fbpx
Beeld uit video: van Wlly Kaemena

30 jaar ICE in zeven video’s: Londen, Amerika, Eschede en meer

28 mei 2021 13:30

Inmiddels is de Duitse hogesnelheidstrein ICE een begrip. Dit weekend is het precies dertig jaar geleden dat de trein officieel in gebruik werd genomen, zie onze uitgebreide terugblik op 30 jaar ICE. In dit artikel zeven bijzondere video’s, waaronder beelden van de Duitse hogesnelheidstrein in Londen en Amerika. Ook mooi zijn de beelden uit 1991, toen de trein voor het eerst in de reizigersdienst kwam.

1988: ICE Experimental breekt wereldrecord

Op 1 mei 1988 breekt de ICE het wereldrecord snelste treinen. Met 406,9 kilometer per uur is de trein sneller dan de TGV, althans, voor een jaar.

1991: ICE voor het eerst in reizigersdienst

Na jaren van testen wordt de ICE in 1991 officieel in gebruik genomen. Willy Kaemena was erbij en maakte deze historische beelden.

1993: ICE te gast in Amerika

Wat niet iedereen weet is dat de ICE ook in Amerika is geweest. De trein werd in 1993 naar Amerika gezonden. Daarmee wilde fabrikant Siemens een order binnenhalen van 26 hogesnelheidstreinen. Dat doel werd niet gehaald, de order gaat niet naar Siemens.

1998: ICE Ramp bij Eschede, 101 doden

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de ICE is het treinongeluk bij Eschede. Bij dat ongeluk, op 3 juni 1998, komen 101 personen om het leven en raken nog eens 88 personen gewond.

2010: Eerste ICE in Londen

https://www.youtube.com/watch?v=WpzUbj09mi4

In 2010 kondigde Deutsche Bahn grootse plannen aan: in de toekomst zou de ICE vanuit Amsterdam en Frankfurt naar Londen gaan rijden. Bij wijze van proef rijdt een ICE3 naar Londen. Van een reguliere treindienst komt het echter niet.

2018: Brand bij de ICE

Een ICE op de hogesnelheidslijn Keulen – Frankfurt vat vlam. De oorzaak blijkt een technisch defect.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

ICE in de VS was de opmaat voor de realisatie van snelle verbindingen tussen de grote steden. Daar rijdt nu een semi HSL-trein rond, wat meer gelijkenis vertoont met een enkeldeks TGV in Frankrijk.
De ICE in London was voortzetting van de aangepaste Velario- treinstellen , welke nu ook naar en van Amsterdam rijden. Echte Duitse ( witte) Velario’s Baureihe 407 van DB zijn daar nooit verder geweest of zullen daar ooit komen.
Het treinongeluk bij de Duitse stad Eschede wat veel op de Nederlandse stad Enschede lijkt ( qua naam) was de laatste grote treinramp bij onze Oosterburen. De trein ontspoorde na een onzachte aanraking met een pilaar van een verkeersweg! Gelukkig zijn er verder geen grote ongelukken gebeurt met ICE treinstellen in Duitsland en de buurlanden er van.
Wat nog niet zo lang geleden is gebeurd was een felle brand op de Neubaustrecke Keulen-Frankfurt Main, door onder meer sabotage op dat snelle spoor. De trein had flinke schade, maar er zijn geen slachtoffers gevallen onder de reizigers! De dader van deze aanslag is wel opgepakt en het spoor weer rap hersteld.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

De trein ontspoorde door een gebroken wielband door uitgesteld onderhoud, die wielband bleef in de wissels steken.
De trein ontspoorde en reed daarna tegen het viaduct. Dit stortte daarna in waardoor de rest van de trein op de betonnen delen reed. Met fatale gevolgen voor velen. Moderne viaduct pilaren hebben hier tegenwoordig geleidende betonblokken als in een rivier die hopelijk de aanstormende trein van de opgaande kolom zullen kunnen houden. Eigenlijk zouden ze die betonblokken ook wel doorgaand mogen maken waar dit mogelijk is. Dit kost weinig en geeft veel meer kans op succes.

Hanzeboog2012
3 jaren geleden

Opmerkelijk verhaal hoe de eerste generatie Acela Express ontstaan is. Amtrak testte een ICE en de Zweedse X 2000 met kantelbakmechanisme. Maar vervolgens gaf Amtrak op basis van de ervaringen met de ICE en X 2000 (ASEA Brown Boveri overgenomen door Bombardier) de order aan Alstom en Bombardier. Terwijl er nooit een TGV getest was in Amerika….

Acela Express is net zo comfortabel als de ICE. Zo niet nog luxer.

Velaro was een platform waardoor de ICE aangepast kon worden aan de eisen van de spoorbedrijven. Velaro rijdt in Duitsland, Engeland, Frankrijk, België, Nederland, Turkije, Spanje, Rusland.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Hoeveel speciaal spoor is er nu in de US. Een stukje bij Boston en in Florida een stuk van Virgin.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Stelt voor een enorm land als Amerika zeer weinig voor. Klein stukje tussen Boston – New Haven is nieuw aangelegd. En geschikt voor 240 km p/u. De resterende deel tussen New Heaven – Washington is gemoderniseerd spoor geschikt voor 200 km p/u.

En in Florida is het gemoderniseerd niet geëlektrificeerde spoor met een innovatieve dieseltrein.

ML
3 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Acela luxer?
Gedateerd jaren 90 interieur, waar nooit meer wat aan is gedaan.
Ja je krijgt magnetron eten in de eerste klas en smerige koffie, maar luxe? Nee.

FyraFlop34
3 jaren geleden

Toch jammer, dat DB nie heeft doorgezet met die ICE’s. Dan was er misschien een wedloop ontstaan van allerlei Europese landen die een directe verbinding met Londen willen hebben. Eursostar is best prijzig, dus een beetje concurrentie was misschien niet zo slecht geweest.