fbpx

Aantal treinreizigers neemt (beetje) toe: zorg bij spoorwegpersoneel

14 mei 2020 10:43

Onder conducteurs en machinisten heerst angst voor een te forse toeloop van het aantal treinreizigers als de reguliere dienstregeling in het openbaar vervoer vanaf 1 juni weer wordt hervat. Het spoorwegpersoneel vreest dat treinen voller raken dan de afgesproken capaciteit van 40 procent. Dit zegt bestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC.

Bezorgdheid

“We zien altijd onmiddellijk een toename van het aantal reizigers, steeds na iedere versoepeling van de coronamaatregelen. Een goed voorbeeld daarvan is afgelopen zaterdag, toen het misging op Amsterdam CS met treinreizigers die allemaal naar het strand wilden afreizen”, zegt Eilert. Overigens is niet iedereen het met die kritiek eens. Critici stellen dat de treinen relatief kort waren, terwijl treinen normaal gesproken bij mooi weer verlengd worden.

Eilert: “De angst onder spoorwegpersoneel is de verwachte toeloop van het aantal reizigers na 1 juni. De vraag die de vakbonden bij de vervoerders NS, Arriva en Qbuzz hebben uitstaan is hoe ze de 40 procent gaan handhaven.” NS kondigde eerder aan dat handhaven waarschijnlijk vooral een taak zal zijn van de zogenoemde Veiligheid & Service teams.

Werkbezoek Rutte

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brachten woensdag een werkbezoek aan het Centraal Station in Den Haag, waar ze spraken met NS-personeel over hun zorgen over de toenemende drukte in de trein. “Hoewel de dienstregeling per 1 juni weer volledig is, betekent het niet dat dat volledige bezetting mogelijk is”, liet Rutte na afloop van het werkbezoek weten.

“Om te zorgen dat er genoeg ruimte is om veilig te reizen, zal maximaal 40 procent van zit- en staanplaatsen beschikbaar zijn. Reis dus alleen met het OV als het écht noodzakelijk is.”

Meer reizigers

Het was vrijdag (8 mei) het drukst in het openbaar vervoer sinds premier Mark Rutte eind maart de ‘intelligente lockdown’ afkondigde. Er werd in totaal 830.000 keer ingecheckt. Sinds vorige week woensdag stapten duidelijk meer mensen in de bussen, trams, metro’s en treinen, maar nog lang niet zoveel als vanouds. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en OV-chipkaartbedrijf Translink.

Dinsdag checkten reizigers 820.000 keer in met hun OV-chipkaart. Dat waren er 10.000 minder dan het record van vrijdag. Maar de oude niveaus worden nog niet gehaald. Ter vergelijking: in 2019 checkten op een vergelijkbare dinsdag 4,5 miljoen mensen in. Mensen checken soms meerdere keren in per reis.

Reizigers gebruiken het openbaar ook weer vaker in de weekenden. Zaterdag stapten voor het eerst (in het weekend) sinds het openbare leven goeddeels werd stilgelegd 500.000 mensen in een bus, tram, metro of trein. Ook zondag was het in weken niet zo druk. Toch zijn de verschillen met de weken ervoor niet heel groot.

In de regio Den Haag was het volgens HTM zelfs drukker dan doordeweeks, vermoedelijk vanwege het goede weer. Daarom zette de vervoerder extra trams in om de passagiers beter te spreiden.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
4 jaren geleden

Misschien slaan we wel door met alle verboden van de overheid het land van de regeltjes en verboden vindt het het steeds enger worden.

Barend
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

Tsja, maar bedenk wel dat het hier nog reuze meevalt in vergelijking met bv Frankrijk. Collega’s van mij wonen daar en je moet er (telkens een nieuw) formulier hebben om de deur uit te mogen, en als er maar een vinkje verkeerd staat of stempletje ontbreekt mag je 135 eruo afrekenen… [https://nos.nl/collectie/13824/artikel/2333430-8800-coronaboetes-in-nederland-honderd-keer-zoveel-in-frankrijk-en-spanje]

tartine
4 jaren geleden
Antwoord aan  Barend

100% eens het is beter dan Frankrijk (en ik ben half frans)

Nochtans is het NS nooit tevreden, zij hebben gewonnen met de verplichte mondkapjes dus ja het gaat steeds drukker worden; het leven moet toch verder?

appie H.
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

Ga alleen met t Ov als t nodig.
Ja,maar de bijenkorf,c&a en oa primark zyn weer open,had die dan dichtgelaten,dan heb je geen reden om naar t centrum te gaan.

Simon
4 jaren geleden

De directie communiceert via de media met de reizigers.
Het personeel communiceert via de bonden met de directie.
De premier en staatssecretaris horen op de werkplek dat het personeel zich zorgen maakt.
Dat gaat lekker zo mensen!

johan II
4 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Ja, die 1,5 lichtjaar afstand zit ze in het bloed.

Uit die fabuleuze immuniteit moet toch een fraai vaccin te destilleren zijn.

Pindalientje
4 jaren geleden

Ik denk dat het per 1 juni ineens een stuk rustiger wordt. Ik zou in ieder geval diep teleurgesteld zijn in de mensheid als we het met z’n allen accepteren om massaal met niet-werkende mondkapjes voor gek te gaan zitten.

Als we twee weken een duidelijk signaal afgeven en gewoon niet gaan, geen cent uitgeven, dan is het zo weer gedaan met die onzin.

Aan de ene kant reizigers wegjagen en dan bij de overheid gaan bedelen om miljoenensteun van belastinggeld. Ik vind het diep triest.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Pindalientje

Als je eenmaal aan de beademing ligt, bedenk je misschien dat je dan toch beter voor gek had kunnen zitten met een mondkapje.

Teun B.
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Ik ben het helemaal eens met u , mevrouw Janneke . Als iedereen zich nu zou houden aan de regels , hoe belachelijk men dit ook vindt , zul je zien hoe snel dit virus de kop ingedrukt wordt . Let op mijn woorden !!

Pindalientje
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Niet-medische mondkapjes bieden nul bescherming tegen virussen, dus iemand die voor gek zit met een mondkapje loopt een even – extreem kleine – kans om aan de beademing te komen als iemand die dat niet doet.

In plaats van mondkapjes te verplichten moet iedereen die een ongegronde angst voor dit virus heeft, gewoon binnen blijven.

Het virus is de kop al ingedrukt. Het heeft zijn natuurlijk verloop gehad, zo’n 3 promille van de bevolking is eraan overleden, en dat was het dan. Dit gebeurt ieder jaar met mutaties van influenza, alleen nu is het kennelijk ineens ‘eng’.

We hebben niets te vrezen behalve angst.

Pindalientje
4 jaren geleden
Antwoord aan  Pindalientje

Zei ik nou 3 promille? Ik bedoelde natuurlijk 0,3 promille…