9 keer per dag station overgeslagen

Elke dag worden in Nederland gemiddeld 9 stations overgeslagen door de trein om te voorkomen dat er grootschalige vertragingen ontstaan. De NS rijdt het vaakst stations voorbij tussen Nijmegen en Arnhem, tussen Bergen op Zoom en Vlissingen en tussen Utrecht en Hilversum. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Dagelijks stoppen treinen bijna 40.000 keer op een station. In 0,02 procent van de gevallen wordt er een station overgeslagen. Het gaat dan meestal om kleine stations, stelt Mansveld op basis van gegevens van de NS. De reden waarom een trein een station overslaat wordt niet geregistreerd, maar volgens de NS wordt de maatregel meestal ingezet om te voorkomen dat grote groepen reizigers nog meer vertraging oplopen.

Arnhem Zuid
Sommige stations kwamen er dit jaar bekaaid vanaf. Zo werd Nijmegen Lent al 374 keer overgeslagen (0,81 procent). Op station Elst stopte al net zo vaak een trein niet (0,79 procent). Arnhem Zuid had het ook zwaar: dat station werd 376 keer overgeslagen (0,82 procent). Op Utrecht Overvecht stopte 135 keer een trein niet (0,14 procent).

Geen verbod
Ondanks dat het overslaan van stations Mansveld een doorn in het oog is, wil ze de NS dit toch niet verbieden. "Als ik dat zou verbieden zou ik NS mogelijk dwingen een andere bijsturingsmaatregel toe te passen die tot meer hinder leidt voor reizigers. Dat is niet in het belang van de (veel) grotere groep reizigers´´, schrijft ze daarover. Ze vindt dat het overslaan van stations dan ook alleen mag worden ingezet als dit echt noodzakelijk is.

Betrouwbaar
De staatssecretaris benadrukt verder dat ze vindt dat de NS gewoon de dienstregeling moet rijden. Mansveld: "De reizigers mogen verwachten dat dit betrouwbaar en punctueel gebeurt. En ze moeten er zeker op kunnen rekenen dat treinen stoppen op de stations die ze volgens de dienstregeling aandoen.´´

Punctualiteit
Het voorbij rijden van stations heeft nauwelijks effect op de indicator treinpunctualiteit en reizigerspunctualiteit. De punctualiteit wordt alleen gemeten op grote knooppunten, waardoor de opgeheven stops op kleine stations niet zichtbaar worden. Volgens Mansveld is het geen truc om de punctutaliteit op te poetsen, omdat alleen bij vertragingen van 10 minuten of meer stations worden overgeslagen. De vertraging is volgens de Staatssecretaris dan al zo groot, dat de trein meestal toch vertraagd blijft.

Beleid
Uit overslaan van stations is formeel alleen beleid tussen Roosendaal en Vlissingen. Opvallend, omdat treinen hier slechts 2x per uur rijden. Tussen Arnhem en Nijmegen zou het overslaan geen beleid zijn, maar desondanks gebeurt het hier wel het vaakst. Kennelijk gaat het om een ongeschreven regel.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug