fbpx

Treintarieven in 2010 bijna 2 procent duurder

NS zet ook in 2010 het al jarenlang gematigde tariefbeleid voort. Per 1 januari 2010 worden de treinkaartjes gemiddeld 1,85% duurder. Dat is 0,6% boven de voor 2010 verwachte inflatie. Deze 0,6% wordt veroorzaakt door de hogere kosten die ProRail in rekening brengt bij de spoorvervoerders voor het gebruik van het spoorwegnet.

NS voert al sinds het begin van de verzelfstandiging in 1995 een gematigd tarievenbeleid. De afgelopen jaren zijn slechts de inflatie en de stijging van de kosten voor het gebruik van het spoorwegnet doorberekend aan de reizigers. Overige kostenstijgingen heeft NS opgevangen door grotere efficiency.
Op dit moment wordt voor 2010 een inflatie van 1,25% verwacht. Daarnaast heeft ProRail aangekondigd de gebruiksvergoeding te verhogen. Deze hogere kosten voor het gebruik van het spoor werkt door als 0,6% verhoging van de treintarieven voor 2010. De prijzen van enkele reizen, retours en abonnementen stijgen hierdoor gemiddeld met 1,85%, waardoor zij reëel ongeveer 0,6% duurder worden.
Mocht in september het verwachte inflatiepercentage wijzigen, of mocht de stijging van de gebruiksvergoeding alsnog anders uitvallen, dan past NS de prijsstijging van de treintarieven hierop aan.

Geen prijsverhoging Voordeelurenabonnement
De prijs van het Voordeelurenabonnement, waarmee de kaarthouder en 3 medereizigers buiten de ochtendspits met 40% korting kunnen reizen, blijft met 55 euro – wederom – onveranderd. Ook de prijzen voor o.a. keuzedagen voor senioren en het vervoer van honden en fietsen laat NS ongewijzigd. Wel gaat, voor het eerst in zes jaar, de prijs van het kinderkaartje Railrunner met 50 cent omhoog naar € 2,50.

Investeringen in groei en service
NS zet de grote investeringen ten behoeve van de reizigers onverminderd voort. Tot 2012 investeert NS 1,4 miljard euro in de aanschaf van nieuwe treinen en modernisering van bestaande treinen. Daarnaast worden miljoenen geïnvesteerd in vernieuwing van reizigersinformatiesystemen op alle treinstations.
In Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Breda verrijzen in de komende jaren ‘wereldstations’ met de allure van internationale luchthavens. NS investeert in veel voorzieningen voor reizigers en bedrijven.
NS heeft de voorstellen voor de tariefaanpassing ter advisering voorgelegd aan de
consumentenorganisaties, verenigd in het LOCOV.