke knooppunten en op busverbindingen om de binnenstad heen (zogenaamde tangenten)”, aldus de stad.

Nieuwe snelbussen

Naast op de bestaande verbindingen de frequenties op te hogen, moeten er ook nieuwe verbindingen worden toegevoegd. Het gaat dan om hoogfrequente snelbussen die samen met het spoor en de metro de ruggengraat van het Amsterdamse OV moeten worden. De snelle bussen moeten de regio in. Welke ontbrekende schakels precies worden toegevoegd wordt nog uitgewerkt.

Buurtvervoer

In een stad als Amsterdam denk je wellicht niet snel aan kleinschalig buurtvervoer. Toch gaat Amsterdam dat soort initiatieven wel stimuleren. “Het OV is soms wat ver weg. Dit heeft ermee te maken dat een grote bus met een vaste dienstregeling niet overal kriskras door de wijk kan. Daarom stimuleren we initiatieven voor kleinschalig buurtgericht openbaar vervoer. Dit soort initiatieven zorgt niet alleen voor een betere dekking van het openbaar vervoer, maar vergroot ook de sociale verbondenheid met de buurt.”

Deelfietsen

Tot slot wil Amsterdam de populaire OV-fiets beschikbaar maken op meer metrostations. “De fiets speelt een grote rol in het voor- en natransport naar het openbaar vervoer. Vooral in het voortransport is die rol aanzienlijk. In het natransport wordt deze potentie nog niet volledig benut, terwijl het de deur-tot-deurreistijd aanzienlijk kan verbeteren.”

This post was last modified on 3 oktober 2019 08:40

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug