Acties dreigen bij NS

Vakbond FNV weigert akkoord te gaan met verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat laat de bond weten bij de hervatting van de cao-onderhandelingen met NS. “Voorafgaand aan deze onderhandeling heeft een ruime meerderheid van onze leden aangegeven acties niet te schuwen”, stelt FNV-bestuurder Henri Janssen.

Salaris minder waard

Volgens hem heeft het bedrijf gemeld vanwege de coronacrisis de komende twee jaar geen loonsverhoging te willen geven en dat daarbovenop ook de pensioenopbouw van de werknemers wordt verlaagd. Janssen wil daar niks van weten. Hij wijst erop dat de salarissen in 2019 met 1,2% zijn gestegen, terwijl de inflatie 2,63% bedroeg. “NS-medewerkers hebben dus al achteruit geboerd. Hun salaris is alweer minder waard geworden. Dat gaat niet nogmaals gebeuren.”

Janssen vervolgt: “Feit blijft dat NS op last van het kabinet met een volledige dienstregeling moest en moet blijven rijden en dat de directie van NS met minister van Financiën Wopke Hoekstra afspreekt, dat daarvoor slechts 93 procent van de kosten in 2020 worden vergoed. Wiens probleem is dat?”

Beloning verdiend

NS wilde, voorafgaand aan de onderhandelingen met de bonden, niet ingaan op vragen over een eventuele loonbevriezing. FNV benadrukt dat de medewerkers van NS met risico voor hun eigen gezondheid het openbaar vervoer werkend houden. “NS moet wel beseffen dat elke reiziger voor een NS-medewerker een potentieel risico op besmetting was en nog steeds is. De NS-medewerkers verdienen het om daarvoor beloond te worden in plaats van dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor de coronacrisis en de te krappe vergoeding die de directie afspreekt”, zegt Janssen.

Door de coronacrisis gaan er veel minder mensen met de trein en zijn de inkomsten van NS flink teruggelopen. De NS kondigde eind juni daarom al aan de komende vijf jaar het personeelsbestand met 2300 banen te gaan inkrimpen. Dat wil het spoorbedrijf bereiken zonder gedwongen ontslagen. In dezelfde periode gaan namelijk ook 2500 van de bijna 18.000 NS’ers met pensioen.

De NS directie maakte eerder bekend 10% van het salaris te zullen inleveren. Ze hebben hiertoe besloten vanwege de financiële impact van de coronacrisis op NS. Dat is een tijdelijke maatregel die geldt tot eind 2021. Van het personeel verlangd het spoorbedrijf meer flexibiliteit.

(c) ANP

This post was last modified on 5 augustus 2020 14:04

Share
Tags: FNV spoor

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug